Zavřít reklamu

Od úmrtia zakladateľa spoločnosti Apple, Steva Jobsa, ubehol takmer rok a práve teraz tu máme niekoľko zážitkov jeho bývalých kolegov a pracovníkov, ktorí mu robili spoločnosť počas vedenia NeXT Computers, založenej krátko po prepustení Jobsa z jablčnej spoločnosti v čase, keď vedenie Applu prebral John Sculley, vďaka ktorému spoločnosť začala upadať. Nasledovné príbehy sa odohrávajú najmä v období 80. rokov, no nájdeme aj o niečo novšie, avšak od tých istých ľudí. Môžeme tak vidieť, že niektorí ľudia mali tú možnosť pracovať pre Steva aj po jeho návrate do čela nahryznutého jablka.

Malá ručička na obrazovke
Nolan Bushnell, zakladateľ Atari, ktorý zamestnal Jobsa v roku 1974, vraví ako si pamätá na najviditeľnejšiu vec na Jobsovi – jeho intenzitu. „Steve bol prvý chlap, ktorého som pravideľne ráno vídaval schúleného pod jeho pracovným stolom, po celonočnej práci. Mnoho ľudí si myslí, že úspech je šťastie a byť v správny čas na správnom mieste. Ale ja si myslím, že pokiaľ ste ochotní pracovať silnejšie ako ktokoľvek iný, môžete vytvoriť strašné množstvo šťastia. Mali sme tento filozofický vzťah. Rád vravel o veľkých nápadoch a o pôvode nápadov, odkiaľ ich vzal. Vždy ho zaujímali rozhovory o tvorení produktov a o tom, kedy viete, že je na ne trh pripravený

Bushnell si na začiatku 80. rokov zakúpil vilu v Paríži, kam pozval všetkých svojich priateľov zo Silicon Valley na krstný večierok. Hrala tam kapela, bola tam kopa jedla a pitia a najmä elegantne oblečení hostia. A samozrejme Jobs, ktorý opustil Atari v roku 1976, aby začal svoju vlastnú spoločnosť, Apple. Kým všetci boli štedro oblečení, Jobs na nej bol vo svojom typickom oblečení.

„Pamätám si, ako sme na druhý deň sedeli v ľavom krídle, popíjajúc kávu, zatiaľ čo Steve pil čaj, a sledovali sme život v Paríži. Mali sme príjemnú konverzáciu o dôležitosti kreativity. Jobs v tom čase vedel, že éra Apple II bola u konca. Nebol spokojný s Apple III. Jednoducho začal rozprávať o nápadoch týkajúcich sa Lisy a veci, ktorou sa stal Macintosh. Rozprávali sme sa o trackballoch, joystickoch a myšiach a nápadu „mať malú ruku na obrazovke“, čo vlastne bola myš.

„Poslednýkrát som ho videl rok pred smrťou. Bol veľmi chudý, no nevypadal krehko. Mal v sebe silu. Povedal mi: „Myslím, že to dokážem prekonať.“

Radšej zneškodniť ako okúzliť
NeXT, snažiaci sa vyhrať nad potencionálnymi kupcami, uskutočnilo v roku 1989 stretnutie s IBM ohľadom licencovania systému NeXTStep na IBM počítačoch OS/2. Firma naozaj chcela vybaviť túto licenciu, čo sa nakoniec podarilo, keď IBM licencovalo softvér za 65 miliónov dolárov. Vedenie oboch firiem sa stretlo v sídle spoločnosti NeXT na Deer Creek Road v Palo Alto, zatiaľ čo očakávalo príchod meškajúceho Jobsa. Keď Jobs nakoniec na stretnutie prišiel, obrátil sa k vedúcemu IBM so slovami „Vaše užívateľské prostredie stojí za h****o.“ Toto tvrdenie zarazilo vedenia oboch spoločností. „Takéto správanie z neho dokázalo spraviť dobrého vyjednávača. Dokázal ľudí odzbrojiť vrhaním vulgarizmov na nich,“ vraví nemenovaný vedúci pracovník NeXT, „Dokázal povedať veci ako ‚Tento kšeft uzatvoríme, no vaše produkty sú sr***y.“ Pôsobil poburujúco, no vždy dosiahol to, čo chcel.

Briliatný
Keď Apple ohlásil OS X, súčasne s ním ukončil podporu vývoja aplikácii pre staršie verzie Mac OS. Aby aplikácie fungovali na Mac OS X, bolo potrebné prepísať ich kód. Jobs sa tak obrátil na Adobe so žiadosťou o prekonvertovanie svojich profesionálnych grafických programov pre nový operačný systém z Cupertina. Spoločnosť však nebola ochotná zmeniť zdrojový kód, keďže považovali spätnú kompatibilitu za samozrejmosť. Keď sa Adobe rozhodlo vydať svoje programy pre Mac OS X, Jobs už nebol s dátumom vydania spokojný nebol. „Jobs chcel okamžitú kompatibilitu nášho softvéru so systémom OS X a urazilo ho, keď sme neboli schopní prepísať kódy týchto aplikácii včas,“ tvrdí starší riaditeľ spoločnosti Adobe. „Keď sa Adobe konečne rozhodlo vydať tieto programy, Jobs sa postaral o ich uvedenie na MacWorld konferencii. Spravil to najmä preto, že tieto programy boli pre platformu samozrejmosťou a ich vydanie bolo potrebné pre úspech.“

Špina v novom Apple Store
Jobs sa behom svojho prvého verejného vystúpenia po operácii pankreasu stretol s niekoľkými novinármi, aby im predstavil dizajn nového mini-obchodu Apple Store v nákupnom centre Stanford Shopping Mall. Obchod o polovicu menší ako bežné Apple Store, obsahoval biely strop, osvetlenie na pozadí a steny z japonskej nerezovej ocele s ventilačnými dierami imitujúcimi vzhľad PowerMac G5. Nakoniec tu bola podlaha „z materiálu používaného na stavbu leteckých hangárov“. Len pred predstavením si však Jobs odkrytie clony z nového obchodu rozmyslel a istý čas ho pozdržal. Dizajn, ktorý na papieri vypadal nádherne, nemal v reálnom živote praktický účinok. Na oceľových stenách totiž bolo vidno každý odtlačok prstov a špeciálna podlaha zachytávala stopy ľudí pripravujúcich odhalenie obchodu. Už v prvú noc po otvorení obchodu si našli na tomto mieste dizajnéri uplatnenie. Na ich nešťastie však šlo o čistenie bielej podlahy a stien od odtlačkov. Krátko na to Apple zmenil materiály a odvtedy nájdeme v tomto obchode podlahu kamennú.

Dnes nejčtenější

.