Zavřít reklamu

Apple se snaží co nejvíce vyhovět tlaku organizací pro ochranu osobních údajů, ale také výkonným orgánům USA, které již prošetřují například možnost odesílání fotografií ze zařízení na servery vývojářů. Konkrétně o této chybě jsme vás informovali zde. Snaha o vyhovění všem tak dospěla až k tomu, že Apple přestal schvalovat do iTunes App Store aplikace, které využívají UDID zařízení. Identifikační číslo UDID je pro každý přístroj unikátní a umožňuje monitorovat informace například o reklamních kampaních, které jsou vhodné pro daného uživatele. Tento identifikátor je uživatelsky nezměnitelný a používá se například také při testování aplikací, kdy vývojáři mohou ještě nedokončenou aplikaci certifikovat pro spuštění na konkrétním zařízení tak, aby si ji dotyčný mohl vyzkoušet.

Je známo, že počet informací, které mohou vývojáři přes UDID je velmi omezený a není možné například zjišťovat aktuální polohu daného zařízení. Identifikátor je vázaný zejména na diagnostiku zařízení a umožnuje odesílat spíše informace o diagnostice zařízení, než o tom, jaké činnosti provádí uživatel, který jej používá. Apple však přesto již dříve varoval, že aplikace využívající odesílání dat z UDID na servery vývojářů nemusí být schváleny pro prodej v iTunes App Store. Nyní avizovaná chvíle nastala a vývojářům jsou aplikace využívající UDID zamítány.

Apple a vývojáři to mají poměrně těžké, na jednu stranu pravděpodobně naprosto drtivé většině vývojářů jde pouze o možnost co nejlépe cílit reklamu na konkrétního uživatele, na druhou stranu je však téměř nemožné rozlišit, jak budou informace o uživateli využívány a zejména jak bude zajištěna jejich bezpečnost. Vývojář, který pomocí všech možných nástrojů zjišťuje zda máte raději Coca-Colu nebo Pepsi  má pravděpodobně pouze snahu nabídnout vám přesně mířenou reklamu a pokud zjistí, že pijete Colu neuvidíte reklamu na Pepsi. Organizace zaměřující se na ochranu osobních údajů však pochopitelně poukazují na to, že aby vývojáři tyto údaje získali, zjistí o vás mnoho informací, které byste pravděpodobně sami od sebe nikde nešířili.

UDID-iphone

*Zdroj: techcrunch.com, diskusní fórum Apple.com

Dnes nejčtenější

.