Zavřít reklamu

Apple stojí za 60% všech soudních sporů, které aktuálně probíhají po celém světě. Je otázkou, zda Apple stojí uprostřed soudních bitev protože je jedničkou na trhu, protože je skutečně jeden z mála inovátorů, který přináší opravdové novinky nebo z naprosto jiného důvodu. Tuto otázku zřejmě hned tak nevyřeším, místo toho se pojďme podívat na zajímavou infografiku, kterou sestavila analytická společnost Kanzatec. Zajímavé je, že v těch nejmedialzovanějších případech, jako je spor se Samsungem, HTC, Kodakem a Motorolou, je Apple vždy na straně žalobce.

V ostatních případech pak žaluje protistranu na oplátku, protože jej protistran vinní z porušení jejich vlastních patentů. Běžná praxe u těchto nadnárodních korporací je totiž taková, že pokud jedna zažaluje druhou, snaží se protistrana co nejrychleji najít možnost, jak také podat žalobu, aby nakonec došlo k mimosoudnímu vyrovnání, které ve většině případů končí tím, že obě společnosti používají navzájem své patenty. V podstatě jediné dva spory, ve kterých je Apple pouze na straně obžalovaného, jsou spory se společností Nokia a Elan, zdá se tedy, že na tyto dvě korporace Apple nemá žádné eso v rukávu.

Společnost Elan zažalovala Apple v dubnu roku 2009 s tím, že společnost s Cupertina údajně porušila dva z jejich patentů, když své iPody, iPhone a Macbooky vybavila multi-touch gesty, na dvě z nichž, má nárok právě Elan. Podle neověřených informací zaplatil Apple společnosti Elan více než 5 milionů dolarů v mimosoudním vyrovnání.

Finskému výrobci mobilních telefonů leží Apple v žaludku ještě mnohem více než Elanu. Nokia podala žalobu rovnou pro porušení deseti patentů, které Apple nelegálně využívá ve svém mobilním telefonu iPhone. Spor skončil tím, že se Apple s Nokií dohodl na placení licence z každého prodaného telefonu.

Spory ve kterých Apple žaluje někoho jiného jsou veřejně známé a není potřeba se jim až tak výrazně věnovat. Důležité je, že zatím co spory, kdy je Apple na straně obžalovaného většinou končí zameteny pod povrchem, pokud žaluje někoho Apple, jedná se o významný mediální kolotoč, ve kterém si společnost Apple buduje nejen své dominantní postavení, ale také výraznou mediální propagaci.

patent_lawsuits

Dnes nejčtenější

.