Zavřít reklamu

Společnost Proview Technology, která neuspěla u Čínských soudů se žalobou na společnost Apple, se rozhodla že tentokrát zkusí štěstí přímo v zemi, ze které IT gigant pochází. Společnost Apple tak čelí žalobě přímo v USA, konkrétně v Santa Clara v Kalifornii. Společnost Proview Technology a její právníci tvrdí, že se Apple zmocnil označení iPad podvodem. Proview Technology si toto označení nárokuje pro sebe a požaduje zákaz prodeje iPadů v Číně.

Celý spor v podstatě spočívá v tom, že právníci Proview Technology obviňují společnost Apple z toho, že založila společnost IP Application Development, ve zkratce tedy právě společnost IPAD. Tato společnost měla získat označení iPad bez toho, aniž by někdo tušil, že označení iPad v podstatě získává společnost Apple. Právníci společnosti IPAD údajně opakovaně tvrdili, že společnost nebude konkurovat Proview Technology, ale odmítli říci, k jakému účelu bude název iPad použit. Společnost však ve skutečnosti patřila Applu a ten moc dobře věděl, k čemu bude název používat. Právníci společnosti Proview Technology žádají po Applu odškodné, jehož výši však neuvádí.

iPad-Proview-Technology-chine-justice

*Ochranná známka IPAD, kterou 10. 1. 2000 získala společnost Proview Technology

Společnost Proview Technology uvedla na trh v roce 1999 počítač, který patřil mezi jednoduché a levné řešení, díky kterému se mohl uživatel připojit k internetu. Bohužel i přes skutečnost, že společnost patřila mezi pět největších výrobců monitorů na světě, stala se obětí finanční krize, kterou téměř nepřežila a čelí nejen velkým dluhům, ale také hrozícímu bankrotu. Není proto divu, že se bude snažit získat od společnosti Apple Inc. odškodné v co nejvyšší míře. Otázkou však zůstává, zda když společnost nepodržely Čínské soudy, tedy soudy z krajiny ze které pochází, bude mít úspěch v Kalifornii.

Apple je společnost, která do rozpočtu státu Kalifornia odvádí největší daně, ze všech společností, které v tomto státě sídlí. Soud tak zřejmě nebude mít zájem jakýmkoli způsobem poškodit společnost Apple na mezinárodním poli. Společnost Proview Technology navíc žádá o úplný zákaz prodeje iPadů v Číně, což by z hlediska velikosti trhu mělo pro Apple velmi nepříjemné následky, které by se projevily nejen v přímém prodeji, ale zejména v hodnotě akcií. Navíc je potřeba brát v potaz fakt, že mezi největší akcionáře společnosti Apple patří nejen významní podnikatelé jako je ředitel Walt Disney, ale také lidé, jejichž vliv sahá mnohem dále než vliv společnosti Proview Technology. Mezi takové akcionáře patří například viceprezident USA z období Billa Clintona, Al Gore.

*Zdroj: ČTK, Reuters, Forbes
*Zdroj fotografie: gizchina.com

Dnes nejčtenější

.