Zavřít reklamu

Pravděpodobně každý fanoušek Apple si již stihl přečíst článek publikovaný serverem technet, ve kterém se uvádí, že se blíží příchod Apple iTunes Store do ČR. Po vyjádření od mého kamaráda, majitele hip-hop.sk, který vydal několik alb a spolupracoval zejména s EMI jsem se rozhodl reagovat.

Mezi iTunes Store a ČR nestojí vydavatelství, jejichž zájem je logicky stejný jako nás uživatelů, tedy hudbu v iTunes Store prodávat také v ČR. Problém je na straně OSA a SOZA, svazů na ochranu duševního vlastnictví autorů, kteří tento prodej nepodporují a mají mnohem větší slovo než vydavatelství. Dále naši skepsi podporují zákulisní informace od lidí z Apple, které hovoří o tom, že minimálně dalších pět let se spuštění iTunes Store v ČR nechystá. Mnohem pravděpodobnější je, že smlouva kterou Česká muzika podepsala s Apple souvisí pouze s možností dodávat obsah do iTunes Store.

 Vyjádření Lumíra Krupiczer – majitele hip-hop.sk

Je trocha tvrde tvrdenie, ze by OSA a SOZA tuto formu nepodporovali, takto by som to asi neformuloval. Skor je pre apple dost administrativny problem uzatvarat zmluvy so vsetkymi autorskymi organizaciami v EU (ktore maju casto prehnane naroky). preto fici itunes skor na velkych trhoch, kde je to pre apple rentabilne. praveze tuto problematiku sledujem uz dost dlho, lebo som jeden cas intenzivne premyslal nad digitalnym predajom hudby a zistoval som si podmienky, nakoniec som to zavrhol, stalo by to vela penazi na uvod a rentabilita bola nepredvidatelna (ale to je na dlho a iny pribeh). Na jar som zaregistroval tlak z EK, aby vznikla v EU jedna nadnarodna organizacia, ktora by zastupovala vsetkych vlastnikov autorskych prav. ale zatial sa to nejako moc nepohlo. toto je vec, ktora keby vznikla, mohla by vyrazne pomoct k zavedeniu itunes vo vsetkych krajinach EU, pretoze by mohol apple na vsetkych trhoch predavat rovnake diela a vyrazne by sa mu tym znizila administrativna narocnost aj co sa tyka jednotlivych itunes storov, aj co sa tyka zmluv s autorskymi organizaciam. – vyjádření je pouze přes Facebook, omlouváme se za chyby.

Dnes nejčtenější

.