Zavřít reklamu

Už dlhší čas sa očakáva, že Apple sa zbaví optickej mechaniky vo svojich počítačoch, keďže optické média sú zastaralé a stále menej používané. Predpokladalo sa, že tento evolučný krok Apple spraví pri predstavení nových MacBookov Pro, no nestalo sa tak. Podľa najnovších informácií Apple tento stav neplánuje zmeniť. Vyzerá to tak, že nový operačný systém Mac OS X 10.7. bude dodávaný znovu na DVD.

Nádej priniesol MacBook Air

Ako je každému dobre známe, MacBook Air nedisponuje optickou mechanikou, a ani nikdy nedisponoval. V minulosti sa aj napriek absencií optickej mechaniky operačný systém vždy dodával na DVD. Situácia sa zmenila, keď Apple updatoval MacBooky Air, ktoré operačný systém Mac OS X Snow Leopard mali dodávané na USB kľúči. Preto sme sa mohli domnievať, že na USB v budúcnosti budú dodávané všetky kópie operačného systému od Apple. Napriek tomu to vyzerá tak, že Apple sa nechce vzdať optických médií za žiadnu cenu. Ale prečo?

Zmena sa konať nebude

Na nemeckej stránke internetového obchodu Amazon sa na malú chvíľu objavilo DVD obsahujúce Mac OS X Lion. Z toho teda vyplýva, že Apple neplánuje prejsť od optických medií k USB kľúčom. Znamená to teda, že Apple bude dodávať Mac OS X znovu v dvoch formách, v jednej pre MacBook Air, v druhej pre ostatné počítače? Nemal by Apple ľahšie distribuovať len na USB?

mac_os_x_lion_dvd_cover_by_rl_mac-d3bct1m

Zmena možno v budúcnosti

Raz iste príde čas, keď sa Apple zbaví optických medií. Otázka je, načo ešte čaká. Najpravdepodobnejšou odpoveďou je, že Apple čaká, kým všetky Macy nebudú disponovať bleskurýchlym Thunderboltom. Potom by mohol uviesť vlastné prenosné médium, ktoré by systém obsahovalo a bleskurýchle komunikovalo s počítačom.

Ide Apple proti sebe?

Steve Jobs na každom keynote prezentuje, aké obrovské úspechy dosahuje distribúcia digitálneho obsahu cez internet. Či sa už jedná o menej populárny iBook Store, alebo populárnejšie Mac App Store a App Store. Nesmieme zabudnúť na iTunes Store, ktorý žiaľ u nás dostupný nie je. Z týchto informácií jasne vyplýva, že Apple sa orientuje na online distribúciu. Nastáva tu teda otázka: prečo Apple nedistribuuje Mac OS X online? Odpoveď je jednoduchá. Vždy budete potrebovať nejaké pevné médium, z ktorého budete schopný naštartovať svoj Mac v prípade potreby.

Dnes nejčtenější

.