Zavřít reklamu

mac-os-x-snow-leopard-iconMac OS X je všeobecne známy tým, alebo skôr považovaný za systém, na ktorý neexistujú vírusy alebo iný škodlivý softvér. Opak je pravdou a Mac OS X je zraniteľný ako každý iný operačný systém, aj keď na Mac OS X toľko škodlivého softvéru nie je, ako napr. na Windows od Microsoftu.  Dokonca aj Apple na svojich stránkach tvrdí, že Mac OS X je odolný voči vírusom, ale len PC vírusom. O vírusoch na Mac sa nič nepíše.

Trójsky kôň
Pracovníci firmy Sophos Labs prišli s tvrdením, že objavili  nový vírus pre Mac OS X. Konkrétnejšie sa jedná o trójskeho koňa, ktorý sa zatiaľ nachádza ,,len” v beta verzií. No aj napriek tomu, tento vírus je funkčný a škodí ako každý iný. Do počítača sa dostane jednoducho – cez torrent súbory alebo cez nainštalované programy. V budúcnosti sa predpokladá, že tento trójsky kôň sa bude šíriť ako väčšina vírusov, teda cez bezpečnostné diery vo webovom prehliadači. Akonáhle sa dostane do počítača, stáva sa aktívnym a útočníkovi povoľuje prístup k:

  • vytváraniu súborov
  • spúšťaniu konzolových príkazov
  • otváraniu URL adries
  • otváraniu falošných okien, ktoré od vás pýtajú heslá
  • otvára útočníkovi nové prístupové cesty do systému.

Pokiaľ reštartujete, alebo zapnete a vypnete počítač, objaví sa hláška, ktorá vám hovorí, že váš počítač bol napadnutý spomínaným vírusom. Voľný preklad tejto správy z angličtiny:

Ja som Trójsky kôň, nainfikoval som váš počítač Mac. Ja viem, že väčšina používateľov si myslí, že Mac nemôže byť napadnutí, ale pozrite sa, vy máte nainfikovaný Mac! Mám plnú kontrolu nad vašim počítačom a môžem robiť všetko, čo chcem, a vy mi v tom nemôžete zabrániť.

Ja som úplne nový vírus, ešte len vo vývoji, a ešte len budem obsahovať viacej funkcií, keď budem hotový.

Tento vírus nazvali “OSX / MusMinim-A”, alebo sa môžete stretnúť aj s kratším názvom “MusMinim”. ,,Oficiálny” názov jeho tvorcov je však odlišný, tí ho volajú “BlackHoleRat”. Je jedno ako sa volá, dôležité je, aby sa nešíril a neinfikoval počítače. Je pravda, že natrafiť na jeden z pár vírusov na Mac OS X je ,,šťastie”, ale vyzerá to tak, že tvorcovia vírusov sa naneštastie zobudili a začali tvoriť vírusy už aj pre túto platformu, ktorá bola doteraz nepovšimnutá.

Dnes nejčtenější

.