Zavřít reklamu

Prvý Asus Padfone bol uvedený do predaja pred necelým rokom a recenziu naň ste si mohli v auguste prečítať aj na našej stránke. Padfone spočiatku vyzeral ako zaujímavý koncept, no trpel zopár nedostatkami, ktoré znepríjemňovali prácu. Najmä vysoká hmotnosť celého zariadenia a tiež aj nekompatibilita aplikácií pri prechode z režimu telefónu na tablet a naopak. Podarilo sa tieto chyby u jeho nástupcu odstrániť?

Padfone 2 je dizajnom podobný svojmu predchodcovi, narástol však do šírky aj do dĺžky, a to vďaka displeju, ktorého uhlopriečka dosahuje hodnotu 4,7 palca. Mierne sa zvýšila aj hmotnosť na 135g oproti 129 gramom u prvého Padfonu. Smartphone je na tom konštrukčne opäť veľmi dobre, nikde sa nič neprehýba ani nevŕzga. Predná strana je pokrytá ochranným sklom Gorilla, nad displejom sa nachádza slúchadlo, 1,2 megapixlová kamera a klasická dvojica snímačov priblíženia a okolitého osvetlenia pre automatickú reguláciu jasu displeja.

Pod displejom nájdeme tlačidlá pre návrat o krok späť, návrat na domovskú obrazovku a zobrazenie naposledy spustených aplikácií. Posledné dva menované majú priradené funkcie aj po ich dlhšom podržaní, u domovského tlačidla je to zobrazenie aplikácie GoogleSearch a pri tlačidle pre zobrazenie spustených aplikácií sa po jeho dlhšom podržaní vytvorí screenshot aktuálnej obrazovky. Po stranách telefónu sa tiahne kovový pás, ktorý sa postupne smerom k spodnej časti mierne zužuje. Rovnaký dizajnový prvok mal aj prvý Padfone. Ľavá strana je bez akýchkoľvek ovládacích prvkov alebo konektorov, zámok displeja a ovládač úrovne hlasitosti sú na pravej strane. Ich ovládanie je presné a nevyžaduje veľa námahy pri stláčaní.

Micro SIM karta sa vkladá do telefónu z hornej strany, vedľa slotu nájdeme aj 3,5mm zvukový výstup. V spodnej časti je umiestnený micro-USB, ktorý je upravený pre lepšie držanie v PadfoneStation, čiže v tablete. To ma za následok nepríjemnú vec, najmä ak použijete vlastný USB kábel, ten fungovať síce bude, ale koncovka sa do vnútra nezasunie celá, čo spôsobuje prerušenie spojenia prípadne nabíjania pri čo i len menšom pohnutí s káblom či telefónom. Tu to Asus očividne veľmi nedomyslel, dodávaný kábel, našťastie, pasuje perfektne.

Smarphone sa síce, čo sa dizajnu týka, svojmu predchodcovi veľmi nevzdialil, o tabletovej časti, čiže Padfone station, to už však neplatí. Tá bola u predchodcu najviac kritizovaná, a preto sa dočkala úplného prepracovania. Jej rozmery sa zmenšili na 263×180×10,4mm a hmotnosť 514g je nižšia až o 210 gramov. Prednej strane PadfoneStation dominuje 10“ IPS displej chránený sklom Gorilla, povrch je dosť náchylný na odtlačky prstov, na displeji smartphonu nečistoty vidno slabšie. Nad displejom sa nachádza 1 megapixlová kamera a snímač okolitého osvetlenia, žiadne ovládacie prvky sa na čelnej strane nenachádzajú. Zámok displeja je umiestnený na hornom okraji, ovládač hlasitosti je vľavo a micro USB konektor je na spodnej strane, kábel so štandardnou koncovkou však ani tu nedrží najlepšie, a dokonca aj dodávaný kábel sa po zastrčení vo vnútri ešte mierne kýve. Vďaka zaobleným hranám a pogumovanej zadnej strane sa tablet drží v rukách veľmi dobre. Mechanizmus vkladania smartphonu do stanice tentoraz neobsahuje žiadne nepraktické dvierka ani zložité vkladanie a vyberanie. Stačí jednoduché zasunutie z hornej strany a je to. Systém uchytenia je veľmi dobre premyslený a aj pri otočení tabletu „hore nohami“ a následnom trasení s ním telefón nevypadne, na jeho vybratie však netreba vyvinúť vôbec veľkú silu.

Hardvérová výbava
Displej Padfonu je vyrobený technológiou Super IPS+, ide teda o LCD displej. Aj vzhľadom na veľkosť uhlopriečky 4,7“ je veľmi jemný, za to vďačí rozlíšeniu 1280×720 pixlov. Ani v ostatných parametroch displej nezaostáva, okrem skvelých pozorovacích uhlov, bez náznaku straty kvality obrazu či už pri nakláňaní v horizontálnom alebo vertikálnom smere disponuje aj vysokým jasom a okrem iného aj pomerne dobrým zobrazením čiernej. Vďaka vysokému jasu nie je problém s viditeľnosťou ani pri používaní za slnečného počasia. Displej PadfoneStation je parametrami aj kvalitou zobrazenia na tom horšie. Na uhlopriečke 10,1“ dokáže zobraziť len o niečo vyššie rozlíšenie, a to 1280×800 bodov. Pri prechode z displeja smartphonu na displej tabletu je značne viditeľná nižšia hustota bodov a okrem toho zaostáva aj kvalita obrazu. Aj keď ide aj v tomto prípade o IPS displej, podanie čiernej aj pozorovacie uhly sú horšie.

Srdcom Padfonu je procesor Snapdragon S4 Pro so štyrmi jadrami taktovanými na frekvencii 1,5GHz, grafické výpočty má na starosti Adreno 320. O výkon tak v každom prípade nie je vôbec núdza a počas testovania nebol problém s plynulosťou či už samotného systému alebo akejkoľvek skúšanej aplikácie. Sťažovať sa nedá ani na nedostatok operačnej pamäte, keďže tá má kapacitu 2GB. Vnútorná pamäť má kapacitu 32GB, v predaji sú aj verzie so 16GB resp. 64GB pamäťou. Vzhľadom na absenciu slotu pre pamäťové karty nie je 16GB model až taký zaujímavý, pozoruhodné je však to, že predchodca slotom pre microSD karty disponoval. Okrem lokálneho úložiska je k dispozícii aj možnosť využiť 50GB voľného miesta na online úložisku ASUS Webstorage, použitie tejto služby je však bezplatné len na dva roky. Čo sa týka štandardov mobilných sietí, najrýchlejšie pripojenie zabezpečí LTE s podporou rýchlostí do 100Mbps pre sťahovanie a 50Mbps pre upload, táto technológia je u nás, žiaľ, nevyužiteľná. Dátové prenosy v 3G sieti môžu bežať rýchlosťami do 21Mbps/5,76Mbps a nechýba ani podpora staršieho EDGE a GPRS. Pre lokálny prenos dát sa dá použiť WiFi a/b/g/n a Bluetooth vo verzii 4.0, prítomné je aj NFC. Citlivosť na WiFi signál je u Padfone na slušnej úrovni, v porovnaní o niečo lepšia ako napríklad pri staršom SamsunguGalaxy S2. Určenie polohy umožňuje podpora A-GPS aj systému Glonass, na voľnom priestranstve aj v blízkosti okien v interiéri nastane lokalizácia do niekoľkých sekúnd.

Softvér
Asus Padfone 2 obsahuje operačný systém Android vo verzii 4.1 JellyBean a až na niekoľko malých úprav ide o takmer „čistú“ verziu Androidu, to znamená, že nebolo menené používateľské rozhranie. Čaká nás tak znovu domovská obrazovka s niekoľkými plochami, ktorých počet je možné si prispôsobiť. Východiskový počet je päť. Na každú z plôch je možné umiestňovať rôzne miniaplikácie či odkazy na nainštalované aplikácie a hry. Odkazy je navyše možné organizovať do zložiek. Hlavné menu potom tvorí matica ikon nainštalovaných a systémových aplikácií, tie je možné v ponuke ľubovoľne presúvať alebo jednoducho odinštalovať. Prostredie ostáva takmer zhodné či už pri používaní Padfonu ako telefónu alebo ako tabletu, mení sa len rozloženie niektorých ovládacích prvkov.

Úprav a vylepšení sa dočkala vysúvacia horná lišta, do ktorej Asus pridal skratky pre rýchle ovládanie niektorých funkcií, napríklad vypínanie/zapínanie WiFi, GPS alebo dátových prenosov cez mobilnú sieť. Z výsuvnej lišty je možné priamo pristupovať aj do nastavení. Pod prepínačmi sa ešte našiel priestor aj pre posuvný ovládač intenzity podsvietenia. Podsvietenie je možné meniť v dvoch režimoch, jeden je normálny pre bežné použitie a druhý je určený pre použitie v exteriéri, kedy sa značne zvýši podsvietenie displeja, čím sa zlepší čitateľnosť, napríklad počas slnečných dní. Veľa ďalších úprav od Asusu v systéme nenájdeme, za zmienku stojí snáď inteligentný režim šetrenia energie, ktorý je možné ponechať na automatiku alebo prispôsobiť podľa vlastného uváženia. Nastaviť sa dá napríklad odlišná úroveň intenzity podsvietenia pri čítaní kníh, sledovaní videa alebo počúvaní hudby, obmedziť sa môžu sieťové pripojenia, kedy sa pri zhasnutí displeja dátové prenosy obmedzia na minimum alebo úplne prerušia. Po prebudení alebo odomknutí displeja sa všetko vráti do normálu. Zvyk z prostredia osobných počítačov, konkrétne predinštalovanie vlastného, častokrát nepotrebného softvéru, neobišiel ani Padfone 2. Predinštalované aplikácie od Asusu síce poskytujú pridanú hodnotu, no na Google Play Store sa k nim dá ľahko nájsť lepšia alternatíva. Medzi týmito aplikáciami sa nachádza napríklad Amazon Kindle pre nákup alebo čítanie elektronických kníh, AppBackup pre vytváranie záloh nainštalovaných aplikácií, AppLocker pre zaheslovanie aplikácií, BuddyBuzz integruje komunikáciu z niektorých sociálnych sietí, My Library slúži na prehliadanie a čítanie elektronických kníh, Press Reader prináša prístup k dennej tlači v elektronickej podobe. Na jednej strane prítomnosť niektorých doplnkových aplikácií ihneď po prvom spustení zariadenia poteší, no nemožnosť ich odinštalovania zamrzí.

Screenshot_2013-02-17-20-16-29
Screenshot_2013-02-17-20-16-38

Prvý Padfone trpel nekompatibilitou aplikácií pri prechode z režimu tabletu do režimu smartphonu a tu je to, nanešťastie, úplne rovnaké. Či už je vina na strane vývojárov aplikácií alebo na strane Asusu, ťažko povedať. Pravdou je, že pri každej nainštalovanej aplikácii sa po vložení/vybratí Padfonu z/do PadfoneStation stretnete s oznamom o chýbajúcej podpore dynamického zobrazenia a aplikácia sa ukončí, znova ju navyše musíte spustiť ručne. Podporu dynamického zobrazenia nemajú ani všetky predinštalované aplikácie, podporu má napríklad systémový internetový prehliadač, no po zmene režimu sa všetky otvorené stránky načítavajú odznova.

Screenshot_2013-02-17-22-09-04

Multimédia
Hlavný fotoaparát dokáže zhotovovať snímky v maximálnom rozlíšení 13 megapixlov, tie sú ostré no pre malú veľkosť snímača sa vyznačujú vyšším podielom šumu. Pri fotení blízkych objektov sa navyše vyskytujú aj mierne deformácie obrazu. Video môže byť nahrávané v rozlíšení najviac 1920×1080 bodov, čiže FullHD, pri frekvencii 30 snímok za sekundu. Pri rozlíšení videa 1280×720 je možné zvoliť aj vyššiu snímkovaciu frekvenciu, a to až 60fps, a v rozlíšení 480p je k dispozícii možnosť zvolenia rýchlosti až 90fps. Video je už pri 60fps citeľne plynulejšie ako pri 30 snímkach za sekundu, veľkosť výsledných súborov je však logicky oproti polovičnej frekvencii dvojnásobná. Dvadsať sekundové video v HD rozlíšení a frekvencii 60fps má veľkosť takmer 100MB. Videá je možné prehrávať nielen na displeji smartphonu či tabletu, k dispozícii je aj podpora HDMI výstupu. Potrebná je však redukcia z microUSB portu, tá sa v balení nenachádza. Zvukový výstup či už z 3,5mm výstupu alebo z reproduktorov patrí medzi nadpriemer. Reproduktor v Padfone2 je dostatočne hlasný, rovnako to platí aj pre reproduktor v PadfoneStation, ktorý disponuje technológiou SonicMaster od Asusu.

Screenshot_2013-02-17-20-12-44

Výkon a výdrž
Vďaka výkonným vnútornostiam nemá Padfone problém so žiadnou súčasnou hrou či aplikáciou náročnou na hardvér. V benchmarku Antutu bol výkon zariadenia ohodnotený na 21707 bodov, čo ho radí medzi tie najvýkonnejšie smartphony súčasnosti. V teste QuadrantStandart dosiahol Padfone skóre 6437 bodov. Hry ako DeadTrigger alebo ShadowGun bežia plynule či už na samotnom displeji telefónu alebo aj na tablete. Rozdiel vo výkone či už pri použití Padfonu ako telefónu alebo po zasunutí do tabletu,  vzhľadom na takmer rovnaké rozlíšenie oboch displejov, nie je možné postrehnúť.

Výkonné komponenty a veľký displej si vyžiadajú dostatočný prísun energie. Ten zabezpečuje batéria s kapacitou 2140mAh. Tá dokáže Padfone 2 udržať zapnutý bez problémov jeden celý deň a aj pri vyššom ako priemernom využití sa dá dostať na úroveň takmer dvoch celých dní. Pri nonstop surfovaní na internete a sledovaní videí sa na takmer polovičnej úrovni podsvietenia vybije batéria za približne 6 hodín. Batéria v tablete rozšíri kapacitu o ďalších 5000mAh, kapacita tejto batérie sa dá využiť aj na dobíjanie Padfonu 2, čím sa celková výdrž môže predĺžiť aj na 4 a viac dní.

Screenshot_2013-02-17-22-09-34

Hodnotenie a záver
Asus Padfone 2 odstraňuje niektoré nedostatky svojho predchodcu a ponecháva si okrem podobného dizajnu aj pevnú a kvalitnú konštrukciu. Okrem toho pridáva výborný displej u smartphonu, vysoký výkon a poteší aj výdrž na jedno nabitie.  Nadšenie však opadne pri pohľade na cenu, ktorá sa pohybuje na úrovni vyše 774€, preto veľmi zamrzí nemožnosť kúpy smartphonu samostatne. Tablet je v tomto prípade skôr nanúteným príslušenstvom, najmä ak ponúka kvalitatívne horší displej a takmer rovnaké rozlíšenie ako telefón.  Jeho výhoda vyplýva v rozšírení kapacity batérie, to však má význam len v tom prípade, ak by sme nosili tablet všade so sebou.

Technická špecifikácia
Rozmery (vך×h): PadFone 2: 137,9×68,9×9mm, PadFoneStation: 263×180.8×10,4mm
Hmotnosť: PadFone: 135g, PadFoneStation: 514g
Operačný systém: Android 4.0.4 (ICS)
Procesor: QualcommSnapdragon S4 ProKraitQuad-Core 1,5GHz + grafika Adreno 320
Operačná pamäť: 2GB
Displej: PadFone 2: 4.7″, HD 1280×720, Super IPS+, PadFoneStation: 10.1″, WXGA 1280×800, IPS
Pamäť: 16GB/32GB/64GBGB
2G siete: GSM 850/900/1800/1900 MHz (GPRS, EDGE)
3G siete: UMTS 900/2100 MHz, HSPA+ 21 Mbps/5,76Mbps
4G siete: LTE 100Mbps/50Mbps
WLAN: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth: 4.0, A2DP
Batéria: PadFone 2 : 2140 mAh Lítiová, PadFoneStation: 5000mAh
Zistenie polohy: AGPS, Glonass
Hlavný fotoaparát: 13Mpix, 5 prvková optika, svetelnosť F2.4, kontinuálny autofokus
Rozlíšenie nahrávaného videa: FullHD 1920×1080 pixlov/30fps, 1280×720@60fps
Blesk: LED dióda
Predný fotoaparát: PadFone: VGA 640×480px, PadFoneStation: 1,3Mpx
Konektor: Micro USB 2.0, 3,5mm audio jack

Dnes nejčtenější

.