Zavřít reklamu

Ako sme už v našich článkoch uvádzali, predstavenie novej generácie MacBokov s procesormi Intel Ivy Bridge postavenými na 22 nm architektúre, bude pravdepodobne v časovom rozmedzí na konci apríla až začiatkom mája. Nová generácia procesorov s revolučnými 3D tranzistormi má priniesť zvýšenie výkonu a zníženie spotreby, preto mnoho užívateľov zaujímalo, či bude rozdiel medzi staršími a novými modelmi MacBook skutočne tak výrazný. Prvé testovania priniesol server CPU World, ktorý pomocou rôznych benchmarkov vyskúšal mobilný procesor Ivy Bridge, ktorý sa pravdepodobne bude nachádzať aj v nových MacBookoch Pro.

Konkrétne sa jedná o model s označením Core i7-3820QM, ktorý sa zdá byť prirodzeným nástupcom procesora Core i7-2860QM so staršou architektúrou Sandy Bridge, nachádzajúceho sa v súčasných high-end MacBookoch Pro na objednávku.

Na porovnanie proti najnovšiemu Core i7-3820QM, bol ale použitý ešte výkonnejší starší mobilný procesor z edície „Extreme“, s označením Core i7-2960XM. Kvôli tomu je treba pri výsledkoch zohľadniť skutočnosť, že v prípade vysokovýkonných MacBookov bude potrebné počítať s ešte väčším zvýšením výkonu, keďže obsahujú menej výkonný Sandy Bridge procesor s označením Core i7-2860QM a nie Core i7-2960XM, s ktorým benchmarkové testy predbiehali.

Z výsledkov sa zistilo, že výpočtový výkon nového Core i7-3820QM je priemerne o 9% vyšší ako Core i7-2860QM. Keď vezmeme do úvahy, že starší Core i7-2960XM je oproti procesoru  Core i7-2860QM nachádzajúceho sa v súčasných high-end MacBookoch približne o 10 percent slabší, je priemerný nárast výkonu až 20%.

MRmacbook2012

Avšak ešte výraznejšie rozdiely sú v grafickom výkonne, kde staršiu integrovanú grafiku HD 3000 nachádzajúcu sa v Sandy Bridge, nahradila v Ivy Bridge HD 4000 s podporou DX11. Podľa benchmarkov je jej výkon v závislosti na teste vyšší o 32% až 108% . Jedná sa tak o značný výkonový rozdiel oproti súčasným procesorom a  vzrast grafického výkonu tak zaznamenajú hlavne lacnejšie varianty MacBookov Pro, ktoré nemajú samostatnú grafickú karty a tým pádom sa spoliehajú len na integrovanú grafiku v procesore.

*Zdroj: CPU World

Dnes nejčtenější

.