Zavřít reklamu

Ako to už býva, Apple sa prakticky každý rok snaží predstaviť nové generácie svojich produktov. Produktový line-up na rok 2014 sa ale bude od tých predošlých výrazne odlišovať. Na internete sa totiž objavila infografika, na ktorej Intel odhaľuje dátumy vydania svojich procesorov. Samozrejme, objavujú sa na nej aj tie procesory, ktoré Apple už teraz využíva vo svojich počítačoch, a vďaka tomu môžeme zistiť, aký počítač kedy vyjde.

MacBook Air:

Vzhľadom k posledným rokom je pravdepodobné, že Apple predstaví nový MacBook Air na WWDC. Očakáva sa pritom, že Apple predstaví úplne nový MacBook Air s 12-palcovým Retina displejom. Tomuto tvrdeniu napomohol aj uznávaný analytik Daniel Matte, ktorý vyhlásil, že informácia nemusí mať ďaleko od pravdy. A istým spôsobom tomu nasvedčuje aj dostupnosť nových procesorov. Čipy Broadwell sa začnú objavovať až budúci rok a ako odhalila infografika, priamy nástupca súčasných procesorov sa objaví až v treťom štvrťroku 2014. Znamená to teda, že ak sa Apple nerozhodne predstaviť nový Air na jeseň/podzim, potom na WWDC môžeme očakávať nový Retina MacBook Air. Súčasne s novým displejom by notebook osadil buď procesorom i5-4350U s frekvenciou 1,4 GHz alebo čerstvou novinkou i5-4360U s taktom 1,5 GHz.

Situácia bude v prípade najvýkonnejšieho modelu veľmi zvláštna. Apple pri objednávaní umožňuje osadiť Air výkonným čipom Core i7-4650U, ale podľa uniknutého dokumentu Intel zatiaľ nepripravuje priameho nástupcu pre tento model. Znamená to teda, že Apple by v tomto roku mohol predstaviť Retina MacBook Air bez väčšej možnosti úpravy.

retina-macbook-air-6
MacBook Pro Retina:

Uniknutý dokument neobsahuje žiadne zmienky o tom, že by sme sa v roku 2014 dočkali nástupcu pre súčasné procesory. Práve naopak, nová generácia čipov pre MacBook Pro Retina sa objaví až na začiatku roku 2015. Znamená to teda, že Apple v tomto roku vôbec nepredstaví novú generáciu MacBook Pro a miesto toho by mohol znížiť cenu súčasných modelov. Vzhľadom k znižujúcej sa výrobnej cene Retina displejov by toto nemal byť problém a tak je možné, že sa cena 15-palcového modelu zníži. V súčasnosti totiž stojí 1999 dolárov, pričom Apple znížil jeho cenu o rovných 200 dolárov oproti minulému roku.

iMac:

V prípade iMacu je stav aktualizácie veľmi dobrý. Apple v súčasnosti využíva šesť rôznych procesorov, ktoré sa nachádzajú v 21.5- a 27-palcovej konfigurácii iMacu. Ako to však vyzerá, práve tieto procesory sa v roku 2014 dočkajú priamych nástupcov a my tak vieme určiť, ako sa budú volať procesory v tohtoročnej generácii počítačov iMac. V súčasnosti Apple využíva procesory i5-4570, i5-4670, i7-4771, i5-4570S, i5-4770S a i5-4570R. Prvé tri sa nachádzajú v 27-palcovom iMacu a zvyšné sú charakteristické pre 21.5-palcový iMac.

Intel by mal v tomto roku predstaviť priamych nástupcov s označeniami xx90, s výnimkou posledného menovaného. Čip 4570R je totiž špeciálne vyrobený pre potreby Applu, keďže sa jedná o procesor 4570 s grafickým čipom Iris 5200. Intel sa síce nikde nezmieňuje o nástupcovi, ale ak ho predstaví, potom sa s vysokou pravdepodobnosťou bude volať i5-4590R. Taktiež sa zvýši frekvencia procesorov, pričom každý bude výkonnejší o 100 MHz, teda môžeme čakať konfigurácie iMac 27″ s 3.3 GHz, 3.5 GHz a 3.6 GHz, a konfigurácie iMac 21.5″ s 3.0 GHz, 3.2 GHz a 2.8 GHz.

gallery_1_2256
Mac mini:

Mac mini ostáva najzáhadnejším zariadením. Belgický predajca počítačov na svojej stránke odhalil, že Apple aktualizuje Mac mini koncom tohto mesiaca, pričom počítač ponúkne procesory s jadrami Haswell. Vzhľadom k tomu, že Apple naposledy aktualizoval Mac mini v októbri / říjnu 2012 si myslíme, že Apple v tomto roku predstaví úplne novú generáciu Mac mini s novým dizajnom. Našu víziu, ako by mohol vyzerať nový Mac mini, sme vám už priniesli v spolupráci s našim dvorným dizajnérom Davidom Vybíhalom. Dizajnová aktualizácia by sa pritom dala čakať aj z toho dôvodu, že Apple za posledné dva roky stihol zmeniť dizajn iMac a Mac Pro.

Mac Pro:

Vzhľadom k tomu, že Apple nestíha vyrábať Mac Pro a nové objednané kusy dodá až v apríli/dubnu, by človek čakal, že Apple tento rok vôbec neaktualizuje jeho hardvér. Lenže opak môže byť pravdou a podľa uniknutého dokumentu začne Intel vyrábať nové čipy Xeon E5 s jadrom Haswell už v druhom polroku 2014, vďaka čomu by mohol nový Mac Pro vyjsť na jeseň/podzim spolu s ďalšími počítačmi a iPadom.

mac-mini
*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.