Zavřít reklamu

Analytická společnost Canalys zveřejnila svojí poslední analýzu, ve které se zaměřila na procentuální zastoupení výrobců v celkovém prodeji počítačů ve druhém čtvrtletí roku 2012. Prodeje počítačů se meziročně zvedly o 12%. Apple byl nejžádanějším prodejcem na trhu a celkově prodal 19% všech prodaných počítačů, tedy 21 milionů kusů. Pokud jste četli náš článek o finančních výsledcích Apple za druhé čtvrtletí letošního roku, již asi tušíte v čem bude háček. Catalys totiž počítá mezi počítače veškeré tablety s úhlopříčkou větší než je 7″.

Apple tak ve skutečnosti prodal 4 miliony plnohodnotných počítačů Mac a 17 milionů tabletů iPad. Na druhou stranu tablety prodávají i další výrobci a například takový Samsung, který prodává jak počítače tak i tablety s úhlopříčkou nad 7″ se do první pětky prodejců neprobojoval. Na druhé a třetí příčce skončilo Lenovo společně s HP s tím, že oba prodejci prodali přibližně 13 milionů počítačů a jejich podíl na trhu představuje 12%. Na čtvrtém místě se umístil Acer s 10,6 miliony prodaných počítačů a na pátém místě je pak Dell, který prodal 9,6 milionů kusů počítačů.

Applu se podařilo meziročně zvýšit prodeje tabletů iPad o 60% a vzrostl také prodej jeho počítačů Mac. Na druhou stranu však HP a Lenovo prodávají z 90 pouze klasické počítače a prodali tak oba více než 12 milionů počítačů. To znamená, že Apple stále prodává třikrát méně počítačů, než HP s Lenovem. Navíc jediný přímý konkurent Applu v oblasti komerčních operačních systémů Windows, byl nainstalován na 108,7 milionech kusů počítačů. U počítačů Apple pak počet nainstalovaných operačních systémů odpovídá počtu prodaných počítačů. Je však důležité připomenout, že zatím o Apple prodává své nejlevnější počítače s vyjímkou MacMini za částku 999€ a více, ostatní výrobci prodávájí také počítače v mnohem nižších cenových kategoriích, které jsou tak logicky rozšířenější.

Dnes nejčtenější

.