Zavřít reklamu

The Elements zná asi každý majitel iPadu, jen na pár oficiálních videích od Applu, každý víme, že je dokonce doporučena jako jedna z aplikací základního vybavení. Pro ty, kteří doposud neměli tu čest, co to vlastně The Elements jsou? The Elements je aplikace stará skoro jako iPad sám. Je vyvinuta americkým sběratelem prvků Theodorem Grayem, který byl také hlavním vývojářem. Samotná aplikace není nic víc nežli pouhá periodická soustava prvků (PSP). Ale na tuhle jen tak nezapomenete.

Dokáže dojmout

Už jen to, že si aplikaci stahujete, vás napne na nejvyšší míru. Tak známá aplikace a takové dlouhé stahování! Kdyby mi někdo řekl, že je to největší aplikace na App Store, možná bych mu i věřil. Tahle „pouhá“ PSP má totiž zhruba 1,75 GB. Rychlost stahování přes Wi-Fi na iPadu se neřadí k nejrychlejším a tabulka se mi stahovala dost dlouho.
Ale jakmile aplikaci stáhnete, máte to v kapse. První spuštění navodí to pravou Apple atmosféru. Spustí se písnička napsaná Harvardským matematikem. Musím přiznat, že důvtipu tohoto potrhlého vědce ze 60. let jsem se musel smát: písnička je celá odehrána na pianu a text je výhradně složen ze jmen všech prvků, které byly v té době známy. Postupně se ukazují jejich obrázky a rozmisťují se na své místa na obrazovce. V dohře se najednou doplní prvky, které lidé tehdy ještě neznali (je jich poměrně hodně) a tím se ocitáte před kompletní PSP, tvořenou pouze točícími se modýlky všech prvků.

the-elements-ipad

Musím říct, že něco tak úchvatně interaktivního jsem snad ještě neviděl. Každičký prvek zde má minimálně jeden obrázek. Pokud se jedná o prvky, které jsou až příliš vzácné, pak je u nich pouze obrázek jejich objevitele, osoby, podle níž je prvek pojmenován nebo přinejmenším něco, co je s prvkem spojeno.

Co v tabulce zjistíme?

U každého prvku je sepsaná určitá suma fixních vědeckých informací: atomová váha, hustota, bod varu, elektronegativita, elektronové slupky a další podobné zajímavé údaje. Zajímavost, kterou jinde asi těžko seženete, je zobrazení emisního spektra. Pokud je prvek rozžhaven, vypouští proudy různě barevného světla. Každý prvek je tímto unikátní a metoda slouží k určování složení vesmírných objektů. O to zajímavější je prohlédnout si toto spektrum. Například vodík vydává světelné odstíny pouze 4, naproti tomu takový neon nebo wolfram jich vydávají obrovské množství.
Údaj pro puntičkáře? Vyjádření procentuálního obsahu prvku ve vesmíru, ve slunci, na zemské kůře, v oceánech a v nás samotných. Lahůdka.

Co se z tabulky naučíme a čím se pobavíme?

Theodore Gray je úžasný člověk. Jeho hobby mu přineslo spoustu znalostí o všech prvcích a nyní je můžete získat taky. Ke každému prvku napsal pár odstavců o jeho využití, jeho vlastnostech a několik zajímavostí. Mě jako zvídavého člověka nejvíce berou právě zajímavosti. Bylo zajímavé zjistit, že isotop Polonia 210 je tak radioaktivní, že svítí pří kontaktu se vzduchem a že pouhých deset milióntin gramů může mít fatální následky na životě, pokud se daná osoba správně nechrání. Dále například známe prvky jako Ununtrium či Ununpentium, které byly vyrobeny pouze v laboratoři, nikdy jich nebylo více než 30 atomů a jejich poločas rozpadu je zhruba 50 milisekund, předpokládá se ale, že existuje něco jako ostrov stability kolem prvků 120 nebo 122, které by potenciálně mohly být schopné vydržet déle než jen pár chvil. Toto jsou ale stále neprobádané úseky chemie.

Čím je tabulka atraktivní?

Jednoznačně svou interaktivitou. U každého povídání jsou také objekty, které mají umožněnou přímou rotaci o 360 stupňů. Tyto objekty jsou buď kousky prvků, výrobky z nich nebo věci, které mají s prvkem nějakou spojitost. Pokud se jedná o prvek poněkud živější jako např. kyslík v tekutém stavu, pak je místo tohoto modýlku v nabídce animace s jeho odpařováním z nádobky nebo pálení jiných objektů apod. Každý model lze zvětšit a prohlédnout si jej na celé obrazovce. Největším zážitkem je asi prohlédnout si prvek ve 3D: pokud máte 3D brýle, pak si můžete kousky prvků prohlédnout skoro jako kdybyste je drželi ve své ruce. A přirozeně opět s možností otočáčení. Určitě je zajímavé prohlédnout si na obrázku takové Dysprozium nebo Praseodymium.
Ke každému obrázku je doplněn i popisek, který popisuje daný objekt nebo popisuje nějaký zvláštní jev pozorovatelný na obrázku.

Závěrem

Pokud máte 10,99 EUR, které plánujete utratit za nějaké aplikace na App Store, vykašlete se na hry. Tahle kniha v podobě interaktivní aplikace opravdu za tu cenu stojí. Vše je uděláno tak, aby vás to zabavilo na pěkně dlouhou chvíli a abyste pořád měli chuť se vracet a číst si o prvcích krátká povídání, která bývají často velmi vtipná. Aplikaci rozhodně doporučuji všem a zejména těm, kteří mají prvky rádi a vždycky si říkali, jak může vypadat takové Thullium a k čemu může asi tak sloužit Neodymium. 98% a jásavý pokřik s palcem nahoru (2 % stržena za kapánek vyšší cenu a za neostrost některých zvětšených objektů).

The Elements HD si můžete stáhnout v iTunes App Store za cenu 10,99€ zde.

Dnes nejčtenější

.