Zavřít reklamu

I když jsme už před dvěma lety psali o možnostech, které by mohla společnost Apple využít při dobíjení svých iOS zařízení, žádné revoluce jsme se zatím v této oblasti nedočkali. Jednou z alternativních možností jak nabíjet iOS produkty nebo jim alespoň zvýšit životnost při provozu na baterii je použití solárního nabíjení. Společnost nyní zveřejnila na svých oficiálních webových stránkách nový inzerát, ve kterém hledá inženýra, jenž dokáže pracovat s tenkými vrstvami a dokáže tyto vrstvy využít při výrobě polovodičů nebo solárních panelů.

Apple aktuálně nabízí 264 pracovních míst, ovšem právě tato je poměrně zajímavá. Apple totiž již v minulosti podle zpráv z různých zdrojů s alternativní možností dobíjení experimentoval, ovšem právě nyní by ji mohl skutečně využít a to u inteligentních hodinek iWatch. Problém smartphonů, tabletů nebo iPodů je totiž v tom, že pokud je chcete dobíjet pomocí solární energie, narazíte na problém. Stačí si uvědomit jak často telefon používáte tak, aby na displej svítilo slunce nebo alespoň nějaké jiné světlo. Pokud jste doma nebo v kanceláři kde máte telefon většinou položený na stole, nemáte problém jej nabíjet pomocí kabelu. Pokud jste na cestách, většinou jej máte v kapse kam slunce nesvítí. Pokud pak jedete v autě, můžete jej opět rovnou připojit do zapalovače.

Solární nabíjení je tedy skutečně zajímavou možností jak nabíjet produkty, které se vystavují slunci celý den. Právě takovým produktem jsou hodinky, ty přece jen nesundáváme příliš často a pokud ano tak doma, naopak venku je nosíme neustále a vystavujeme je světlu mnohem častěji než telefon nebo tablet. Apple však může inženýry použít i na své serverovny, které napájí pomocí solárních panelů a tak možná hledá cesty, jak toto napájení ještě více zefektivnit. Pojďme se však podívat na to, jak takové solární nabíjení funguje u telefonu nebo hodinek.

Nabíjení pomocí displeje funguje na principu solárního napájení. Mezi jednotlivé vrstvy displeje se vloží vrstvy se speciálně upravenými solárními panely, které dokáží propouštět část světla. Tato technologie je stará zhruba 3 roky, kdy se o ni začalo poprvé veřejně hovořit a objevily se také první funkční prototypy. Technologii vyvinula firma Wisips, která ji sice v roce 2011 technologii zdokonalila tak, že je schopna nabíjet nekonečně dlouho multi-touch displej. Otázkou zůstává zda je technologie již natolik výkonný, aby stačila k dobíjení iPhone. Pokud ano, jedná se za dobrých světelných podmínek o technologii která udrží iPhone nekonečně dlouho nabitý. Použití je možné a to i za předpokladu, že se nebude displej používat k udržení přístroje ve stálém chodu, ale pouze na zpomalení vybití přístroje. Samozřejmě jak už jsme uvedli výše, daleko větší využití je pak u hodinek, které máme neustále na ruce. O tom jak ještě by mohl být iPhone nebo například iPod nabíjený se dočtete v článku Apple chystá revoluci v dobíjení mobilních zařízení, jaké má možnosti?

Dnes nejčtenější

.