Zavřít reklamu

Thunderbolt-iconTúto otázku ste si možno kládli, alebo si ešte kladiete od uvedenia MacBookov Pro s týmto novým portom. V tomto článku sa podrobnejšie pozrieme a povieme, čo vlastne ,,ten” Thunderbolt je a načo nám slúži, a hlavne prečo je tak revolučný. Thunderbolt je vlastne vysokorýchlostná technológia, ktorá podporuje prenos obrovského množstva dát za krátky čas. Zároveň umožňuje prepojenie s displejom s vysokým rozlíšením. Obe tieto funkcie sú spojené do jedného portu na ľavej strane MacBooku Pro so znakom blesku.

Ako Thunderbolt vznikol?
Thunderbolt vznikol v laboratóriách spoločnosti Intel, ktorú každý pozná ako najväčšieho svetového výrobcu procesorov a ako vynálezcu populárneho USB-čka. Intel mal za cieľ vyvinúť novú technológiu, ktorá by umožňovala neuveriteľné rýchle zapisovanie a čítanie dát. Potom sa k Intelu pridal Apple, ktorý neskôr ako prvý aplikoval túto technológiu do svojich počítačov – MacBookov Pro.

Obe tieto spoločnosti v minulosti mali skúsenosti s vývojom nových portov. Intel, ako som už spomínal, vyvinul známe a toľko používané USB, bez ktorého by sme sa dnes nezaobišli. Apple tiež má nejaké skúsenosti s výrobou technológií tohto typu, totižto z dielne Apple pochádza menej používaný, ale známy FireWire. Tieto spoločnosti sa spojili a vytvorili doteraz najvýkonnejšiu technológiu na prenos dát – Thunderbolt.

Na akom princípe pracuje?
Thunderbolt je založený na dvoch základných technológiách. Tými technológiami sú PCI Express a DisplayPort. Pokiaľ vám to nič nehovorí, tak si prečítajte aj nasledujúce riadky.

PCI Express je technológia, ktorá spája všetky najvýkonnejšie komponenty v Macu. Samozrejme, ako som spomínal, je zabudovaná do Thunderbolt. Thunderbolt taktiež dokáže napájať zariadenia, ktoré sú k nemu pripojené, a to až do 10 Wattov. Cez rozhranie PCI Express môžete použiť taktiež aj existujúce USB a FireWire zariadenia.

thunderbolt

DisplayPort pozná každý, kto si aspoň raz pripájal MacBook k externému monitoru. V skratke povedané, ide o technológiu, ktorá je štandardom pre pripojenie displejov s vysokým rozlíšením. Thunderbolt neobsahuje priamo žiadne technológie z DisplayPort.

Výkon Thunderboltu
cable-thunderbolt Thunderbolt I/O poskytuje celkom dva kanály na komunikáciu v jednom konektore. Každý z týchto konektorov je schopný komunikovať rýchlosťou až 10 Gb/s (čítania a zápisu). Touto rýchlosťou môžete preniesť Blu-Ray film za menej ako 30 sekúnd! Táto rýchlosť sa môže ešte do budúcnosti zväčšovať softvérovými aktualizáciami až na rýchlosť 100 GB/s !
Rýchlosť tejto technológie je samozrejme vyššia ako rýchlosť USB 3.0/2.0 a FireWire 800. Výkon oproti USB 2.0 je až 20 krát vyšší, oproti FireWire 800 až 12 krát.

Displej s vysokým rozlíšením
Ako som už spomínal, Thunderbolt I/O dokáže okrem prenosu obrovského množstva dát za krátky čas prenášať aj obraz pre displeje s vysokým rozlíšením. Thunderbolt obsahuje natívnu podporu pre MiniDisplayPort. Taktiež obsahuje podporu pre rozličné iné adaptéry (redukcie), ktoré k tomuto portu budú pripojené, ako napr. DisplayPort, DVI, HDMI a VGA.

Podpora
V súčastnosti nie je veľa kompatibilných zariadený, s ktorými by mohol byť tento konektor využití. Časom sa to samozrejme zmení a tento konektor sa stane bežnou záležitosťou (aspoň dúfame). Zatiaľ ho podporuje len jeden externý disk od výrobcu LaCie a Apple LED Cinema Display na prenos obrazu.

Dnes nejčtenější

.