Zavřít reklamu

Ako už určite viete, najnovší operačný systém od Apple OS X Mountain Lion sa už nepredáva na DVD nosičoch, aj vďaka neprítomnosti mechaník vo väčšine najnovších počítačov od Apple. Pokiaľ si chcete veľmi rýchlo a jednoducho bez zbytočných nastavovaní vytvoriť vlastné bootovacie USB s OS X Mountain Lion resp. OS X Lion, pomôže vám aplikácia s názvom Lion DiskMaker, ktorá je úplne zadarmo. Budete potrebovať jeden USB kľúč s minimálne 8 GB voľného priestoru, inštalačný súbor s OS X Mountain Lion, ktorý si samozrejme môžete stiahnuť respektíve zakúpiť z App Store a taktiež už spomínanú aplikáciu, ktorá nám bootovacie USB pomôže vytvoriť.

Odkaz na jej stiahnutie sa nachádza na konci tohto článku. Postup je veľmi jednoduchý a nezaberie viac ako pár kliknutí myškou, narozdiel od manuálneho vytvárania bootovacieho USB cez diskovú utilitu, kde som sa nie raz poplietol.

1. Po stiahnutí OS X Mountain Lion resp. OS X Lion, po pripojení USB disku do Mac-u a po rozbalení stiahnutej aplikácie otvorte súbor s názvom Lion DiskMaker 2, ktorý môžete vidieť na obrázku nižšie.

01 DiskMaker

2. Po jeho otvorení vám vyskočí tabuľka s možnosťou výberu OS, ktorý chcete použiť na vašom USB. V mojom prípade som zvolil „Mountain Lion (10.8)“

02 DiskMaker

3. Následne budete vyzvaní k presnému určeniu miesta, kde sa váš inštalačný súbor s OS nachádza, v mojom prípade to bolo opäť v aplikáciach.

03 DiskMaker

4. Po lokalizácii inštalačného súboru a stlačení tlačítka „Vybrať“ budete opýtaní na druh disku, ktorý chcete použiť ako bootovacie médium. V mojom prípade to je „An 8 GB USB thumb drive“ aj keď v MacBooku mám zasunuté 16 GB USB.

04 DiskMaker

5. Nasleduje upozornenie o vymazaní všetkých údajov na vašom USB, preto odporúčam použiť čisté USB resp. si najprv svoje dáta zálohovať!

05 DiskMaker

6. Po odkliknutí „Erase then create the disk“ vyskočí tabuľka s priebehom inštalácie, kde vám už zostáva len čakať.

06 DiskMaker

7. Hotovo – práve ste si vytvorili vaše bootovacie usb s OS X Mountain Lion / Lion a môžete ho použiť.

Dnes nejčtenější

.