Zavřít reklamu

Za tři čtvrtě roku od chvíle, kdy bylo všem jasné, že se Steve Jobs již nikdy na pozici CEO společnosti Apple nevrátí, si každý kdo se o Apple zajímá položil otázku, jak se s vedením společnosti popral Tim Cook. Stejnou otázku si před časem položil také uznávaný magazín Fortune. Ten se však zaměřil zejména na lidskou stránku Tima Cooka a rozebíral například jeho společné obědování se zaměstnanci nebo přístup k lidem s titulem MBA.

Právě toto rozebírání Tima Cook se mě osobně nezdá jako příliš smysluplné. To že někdo vstává v 5:00 a zaměstnancům v 5:30 rozesílá maily je zkrátka jeho zvyk a jeho styl. Stejně jako byl Steve Jobs pověstný tím, že se jej zaměstnanci Apple báli a nechtěli s ním být o samotě, je Tim Cook pověstný tím, že nemá nejmenší problém si přisednout k běžným inženýrům Apple při obědě. Přece nikdo, ani šéfredaktor Fortune nečekal, že bude Tim Cook kopírovat chování a zvyky Steva Jobse. Pokud by to tak bylo, jaký by byl vlastně rozdíl v tom, zda ve vedení společnosti stojí Tim Cook nebo Steve Jobs.

Mnohem zajímavější pohled se nabízí, pokud se podíváme na vývoj akcií, na nové produkty a na celkové chování společnosti Apple. Například akcie společnosti Microsoft od odchodu Billa Gatese z pozice CEO rezignovaly jak na růst, tak i na pokles a drží si stále stejnou hranici. Na místo toho Tim Cook dokázal hodnotu akcií zvýšit o více než polovinu. Ano, to skutečně dokázal Tim Cook a ne pouze produkty na kterých ještě pracoval Steve Jobs. Dokázaly to vstřícné kroky Tima Cooka k charitě, chování vůči akcionářům a například vyplácení dividend.

Tim Cook je skvělou osobností pro to, co dělá společnosti Apple peníze. Je to skvělý businessman, který naprosto přesné ví co udělat, aby rostla nejen hodnota akcií společnosti, ale aby byli její investoři spokojeni i díky jeho přístupu. Samozřejmě Tim Cook v současné době koná podle dlouhodobého plánování Applu a jeho nynější kroky a kroky které bude dělat ještě v příštím roce se řídí dlouhodobým plánováním společnosti, nikoli jeho vlastními kroky. To však nemusí akcionáře nijak zajímat, zkrátka akcie rostou při Timu Cookovi.

Tim-Cook

Naopak pro fanoušky Apple již Cook není tolik populární. Jedná se o člověka který dělá gesta, na něž nebyli u Steva Jobse zvyklí a které nejsou až tak noblesní. Ovšem jak jsem již zdůraznil v minulém odstavci, Tim Cook se řídí a ještě několik dalších měsíců bude řídit tím, co je strategickým plánem společnosti, o kterém nerozhodoval ani Steve Jobs, ani Tim Cook ale celé představenstvo. Myslet si tedy, že by Steve Jobs přišel s nápadem utratit 100 miliard dolarů za vlastní mobilní nebo satelitní síť je tedy až příliš přitažené za vlasy. Apple je zkrátka jen v době, kdy musí dělat vstřícné kroky vůči akcionářům a lidem, díky kterým se mohl dostat tam kde je. Období nových revolučních technologií přijde již brzy, stejně brzy jako by přišlo za Steva Jobse.

Dnes nejčtenější

.