Zavřít reklamu

Okamžitě po představení iPhone 5C a jeho ceně se na internetových diskusích strhla obrovská kritika směřující k ceně telefonu, který měl být low-cost produktem společnosti Apple. Je potřeba si uvědomit jednu věc hned na začátku tohoto článku. Apple dokáže prodat 30-35 milionů iPhonů za čtvrtletí. Vtip je v tom, že toto číslo také odpovídá počtu telefonů, které dokáže společnost vyrobit. Poptávka tak stále převyšuje nabídku a právě z tohoto důvodu je situace v ČR/SR ale také v celé střední a východní Evropě taková jaká je. Vezměte si, že Apple v ČR není v době představení novinek schopen rozeslat ani tiskovou zprávu přeloženou do češtiny a my bychom od něj chtěli stejné ceny jaké nabízí v USA nebo výhody které mají Američané?

iPhone 5C je skutečně levný telefon, jedná se skutečně o low-cost a vše co jsme o telefonu slyšeli před jeho představením je pravdou, ovšem to vše platí v případě, kdy jste Američan a koupíte si telefon tak jako většina na paušál. iPhone 5C získáte za 99$, tedy za zhruba 2000Kč/75€. To je cena, za kterou si můžete iPhone dovolit skutečně každý, i studenti, důchodci nebo lidé s velmi nízkým příjmem. iPhone 5S je sice plný nových technologií, ale jeho cena je přece jen již dvojnásobná a mnoho lidí si zkrátka řekne, že s iPhone 5C si vystačí.

Samozřejmě to není telefon pro lidi, kteří mají iPhone 5, ti v něm nenajdou nic nového a buď si iPhone 5 nechají nebo přejdou na iPhone 5S. iPhone 5C je místo toho skutečně tím, co jsme od něj očekávali, telefonem, který si koupí ti, jenž nemají na iPhone 5S nebo za něho nechtějí utrácet. Opět se tedy ukazuje, že iPhone 5C je produkt určený zejména pro operátory, kteří jej dokáží nabídnout za cenu 99$ ke dvou leté smlouvě, což je skutečně konkurenceschopná cena a Apple tak dokáže konkurovat levným telefonů od Samsungu, Nokie, Sony a dalších, ovšem jen v případě, pokud se bavíme o operátorské ceně v USA.

V ČR/SR, kde to zatím vypadá, že rozdíl mezi cenou iPhone 5S a iPhone 5C bez dotací bude zhruba 2000-3000Kč příliš smysl pořizovat iPhone 5C nemá. Přece jen pokud již chcete vrazit více než 15 000Kč do telefonu, rozhodně se vyplatí připlatit dva, maximálně tři tisíce korun a koupit rovnou iPhone 5S.

a6

Dnes nejčtenější

.