Zavřít reklamu

Když Tim Cook uvedl během prezentace iPadu mini, že máte 225 000 důvodů pro jeho koupi, myslel tím samozřejmě 225 000 aplikací které jsou v iTunes App Store pro iPad. Díky tomu, že Apple použil u iPadu mini stejné rozlišení jako u iPadu první a druhé generace, automaticky zajistil kompatibilitu všech aplikací také pro iPad mini bez toho, aniž by museli vývojáři předělávat své aplikace pro jiné rozlišení. Přesto však zejména větší vývojářské studia která stojí za úspěšnými aplikacemi vydávají updaty aplikací speciálně pro iPad mini, které upravují vzhled jednotlivých aplikací.

iPad mini sice nabízí stejné rozlišení jaké iPad první a druhé generace, ale zatím co první dvě generace disponovaly displejem o velikosti 9,7″, iPad mini má pouze 7,9″ display. Hustota pixelů se tedy oproti prvním dvěma generacím zvýšila, což vede k tomu, že grafické prvky které byli na iPadu první a druhé generace poměrně malé, jsou již na iPadu mini nejen malé ale také těžko použitelné. Se změnou displeje souvisí také změna vnímání celého zařízení a tak například jedna z nejoblíbenějších aplikací na světě Flipboard, vydala svůj update ještě před vydáním iPadu mini a nabídla v něm uživatelům větší velikost písma speciálně pro iPad mini.

Vývojáři se však nesoustředí pouze na úpravu typografie a jednotlivých ovládacích prvků pro iPad mini. Například vývojáři aplikace Analytics for iPad, která je bezkonkurenčně nejoblíbenější aplikací pro sledování Google Analytics na iPadu, vydali update aplikace, díky kterému není během práce s aplikací zobrazen takzvaný Statusbar, tedy černý pruh v horní části displeje, na kterém se zobrazují například hodiny a další informace. Zatím co verze pro klasický iPad nabízí Statusbar i nadále, u verze pro iPad mini se vývojáři rozhodli co nejefektivněji využít menší displej a Statusbar zkrátka skryli.

Je pozitivní, že se vývojáři aplikací soustředí i na detailní vyladění grafického rozhraní svých aplikací pro iPad mini, aniž by museli. Vývojáři aplikací pro operační systém iOS se snaží svým zákazníkům skutečně nabídnout odladěný design a soustředí se na každý detail. Navíc přicházejí na nové způsoby jak díky iPadu mini využít grafické rozhraní svých aplikací co nejefektivněji, což se odrazí také při vývoji aplikací pro ostatní přístroje s operačním systémem iOS. Všechny aplikace pro iPad jsou v současné době samozřejmě funkční také na iPadu mini, čím dál víc vývojářů však graficky upravuje vzhled svých aplikací speciálně pro iPad mini a snaží se co nejlépe využít 7,9″ displej k zobrazení co největšího množství dat, které však budou zobrazeny přehledně.

ipadmini-pages1

Dnes nejčtenější

.