Zavřít reklamu

Tisková zpráva: Říká se, že při setkání s dosud neznámým člověkem si uděláme první dojem během několika sekund. Hraje v tom roli i barvy našeho oblečení a doplňků? Psycholožka a odbornice na barvy Karen Haller vám pomůže správně se rozhodnout.

Často vstupují do našeho života nové výzvy i lidé, se kterými se snad setkáme poprvé. Usilujete o získání nové práce, domluvíte si první rande, nebo vás čeká první setkání s rodiči vašeho partnera. Jak vysvětluje odbornice na barvy a psycholožka Karen Haller, nejde jen o to, jak se při prvním setkání budete chovat nebo co budete říkat, ale podobně důležitý je výběr oblečení a správné barvy.

Jaký psychologický význam mají barvy?
Když si uděláte chvilku a zvážíte, jakou barvu si vybrat, můžete změnit pocit, který ze sebe ten den budete mít, a také to, jak vás okolí bude vnímat. „Když si oblečete správnou kombinaci barev, můžete dramaticky změnit názor, jaký si lidé kolem vás o vás vytvářejí. Barvy mohou stimulovat, vybudit a nadchnout vaše pozorovatele – stejně tak, jako je mohou zastrašit, ‚převálcovat‘ a vy můžete působit nepřístupně,“ říká Karen. Podívejte se, jaký psychologický vliv mohou mít podle Karen různé barvy:

Tmavě modrá
POZITIVA: Naznačuje, že jste důvěryhodný člověk, a ujišťuje okolí, že můžete být bráni vážně. Ukazuje logičnost, inteligenci a vzbuzuje důvěru.
NEGATIVA: Může naznačit nedostatek emocí nebo málo přátelskosti.

Světle modrá
POZITIVA: Ukazuje tvořivost a to, že komunikujete otevřeně. Rovněž uklidňuje vaše nervy.
NEGATIVA: Můžete působit poněkud odměřeně nebo s povzneseným odstupem.

Růžová
POZITIVA: Sděluje okolí, že jste vřelý a soucitný člověk. Vyjadřuje pečující ženskou lásku.
NEGATIVA: Růžová může odhalit, že citově strádáte.

Červená
POZITIVA: Znamená vřelost a společenskou osobnost. Může vám posílit sebedůvěru a dodat energii, když se cítíte unaveni. Červená je barvou vášně, chtíče.
NEGATIVA: Může dát najevo, že jste agresivní, vyžadujete pozornost, chcete ostatní přehlušit nebo vyzývavě provokovat.

Žlutá
POZITIVA: Může druhým sdělit, že jste optimističtí, sebevědomí a přátelští. Je to barva štěstí.
NEGATIVA: Může prozradit, že jste iracionální, ustrašení a úzkostní.

Zelená
POZITIVA: Dává vašemu okolí najevo, že jste klidný, mírumilovný člověk, a současně má na ostatní uklidňující vliv.
NEGATIVA: Můžete vypadat nudně, otupěle a bez energie.

Nachová
POZITIVA: Sděluje druhým, že jste autentická, důvěryhodná osoba a může vám dodat sebedůvěru.
NEGATIVA: Můžete působit příliš introvertně a může se zdát, že nejste ochotni vést dialog.

Hnědá
POZITIVA: Naznačuje serióznost a spolehlivost – v kontaktu se zemí. Budete se rovněž cítit bezpečně a ukotveně.
NEGATIVA: Mohla by říkat, že vám chybí smysl pro humor a duševní čilost.

Šedá
POZITIVA: Ukazuje vaši seriózní stránku. Může vám dodat pocit vlastního bezpečí – je to barva, za kterou se můžete schovat, když nechcete, aby si vás někdo všímal.
NEGATIVA: Může prozradit, že vám chybí sebevědomí a/nebo energie.

Bílá
POZITIVA: Je nositelem smyslu pro čistotu, vytříbenost a účelnost. Dokáže vyjádřit jasnou a čistou hlavu.
NEGATIVA: Bílá by mohla vašemu okolí naznačit, že jste chladní, nepřístupní a nepřátelští.

Černá
POZITIVA: Odhaluje, že jste autoritativní a silní – a současně inteligentní a elegantní. Může vám poskytnout pocit bezpečí a smysl sounáležitosti.
NEGATIVA: Na ostatní může působit tak, že jste chladní a nepřístupní.

Průvodce pro výběr barev
„Výběr barev se neomezuje pouze na oblečení, které nosíme – snažte se vnést barvy i do módních doplňků, jako je třeba kabelka, šátek a boty. Dokonce i předměty každodenního života, například myš pro váš notebook nebo webová kamera, mohou pomoci do našeho života vnést záblesk barev,“ říká Karen. Tým společnosti Logitech, která vyrábí barevné příslušenství k notebooku, si proto vzal ponaučení z Kareniných zkušeností a navrhl infografiku v podobě kruhu barev. Může vám posloužit jako průvodce pro výběr barev v různých situacích.

barvy-pro-úspěch

Kdo je Karen Haller
Karen Haller je přední britskou odbornicí na psychologii barev. O barvy se začala hluboce zajímat již během studií módního návrhářství v Sydney. Později Karen získala diplom v oboru designu interiérů na Kensington & Chelsea College v Londýně a ve svém studiu pokračovala na britském Institutu holistického designu se zaměřením na terapeutické účinky barev v interiérech. Poté, co Karen získala akreditaci pro aplikovanou psychologii barev pod vedením uznávané britské psycholožky a odbornice na barvy Angely Wright, začala při své práci používat systém „Colour Affects“ („Barva nás ovlivňuje“) a své zkušenosti pravidelně publikuje v britském tisku.

Dnes nejčtenější

.