Zavřít reklamu

Nový Final Cut Pro X si již od počátku nenašel příliš velkou oblibu mezi uživateli. Zatím co profesionální uživatelé říkají, že se jedná spíše o vylepšené iMovie, běžní uživatele zase tvrdí, že jim naopak stačí pouze iMovie. Apple hned po vydání uznal svoji chybu a začal kupujícím nabízet vrácení plné kupní ceny. Tim Cook se navíc zavázal profesionálním uživatelům, kterým slíbil, že Apple bude pracovat na updatech, které Final Cut Pro X udělají opět tím, co profesionálové potřebují, tedy skutečně profesionálním editační nástrojem pro tvorbu a zpracování videa.

Apple začal pořádat setkání s profesionálními video editory, kterým postupně představoval novinky v jednotlivých updatech, které v letošním roce příjdou zdarma pro všechny majitele Final Cut Pro X. Informace z těchto setkání byly samozřejmě jak jinak než přísně tajné, tedy až doposud, kdy Apple dovolil promluvit video editorovi Larrymu Jordanovi, který dostal možnost dozvědět se více o tom, co Apple v letošním roce s Final Cut Pro X ještě zamýšlí.

Jednou z hlavních změn byla stoprocentní exkluzivity Mac App Store, jakožto obchodu na kterém lze Final Cut Pro X koupit. Již tato novinka se setkala s poměrně negativní odezvou od uživatelů, kteří si chtěli přece jen krabičku s poměrně drahou aplikací vystavit ve své pracovně. Jordan se měl možnost zeptat zástupců Apple, proč se rozhodli používat Mac App Store, jako výhradní distribuční kanál.

„Bylo mi řečeno, že Apple tak dokázal nabídnout lepší flexibilitu distribuce a mohl zlepšit bezpečnost aplikací. Apple chce dát zákazníkům pocit bezpečného nákupu aplikací na Mac App Store.“

Jordan dále informuje o novinkách, které Apple zařadí do updatů v průběhu letošního roku. Již letos se tak editoři dočkají přidání Multichannel Audio Editing Tools, tedy nástrojů pro editaci vícekanálového zvuku. Mezi další novinky bude patřit podpora RED kamer, které používají skuteční profesionální editoři a kameramani, podpora Dual Viewers a přidání podpory MXF. Final Cut Pro X byl sice schopen přečíst MXF soubory, ale nikoli nativně. V současné době je potřeba MXF soubory nejprve převést do MXF QuickTime a následně otevřít ve FCP X. Po vydání updatu již nebude takový převod vyžadován a FCP X přečte MXF soubory bez problémů. RED kamery, které dokáží natáčet v 4K režimu, tedy v režimu několikanásobně lepšením než 1080p, se dočkají podpory také v letošním roce.

Apple si tak připomínky profesionálních uživatelů skutečně bere k srdci a snaží se jim poskytnout vylepšení na míru tak, aby mohli FCP X používat jako primární nástroj pro editaci videa. Kompletní recenzi Final Cut Pro X od profesionálního video editora, který stojí za klipy pro Rytmuse si můžete přečíst přímo zde.

fcp

*Zdroj: larryjordan.biz

Dnes nejčtenější

.