Zavřít reklamu

Tim Cook v tiskové zprávě společnosti Apple oznámil, že iPhone 5 je v současné době vyprodaný. Na rozdíl od předchozích let, kdy se drtivá většina světových médií domnívala, že Apple vytváří nedostatkem iPhone zvětšený zájem o tento přístroj, letos je situace jiná a pro Apple vážnější. V minulosti jsme se mohli setkat s tím, že byly některé modely iPhone nedostupné a spotřebitelé tak v momentě kdy telefon byl někde skladem, okamžitě sáhli po kreditní kartě a o nákupu nepřemýšleli ani minutu. Nikdy však Apple oficiálně neoznámil, že je iPhone vyprodaný. Nyní se tak stalo a Apple zřejmě skutečně nestíhá zásobovat trh. V pátek se má přitom začít prodávat Apple v dalších 22 zemích světa, včetně ČR.

Tím, že není v ČR kamenný Apple Store, ale pouze jeho online podoba, nemusí Apple řešit v ČR problémy s nedostatkem telefonů na půlnoční prodej. Zkrátka jen začne v pátek po půlnoci prostřednictvím apple.cz přijímat předobjednávky a telefony dodá v momentě, kdy budou dostupné. Operátoři plánují zahájit půlnoční prodej, o čemž jsme vás informovali v článku Kdy, kde a jak koupit iPhone 5 v ČR? Podle informací které operátoři poskytli serveru novinky.cz je naskladněno několik tisíc kusů iPhone 5. To znamená, že pokud v pátek vyrazíte ke svému operátorovi, zřejmě se na vás s iPhone 5 dostane, zaručit to však nikdo nemůže. Operátoři totiž patří mezi ty, kteří iPhone 5 od Apple vyprodali, to znamená, že Tim Cook sice uvedl, že je iPhone 5 vyprodaný, ale operátoři jej skutečně mají na skladě.

Problém je v tom, že Apple potřebuje zásobovat iPhonem 5 od pátku 28. 9. 2012 již více než tři desítky krajin s tím, že mu v současné době stojí výroba v jedné z fabrik společnosti Foxconn, ve které se iPhone 5 montuje. Telefon samozřejmě montují také další továrny Foxconn po celém světě, ovšem v situaci kdy je telefon vyprodaný je tří denní odstávka jedné z výrobních linek poměrně zásadní problém. Sharp navíc ještě stále neoznámil, zda již vyrábí displeje pro iPhone 5 nebo ne. Tim Cook uvedl, že se iPhone 5 bude dostávat k zákazníkům kteří si jej nyní objednají za zhruba tři týdny. Na internetové verzi amerického Apple Store je již však uvedeno, že se doba dodání iPhone 5 pohybuje od tří do čtyř týdnů.

Dnes nejčtenější

.