Zavřít reklamu

Přiznám se, že když jsem před pár dny zaslechl něco o změně pravidel na sociální síti Instagram, jako člověka který žádnou sociální síť nepoužívá mě to nechalo chladným. Dnes však Kim Kardashian oznámila, že uvažuje o ukončení svého účtu na Instagramu, což již považuji za poměrně osobní věc, vzhledem k tomu, že její fotky jsou celkem fajn, o čemž svědčí také to, že tato 32 letá účastnice reality show a podnikatelka má na sociální síti Instagram více než 5,7 milionu fanoušků. Naštěstí se milovníci Instagramu nemusí ničeho bát a hrozba ze strany nových majitelů je prozatím zažehnána.

Problém nastal tento týden, kdy Instagram zveřejnil nové licenční podmínky platné od 16. 1. 2013, díky kterým uživatele odevzdali své fotografie sociální síti instagram s tím, že je mohli vlastníci společnosti použít k jakýmkoli komerčním účelům, včetně prodeje fotobankám nebo reklamním agenturám. Problém byl v tom, že se licenční podmínky vztahovali na veškeré fotografie včetně těch, které jsou již na sociální síti nahrány. Jednoduše řečeno, mohl Instagram vzít vaši fotografii, prodat ji fotobance a fotobanka ji mohla použít například v reklamní kampani. Z toho všeho navíc uživatel neměl žádný zisk a veškerý zisk z prodeje fotografií měl jít do kapsy Instagramu.

Sociální síť vše zdůvodnila tím, že nechce své uživatele zatěžovat reklamami, ale zároveň samozřejmě potřebuje být zisková. Jak jste si jistě všimli, právě důvod ziskovosti a uspokojení akcionářů vedl tkaé k tomu, že Facebook chce za příspěvky zveřejněné stránkami zaplatit, v opačném případě se příspěvek zobrazí jen těm, kteří o to vysloveně žádají, nikoli všem fanouškům dané stránky. Facebook jako majitel Instagramu zkrátka již od svého počátku čelí kritice, která říká, že společnost nedokáže využít svůj potenciál a být zisková.

Naštěstí se stalo to, v co asi málo kdo věřil. Instagram zveřejnil na svém oficiálním blogu prohlášení, ve kterém říká: „Protože jsme vyslyšeli vaši zpětnou vazbu, rozhodli jsme se, že vrátíme část licenčních podmínek společnosti Instagram týkající se reklamního použití fotografií a jejich prodeje zpět, do původní verze, která je platná od října 2010 do dnešního dne a nadále zůstane platná.“ Instagram tak vyslyšel zejména hvězdy, které měli na svých účtech na Isntagramu i několik desítek milionů fanoušků, jako například v případě Justina Biebra, který má 43 milionů fanoušků na Instagramu. Právě celebrity pohrozili stejně jako Kim Kardashian tím, že z Instagramu odejdou a začnou používat jinou síť pro sdílení fotografií. Pokud však patříte mezi uživatele Google Maps, mohou vám být ve srovnání s podmínkami této služby licenční podmínky Instagramu v podstatě jedno, vzhledem k tomu, že Google monitoruje nejen vaše fotografie, ale také veškeré vaše hovory a sms.

instagram-logo

Dnes nejčtenější

.