Zavřít reklamu

Technológia Thunderbolt sa zrejme už nikdy nedočká slávy a k tomu mu už nedopomôže ani druhá verzia s prenosovou rýchlosťou 20Gbps. Iba pred niekoľkými hodinami bola oficiálne ohlásená nová verzia globálne rozšíreného štandardu USB, tentoraz s označením USB 3.1 Superspeed+. Nové superrýchle USB dosahuje rovnakú rýchlosť prenosu ako prvá verzia Thunderbolt, teda 10Gbps. Zároveň je dvojnásobne rýchlejšia oproti existujúcemu štandardu USB 3.0, ktorý pravdepodobne uvidíme aj v novom Mac Pro.

Superspeed+ USB s prenosovou rýchlosťou 10 gigabitov za sekundu tak môže spôsobiť, že mnohí výrobcovia hardvéru odstránia porty Thunderbolt zo svojich produktov, či už sa jedná o základné dosky pre počítače, stolné počítače alebo notebooky. Výnimkou je samozrejme Apple, ktorý sa podieľal na vývoji Thunderboltu a určite ho v najbližších rokoch nezahodí. Okrem toho, iba tento rok bola predstavená technológia Thunderbolt 2, ktorá ponúkne prenosovú rýchlosť až 20 Gbps, dvojnásobne vyššiu ako ponúka USB 3.1 a aktuálny Thunderbolt.

overview_gallery_design

Na druhú stranu, technológia Thunderbolt je ďaleko pokročilejšia oproti USB. Thunderbolt totiž dokáže jediným káblom prenášať obraz a elektrickú energiu, vďaka čomu je možné využívať ju u externých displejov. USB 3 je naproti tomu lacnejšie a ďaleko rozšírenejšie, vďaka čomu sa s ním stretneme u všetkých dnešných počítačov. Spoločnosť očakáva, že USB 3.1 sa objaví v prvých zariadeniach na konci roku 2014, a ku globálnemu rozšíreniu dôjde až v roku 2015.

overview_bucket_wifi_enhanced
*Zdroj: CNET

Dnes nejčtenější

.