Zavřít reklamu

Výkonný předseda společnosti Google Eric Schmidt se rozpovídal s novináři Wall Street Journal o tom, jak vidí současnou situaci mezi Google a Applem. Schmidt přiznal že příliš nechápe, proč Apple zatím žaluje pouze výrobce mobilních telefonů s operačním systémem Android ale nežaluje přímo Google. HTC, Motorola nebo Samsung tak již sice čelí nebo v případě některých již i prohrály soudy s Applem, ovšem na druhou stranu Google zatím nedostal ani předvolání na soud. Apple sice žaluje výrobce telefonů ale většina z toho za co je žaluje pochází přímo z operačního systému Android, jehož vývojářem a také prodejcem je samotný Google nikoli výrobci mobilních telefonů. To proč Apple nezažaluje samotný Google ale jak se říká zatím jde jen po malých rybách tedy Schmidt příliš nechápe.

Na druhou stranu je potřeba dodat, že Google prodává svůj operační systém velmi chytře a to s tím ,že si jeho interface a také některé další věci mohou sami výrobci konkrétních telefonů přizpůsobit a jak je vidět tak některé telefony, které používají Android a Apple je nezahrnul do svých žalob mají zřejmě systém přizpůsobený tak, že je nežalovatelný. Apple by tedy zřejmě v soudu s Googlem nemusel uspět a Schmidt si tak zřejmě chtěl spíše veřejně rýpnout do Applu i když nejspíše tuší, že Googlu Apple v podstatě až tolik uškodit nemůže.

Schmidt kromě žalob stihl probrat také aktuální vztah mezi Google a Applem a na otázku jak moc se vztahy obou společností změnily odpověděl: „Společnost Apple přestala po letech používat naše mapy a taktéž se vyhnula použití YouTube přehrávače přímo v operačním systému iOS. Nejsem si však celkem jistý tím, proč to vlastně udělali. Novináři by velmi chtěli psát o takzvaném dětském modelu konkurence, který znamená: Já mám zbraň, ty máš zbraň, kdo první vystřelí? Rozumný způsob obchodu je ve skutečnosti úplně jiný, není o tom házet si klacky pod nohy, ale profitovat tak, aby získaly obě společnosti.“

 

eric_schmidt

Dnes nejčtenější

.