Zavřít reklamu

Poslední dobou mi iPhone čím dál tím víc připomíná telenovelu, když pár dílů vynecháte, o nic nepřijdete. Bavme se nyní o iPhone, o core business Applu, o jeho základním zdroji zisků. Pokud nepatříte mezi vyznavače hraní na mobilních platformách, můžete s klidným srdcem vynechat mobilní telefony iPhone s označením „s“.  Nový telefon od Apple vás v podstatě bude zajímat jen jednou za dva roky. To je samozřejmě z pohledu spotřebitele ideální stav. Jednou za dva roky sáhnete do peněženky ze které vytáhnete vyšší cenu za prvotřídní telefon.

Častěji si to může dovolit v současné době čím dál tím menší množství lidí. Problém je v tom, že když už jste sáhli do peněženky v loňském roce, dostali jsme špičkový telefon iPhone 5, ale lišil se až tak zásadně od iPhone 4? To je samozřejmě otázka na kterou si musí odpovědět každý sám, každý musí umět posoudit zda za svých dalších 20 000Kč dostal nový, inovativní telefon nebo jen vylepšený iPhone 4, který mu do té doby stačil na vše co s ním dělal. Dostali Jste mobil který je nový a umožňuje vám více než iPhone 4 nebo iPhone 4S? Odpověď je jen a jen na vás.

Problém není v tom, že by iPhone 5 nebyl skvělý produkt, problém je v tom, že už iPhone 4 byl skvělý produkt a nebýt retina displeje, mohli bychom to stejné tvrdit také o iPhone 3G. Apple byl vždy Rolls Royce, někdo kdo nemusí vydávat nový, ďábelsky inovativní produkt každý rok, ale stačí mu to jednou za několik let. To však platí v oblasti počítačů a jak sami vidíte, MacBooky Unibody se až do příchodu Retina MacBook Pro lišili za poslední 4 roky jen skutečně minimálně, samozřejmě narůstal výkon, ale to bylo nutné k tomu aby Apple držel krok s trhem. Na trhu s mobilními telefony je však vše jinak. Apple potřebuje najednou čím dál častěji revoluční změnu, která upoutá nové zákazníky, ale zároveň nadchne také ty stávající.

Otázkou je, zda stávající zákazníci již nepotřebují skutečně velmi revoluční změnu, změnu která jim řekne, že nemají přece jen zkusit Android, vzít do ruky Lumii s Windows Phone nebo se nepodívat po nějakém novém HTC, ale mají jít a koupit si další iPhone. Investovat své vydělané a v mnoha případech těžce našetřené peníze opět do iPhone, do telefonu který již tak dobře znají. Vždyť ono upřímně, co nám překáží na Galaxy S3 nebo za pár dnů na Galaxy S4. Nebýt plastového těla které odrazuje zákazníky Applu, zvyklé na dílensky dokonalé zpracování hliníku iPhone, nedali byste si říct a přece jen Android a Samsung na rok nezkusili?

Vždyť vám přece nic neuteče. iPhone bude za rok velmi podobný tomu, který si koupíte dnes, tak jak historie ukazuje. Naopak když nás za nějakou tu dobu přestane Galaxy bavit, najdeme u nové verze iOS a iPhone novinky, které nyní postrádáme. Zákazníci Applu jsou samozřejmě do jisté míry vázáni ekosystémem a propojením všech služeb, to je zřejmě největší tahák, který drží stále u nových verzí iOS a iPhone i ty, kteří by rádi zkusili alternativu.

 

Dnes nejčtenější

.