Zavřít reklamu

Mnozí možná používáte aplikaci České sms od skupinky vývojářů, kteří si říkají A&A Code. Aplikace, která slouží primárně k odesílání sms přes internet je v Česku velice populární a dlouhodobě patří mezi nejprodávanější aplikace v tuzemském App Store. V posledních dnech však komunita uživatelů této aplikace spíše nadává na jednání vývojářů, než aby ji spokojeně používala.

Klidnou vodu rozvířil šéf vývojářského týmu vystupující pod nickem Antabelus, když v sobotu dopoledne na diskusním fóru iphone.cz uvedl, že současná verze aplikace byla přejmenována na České sms ’10 a uvolněna zdarma ke stažení. Důvodem uvolnění aplikace byl fakt, že současně s tím byl oznámen neočekávaný konec podpory současné verze, která by měla zůstat funkční jen několik posledních týdnů. Zároveň byla ohlášena nová aplikace České sms ’11.

mzl

České sms ’11 měla být nástupnická aplikace, kterou by si případní zájemci museli znovu zakoupit za cenu 1.59 €. Fungovala by po celý rok 2011, načež v prosinci příštího roku by ji pravděpodobně čekal stejný osud jako České sms ’10.

Antabelus na stránkách A&A Code uvedl, že důvodem k vývoji nové aplikace je fakt, že kvůli vysokému vytížení jim byla provozovatelem vypovězena smlouva na hosting a celá aplikace musí přejít na nový. Na otázku proč jednoduše nevydají další velký update na současnou verzi, která by tak mohla fungovat i po přechodu na jiný hosting zodpověděl Antabelus  tím, že by údajně šlo o příliš velký zásah do kódu a údajně je jednodušší vydat zbrusu novou app. Toto tvrzení strhlo lavinu výhrůžek od uživatelů, kteří si app zakoupili teprve před nedávnem a najednou se dozvěděli, že podpora bude ukončena a oni si budou muset za plnou cenu zakoupit novou verzi.

A&A Code tedy začalo uvažovat o variantě určitého „programu odškodnění“ pro uživatele, kteří si aplikaci zakoupili v prosinci nebo v listopadu. Těmto lidem by A&A Code poskytlo reedem kód ke stažení v případě, že by koupi doložili.

Výhrůžky a rozhořčení uživatelů však nepominulo a tak se Antabelus rozhodl udělat velice šlechetný krok. České sms ’10 tedy čeká velký update a aplikace bude fungovat i v následujícím kalendářním roce. Projekt České sms ’11 byl tak ukončen dříve, než vůbec začal.

Prodloužení podpory dokazuje i to, že aplikace v současné době již není nabízena jako free ale stojí 1.59 € jako dříve.

Dnes nejčtenější

.