Zavřít reklamu

Samsung ve svém patentovém sporu proti Applu zažil další porážku. Soud v Německém Mannheimu totiž v pátek doslova smetl ze stolu první žalobu Samsungu ohledně porušování jeho patentů  pro 3G/UMTS sítě americkým konkurentem. Apple však na druhou stranu přilil trochu oleje do ohně a proti Samsungu vyrazil rovnou s dvěmi obviněními. Jedno z nich se týká okopírování designu iPhonu Samsungem a druhou žalobou zacílil přímo na  Galaxy Nexus. Ale všechno hezky popořadě.

Žaloba Samsungu, která byla zamítnuta se, jak již bylo zmíněno, týká patentů pro technologické standarty 3G/UMTS sítí. Soudce Andreas Voss bohužel nepodal přesný důvod proč k zamítnutí došlo a tak můžeme jen spekulovat, že verdikt byl založen na porušení tzv. FRAND (Fair, Reasonable And Non-Discriminatory terms) podmínek Samsungem, nebo zdali Apple svými produkty skutečně neporušuje patenty Samsungu v technickém slova smyslu.

Apple však v minulém týdnu obvinil Samsung, z okopírování designu iPhonu který, využil u deseti svých modelů. Jistě Vás nepřekvapí, že mezi oněmi modely je i Galaxy S II a Galaxy S Plus. Jablečný gigant však má některé designové prvky iPhonu v Evropě zaregistrované, a pokud se mu podaří prokázat, že je Samsung zneužil, může se stát že, tentokrát v Düsseldorfu, zazní rozsudek zakazující prodej jihokorejských smartphonů v celé Evropě, o což Apple usiluje. A čím se provinil Galaxy Nexus? Pro odemykání obrazovky používá stejný princip jako iPhone, iPod a iPad a to slide-to-unlock, což se Applu pochopitelně nelíbí a proto se opět obrátil na soud v Mannheimu.

Závěrem ještě zmíním, že v Německu Samsung obviňoval Apple z porušení sedmi patentů (oněch 6, které ve hře ještě zbývají jsou sdruženy ve čtyřech žalobách), zatímco Apple se snaží chránit svých šest patentů.

*Zdroj: Apple InsiderFOSS PatentsE15.CZ

Dnes nejčtenější

.