Zavřít reklamu

Známy zahraničný servis iFixIt pri príležitosti výročia na svojej stránke zverejnil nový návod na rozobratie prvého Macintoshu z roku 1984. Servis je známy tým, že okrem návodov na opravu zariadení zverejňuje aj ich kompletnú demontáž, ktorú následne zhodnotí na stupnici od 1 do 10. To isté platí aj o Macintoshi, ktorý mu pre tieto účely zapožičali redaktori zo serveru Cult of Mac. Tento server je mimo iného známy tým, že spolupracuje so zberateľom starých Macintoshov, Adamom Rosenom.

Na samom začiatku návodu sa stretávame s technickými špecifikáciami. Macintosh ponúkol procesor Motorola 68000 s frekvenciou 8 MHz a 128 kB RAM. Miesto vstavaného úložiska tu boli k dispozícii diskety s kapacitou 400 kB, pričom jedna z nich slúžila pre spustenie a načítanie celého operačného systému. V prípade, že užívateľ chcel používať dodatočný softvér, musel túto disketu vybrať a na jej miesto dosadiť druhú, ktorá obsahovala patričný program. Ďalšou kľúčovou vlastnosťou je displej. Išlo o čiernobiely displej s uhlopriečkou 9 palcov a rozlíšením 512 × 342 pixelov pri hustote 72 dpi, čo je podstatne menej než ponúkajú dnešné počítače, tablety, telefóny a inteligentné hodinky. Podstatne hrubšia bola aj klávesnica, ktorá bola vtedy celá plastová. Hrúbku klávesnice a kláves na nej je poznať aj na zvuku, ktorý táto klávesnica vydávala pri písaní:

Apple už ani vtedy nechcel, aby sa ľudia hrabali vo vnútri jeho počítačov a preto vytvoril taký dizajn, na ktorom nebolo zvonku vidieť veľa skrutiek. Aj preto si Macintosh 128K vyslúžil hodnotenie 7 z 10. V porovnaní s iMacom sa jedná o skutočne optimistickú správu, keďže ten získal hodnotenie len 2 z 10. Pozitívnou správou je, že sa vo vnútri nenachádzalo absolútne žiadne lepidlo a tak bola oprava počítaču plynulejšia. Tomu napomáhala aj jednoduchosť vnútorného spracovania. Po otvorení krytu už nerobí problém vytiahnuť z počítaču disketovú mechaniku, základnú dosku, zdroj ani CRT displej. Užívatelia tu mohli dokonca sami vymeniť mincovú batériu, no to je zrejme jediná vec, ktorú mohli vymeniť. RAM aj procesor boli už v tej dobe zabudované na základnej doske a tak bolo možné jedine rozšíriť úložisko s pomocou externej mechaniky. CRT a 60-wattový zdroj však obsahujú nebezpečne silné napätie, vďaka čomu môže byť oprava riskantná.

Dnes nejčtenější

.