Zavřít reklamu

Soud v Kalifornii dnes v noci rozhodl ve sporu mezi společnosti Apple a Samsung. Nebudeme dlouho napínat a rovnou napíšeme, že vítězem soudu se stal jednomyslně Apple, kterému musí Samsung zaplatit jednu miliardu amerických dolarů, tedy zhruba 21 miliard korun. Devítičlenná porota, nutno podotknout, že složena z běžných lidí, vynesla jednoznačný verdikt. Společnost Samsung kopírovala nejen patenty, ale celé produkty Apple a musí jako odškodné zaplatit 1 051 855 000$.

Podle soudu kopírovala společnost Samsung vzhled operačního systému iOS od společnosti Apple. Kopírování se ve větší nebo menší míře objevilo podle The Verge v následujících produktech Samsungu: Continuum, Droid Charge, Exhibit 4G, Galasy Ace, Prevail, S 4G, S II, Galaxy Tab, The Gem, Indulge, Infuse 4G, Mesmerie, Nexus S 4G, Replenish, Vibrant, Captivate, Galaxy Prevail, Galaxy S 4G, Galaxy S II, i9100, Galaxy s 2 Tmobile, Tab, Tab 10.1, Gem, Indulge, Infuse, Nexus S 4G. Co se vzhledu týká, kopíroval pak Samsung celé produkty Applu u svého Samsung Fascinate, Galaxy S, S 4G, S 2 ATT, S2 i9100, S2 Tmobile, S 2 Epic 4G touch, Skyrocket, Showcase, Infuse 4G, Mesmerize, and Vibrant.

Samsung na druhou stranu nedokázal soudu prokázat, že patenty, které kopíruje, patří mezi takzvané sporné patenty, na které by buď měli mát nárok všichni výrobci nebo nebyly kopírovány v takové míře, že to lze vůbec označit za kopírování. Porota dále rozhodla o tom ,že Apple neporušil ani jediný patent společnosti Samsung a nemusí uhradit jediný dolar za vzniklé škody.

1378442_

*Jason Bartlett, hlavní pravní zástupce společnosti Apple.

Je důležité podotknout, že Apple je jedním z největších plátců daní v USA a vůbec největším plátcem daní v Kalifornii. To si samozřejmě uvědomují nejen podnikatelé, politici a výběrčí daní, ale také běžní občané, kteří si díky společnostem jako je Apple mohou dopřát určitý luxus, na který jsou ve svých městech, školách, parcích a dalších veřejných místech zvyklí. Rozhodovat proti Applu by tedy v tomto případě bylo rozhodnutí, jenž by běžným občanům, ze kterých se skládala také porota, nepřineslo žádný užitek, spíše naopak. Apple si navíc své postavení velice dobře uvědomoval. Například Steve Jobs při jednání s městskou radou v roce 2010 o povolení výstavby nového sídla společnosti na otázku, zda Apple nezavede občanům Cupertina jako odměnu za možnost výstavby zdarma internetové připojení, odpověděl jednoznačně: „Ne, Apple je největším plátcem daní v tomto státě“. New York Time již také přinesl na svém serveru vyjádření obou společností. Apple se vyjádřil následovně.

Vyjádření Apple
„Děkujeme porotě za jejich služby a investování času, ve kterém si poslechli náš příběh. Jsme nadšeni, že jsme jej mohli konečně někomu vyprávět. Množství důkazů předložených během přelíčení ukázalo, že Samsung šel při kopírování našich produktů ještě dál, než jsme vůbec tušili. Spor Samsungu s Applem je mnohem více než o patentech nebo financích o hodnotách. Apple dělá originální a inovativní produkty, do jejichž vývoje věnujeme naše životy. Vyrábíme je se snahou potěšit naše zákazníky, nikoli pro to, aby je konkurence kopírovala. Oceňujeme soud za to, že shledal chování Samsungu jako úmyslné a vydal jasný signál, že krást není správné.“

Vyjádření Samsungu
„Na dnešní verdikt by se nemělo pohlížet jako na výhru pro Apple, ale jako na ztátu pro americké spotřebitele. Povede k méně možnostem, méně inovacím a potenciálně také k vyšším cenám (společnosti budou muset platit za více patentů, což se odrazí v ceně produktů – poznámka redakce). Je politováníhodné, že lze manipulovat s patenty tak, aby jedna společnost mohla získat monopol na obdélník se zaoblenými rohy nebo na technologie, které se snaží Samsung a další společnosti každý den vylepšovat. Spotřebitelé mají právo na výběr a věcí co si kupují, když si kupují Samsung. Tento soud nemá konečné slovo v tomto sporu. Soudní bitvy jsou vedeny u soudů po celém světě, z nichž některé již odmítly nároky Apple. Samsung bude i nadále inovovat a nabízet nové možnost pro spotřebitele.“

Dnes nejčtenější

.