Zavřít reklamu

Ačkoliv byl iPad představen před více než rokem, opravdu konkurenceschopný tablet na trhu dosud není a lze tak říct, že iPad má na trhu s tablety stále monopol. Konkurenční výrobci se tento fakt však rozhodli změnit a v nejbližší době přijde na trh několik tabletů, které by iPadu měly opravdu konkurovat.

I když v součastnosti není iPad jediným dostupným tabletem na trhu, ostatní tablety většinou ani konkurenceschopné nejsou (vyjímku tvoří Samsung Galaxy Tab) a vyrábí je neznámí čínští výrobci, kteří je prodávají za zlomek ceny iPadu. Jejich největším problémem jsou operační systémy, Android v současné verzi je nevyhovující a většině tabletů se zastaralým Androidem chybí Android Market. O nekvalitních displejích pak ani nemluvě.

S tablety nové generace přišlo v poslední době hned několik světových výrobců. HP představilo svůj TouchPad, Motorola model zvaný Xoom a do třetice BlackBerry se svým PlayBookem. Všechny tyto tablety by měly být konkurencí pro iPad (ať už pro současnou generaci, kterou hardwarově překonávají, nebo pro příští iPad). Pojďme se na hardware nových tabletů podívat podrobněji.

Operační systém

HP TouchPad poběží na WebOS, který vychází ze staršího Palm OS (HP společnost Palm koupilo v minulém roce). Apple iPad běží na známém operačním systému iOS, který je v podstatě shodný se systémy v iPodech Touch a iPhonech. Motorola Xoom vyrukuje s novou verzí Android 3.0, který má být speciálním operačním systémem jen pro tablety. BlackBerry má také svůj tabletový operační systém, jmenuje se BB Tablet OS.

Procesor

HP ve svém TouchPadu použije dvoujádrový procesor o frekvenci 1.2 Ghz. Tento procesor je v současnosti tím nejsilnějším, co může trh s tablety nabídnout. I další výrobci do svých tabletů zabudovali dvoujádrové procesory, byť taktované na frekvenci 1 Ghz. Současná verze iPadu má pouze jednojádrový procesor A4 taktovaný taktéž na 1 Ghz.

Displej

Velikost displejů se většinou pohybuje kolem standartizovaných 10 palců. Vyjímku tvoří BlackBerry, jehož tablet má uhlopříčku 7 palců. Použitá zobrazovací technologie liquid crystal display (LCD) vyžaduje poměrně malé množství elektrické energie a tabletům by tak měla umožnit delší výdrž na baterii. HP a Apple u svých tabletů použily rozlišení 1024×768, Motorola má rozlišení 1280×800 (má ale také větší displej), BlackBerry má kvůli menšímu displeji rozlišení pouze 1024×600.

Operační paměť

Všechny tablety nové generace mají operační paměť o velikosti 1GB, iPad má pouze 256MB. Nová generace iPadu bude mít určitě paměť vyšší (zřejmě 512MB jako současný iPhone 4). Nutno však dodat, že operační systém iOS běží velice rychle i na 256MB RAM.

Velikost úložiště

Největší paměť pro data nabízí iPad. Koupit si jej můžete až s 64GB paměti, která však není nijak rozšiřitelná. TouchPad od HP lze zakoupit buď s 16 nebo 32 GB paměti, Xoom se prodává jen ve variantě s 32 GB paměti. BlackBerry PlayBook neobsahuje místo pro uživatelská data.

Fotoaparát

I když současná verze iPadu fotoaparát nemá příští generace jej již mít bude (dokonce přední i zadní). Konkurenti již přední kameru nabízejí. Dostupná rozlišení se pohybují od 1.3 do 3 megapixelů.

Dnes nejčtenější

.