Zavřít reklamu

Za pár dnů zde budou Velikonoce a tak nějak náhodou jsem si vzpomněl na dobu přesně před 20 lety. Jel jsem zrovna v rámci počátků podnikání v Československu do bavorského Mnichova a navštívil po cestě město Cham a jednoho místního prodejce výpočetní techniky. Znali jsme se od roku 1989, kdy byl významným dodavatelem počítačů Atari ST i Amiga do Čech. Z této návštěvy jsem si odvezl i tehdejší nový prospekt na produkty Apple Macintosh. Pro mladší uvádím, že internet nebyl a prospekt byla velká vzácnost.

 

Jelikož jsem používal v té době 3 roky pro privátní i pracovní použití počítač Atari 520 ST a pak i Atari 1040 STE, nebylo divné, že jsem pokukoval po Macintoshi. Navíc na STčku skvěle fungoval emulátor jablíčkového systému programem Alladin (dá se říci na monochromatickém monitoru Atari SM124 téměř nativně včetně tisku na Epson LQ-550, neboť procesor Motorola 68000 byl jak v Atari, tak i v prvních Applech). Tehdejší systém 6 mne naprosto uchvátil. Vůbec tedy nebylo divné, že jsem se vyhýbal DOSu a Microsoft Wordu či DBase v textovém režimu obrazovky, jak jsem jen mohl. Zkrátka a dobře šel jsem do originál Apple Macintosh a objednal jsem počítač s tiskárnou. Prospekt k Apple Classic II si můžete stáhnout zde.

 

Apple Classic II

apple_mac_classic_ii

 

StyleWriter (překapotovaná Canon BubbleJet 10e na cartridge BC-01/02)

Apple_StyleWriter_1200

 

Od té doby jsem zůstal věrný systému Apple až dodnes. Paralelně sice od roku 1992 používám i systém DOS a nyní i Windows, ale nejlépe na svých dvou školou povinných dětech vidím, který systém jim lépe vyhovuje – mají volbu. Neradi zapínají Windows a kloní se raději vždy k Apple. Přesně před 14 dny, kdy jsem kupoval iPad 2 jsem si pro sebe říkal, kolik dalších ve frontě má podobné vzpomínky jako já (či spíše rodičů čekajících). Podělte se o vaše začátky s Apple!

Dnes nejčtenější

.