Zavřít reklamu

Apple sa podľa zdrojov aj tento rok rozhodol odložiť predstavenie svojej vlastnej HDTV a aj keď sme do dnešného dňa nemohli nájsť ani jeden leak, zdroje od dodávateľov o TV hovoria ako o skutočnej veci. Apple HDTV by mala spolu s hodinkami iWatch patriť medzi revolučné produkty v budúcich rokoch. Apple by mal podľa doterajších informácií u svojho televízoru ponúkať dve až tri rôzne veľkosti, a každá z verzií má ponúkať 4K rozlíšenie.

Spoločnosť sa však rozhodla projekt pozastaviť z toho dôvodu, že chce v budúcom roku predstaviť svoje inteligentné hodinky iWatch. tieto hodinky by mali podľa posledných špekulácií patriť medzi najočakávanejšie budúcoročné produkty a mali by predstavovať úplne novú kategóriu produktov v portfóliu Applu. iWatch ako doplnok pre iOS zariadenia, a iOS zariadenia ako také, však majú pre Apple väčší finančný vplyv ako plnohodnotná televízia. Vstup Applu na trh s televízormi je pomerne rizikový, pokiaľ vezmeme do úvahy, že musí splniť základné podmienky.

Apple-iTV

Aby bol televízor od Applu úspešný a predstavoval pravidelný zdroj príjmu pre Apple, jeho televízia musí ponúkať unikátne vlastnosti, ktoré ju odlíšia od konkurencie, respektíve od súčasných lídrov na trhu. Už dlhší čas sa pritom špekuluje, že Apple odkúpil spoločnosť PrimeSense z toho dôvodu, aby jej pohybovú technológiu použil vo svojej TV, vďaka čomu by používatelia ovládali HDTV pohybom a nie iba hlasom. Unikátne vlastnosti však nesmú byť dôvod, prečo by mala byť Apple HDTV drasticky drahšia ako konkurencia, keďže základnú činnosť Smart TV už ponúknu aj ostatní výrobcovia a za nižšie ceny. Cena je zároveň faktorom číslo 2. Apple musí predať dostatok kusov, aby dokázal vytvoriť nový trh a dokázal tak presvedčiť poskytovateľov obsahu, aby sa o túto platformu zaujímali a predávali jej používateľom svoje služby. V takom prípade sa však musí Apple HDTV odlišovať od menšej Apple TV, ktorá už dnes ponúka predplatné služby. Nakoniec, Apple musí z TV vytvoriť pravidelný príjem. A aby to docielil, musí presvedčiť spotrebiteľov, aby nakupovali nové Apple TV v kratšom období ako doteraz. Kým priemerný upgrade cyklus u Apple produktov dnes predstavuje 2 až 3 roky, v prípade televízorov sa jedná až o 7-8 rokov. Navyše existuje šanca, že si užívatelia zaobstarajú len jeden kus Apple HDTV, zatiaľ čo počet všetkých smartfónov, tabletov a počítačov v domácnosti je o dosť väčší.

Vytvoriť vlastnú TV je totiž zložitá vec a v dnešnej dobe majú ľudia už menej dôvodov, prečo by mali chcieť zrovna televízor od Apple. Lákadlom môže byť okrem unikátnych funkcií aj unikátny obsah, a práve to je podľa zdrojov jeden z hlavných problémov. Služby ako Netflix, Hulu Plus, HBO GO či YouTube sú dnes dostupné prakticky na každej Smart TV, na Apple TV či dokonca na Google Chromecast, ktorý stačí jednoducho pripojiť k televízoru. Apple chcel podľa zdrojov predstaviť svoj televízor už ku koncu roka 2014, je však veľmi pravdepodobné, že v tom období predstaví  množstvo ďalších zariadení vrátane iWatch.

Apple-TV-2013
*Zdroj: NPD DisplaySearch

Dnes nejčtenější

.