Zavřít reklamu

Reckless Racing HD_iconHra, která se zdála být lehce předražená, mne ze začátku příliš nelákala. Její nezvykle dlouhé prvenství v Top Charts mi ale připadlo zvláštní a vyhledal jsem si pár videí. Hra se mi zalíbila a za pár dní přišla na hru slevová akce – 0.79€.
Hra si mne okamžitě dostala.

Prvotní dojem

Hru jsem si představoval trochu jinak – tedy jako klasickou Dirt Rally. Hra má v sobě ale jakési zvláštní kouzlo – snad je to ta hudba, možná velice lehké menu – těžko řict.
Po spuštení prvního závodu jsem zrovna nadšený nebyl, ale nevzdal jsem se a udělal jsem dobře. Jakmile se jednou dostanete do formy, získáte ten správný grif a naučíte se řídit (vlastníci řidičáku prominou, víte jak to myslím), hra vás do sebe vtáhne, a to na hodně dlouhou dobu.

Reckless Racing HD

Menu

Hra má velmi jednoduché a nádherně ovladatelné uživatelské rozhraní – po jednoduchém menu, v němž si zvolíte pokročilost (určuje obtížnost ovládání auta), se dostanete do menu s výběrem auta (a tedy i řidiče, který je jeho vlastníkem), s výběrem tratě a medaile; barva medaile určuje náročnost hry – tedy zjednodušeně řečeno schopnost protivníků. Poté už jen stisknete Start a jede se!

Grafika

Grafika hry samotné je řešena elegantně – nic není přehnané, ale také nic nechybí. Krasně je například zpracována voda, tedy řeky a kaluže na silnici. Co bych naopak kapánek vylepšil je odmšťení beden a kamenů z cesty, které se víceméně jen posouvají bez animace.

Technické parametry hry

Velmi detailní vypracování hray se projevuje opravdu často – mezi nejlepší rysy bych zařadil takové technické parametry vozidel, kterých je ve hře celkem 6 (a bohatě to stačí):
Humvee velký, spíš takový Hummer, Humvee vojenský, malý, menší než výše zmíněný Hummer, Pickup, dále je zde něco, co se nápadně podobá autu Ford Shelby Mustang, no a konečne poněkud zvláštní vozidla na tento typ závodu, jakási
Buginoformule : těžko říct, co to vlastně je, viz screenshot, a nakonec rozměrný tahač kamionu.
Zvláštní zde právě je provedení vozidel: každé vozidlo má své rozměry a svou váhu, a oboje tyto věci postihují výsledek jízdy: tahač kamionu má například vetší problém vybrat zatáčku v plné rychlosti, neboť ve hře výborně funguje setrvačnost, na druhou stranu mu ale právě tato fyzikální veličina pomáhá snadno vyřadit z cesty své protivníky. Oproti tomu maličký vojenský humvee se do zatáčky vejde naprosto elegantně), nicméně má obrovské trable, chce-li někoho vytlačit, nedej bože chce-li někdo vytlačit jeho samotného.

Reckless Racing HD

Řízení

Smyková technika se výrobcům skutečně vyvedla. K tomuto témate není opravdu jediné připomínky – je jasně cítit, že hra je na tomto založena a je proto řádně vypiplána. Kdo nezkusil, nepochopí.

Řídících módů je několik: mezi moje nejoblíbenější řadím Tilt a Tank mód. Tilt je klasika- nakláníme iPad a auto jede na tuto stranu. Právě zde je úžasné propojení smykového řízení s ovládáním v reále. Druhá varianta je Tank, tedy autoakcelerační řízení s tlačítky na řízení, rovněž příjemný způsob řízení.
Další tři způsoby bych klasifikoval jako nepříliš vyhovující, i když je asi stejně moc lidí používat nebude. První, asi nejpřijatelnější, je poměrne klasický; vlevo plyn a brzda, vpravo řízení. Normálka, ale na tak vyvinutou hru mi to nepříjde nijak zajímavé. Další dvě jsou katastrofou: půlvolant a celý volant, přičemž celý volant je tak o 10% lepší než půlvolant, ale je stejně nepoužitelný. Tyto dvě ovládání tedy rozhodně nedoporučuji.

Typy závodu

Ve hře jsou celkem tři typy závodu: a dá se říct, zě jsou v menu seřazeny podle zajímavosti. Prvním je klasická rally, vy a 5 protivníků jedete 3-4 kola na daném okruhu. Nejchytlavější, nejzábavnější, nejvíce motivující zkoušet to znova a znova.
Druhým typem je tzv. Hot Lap. Ujedete jeden okruh, zaregistruje se váš čas a dalšíokruh jedete již sami se sebou. Vidíte tedy něco jako svůj příznak z minulého kola, jde tedy o to předjet sám sebe v nejlepším kole. Velice zábavné sledovat se, kde děláte chyby a vysmát se sám sobě, jak jste se vysekal v oné zatáčce a nyní ji projíždíte na výbornou je skutečně pocit k nezaplacení.
Poslední, nejméně atraktivní varianta, je dodávka: taháte přivěsy z jednoho místa na druhé, přičemž je třeba vlézt se do časového limitu. Povaha hry je přívěsem dosti poškozena a není to už taková bžunda jako vystrkávat protivníky do haldy pneumatik.

Reckless Racing HD

Shrnutí

Hra se řadí to té množiny her, které si oblíbíte natolik, že se k nim vracíta stále dokola a neomrzí. Mám-li Reckless Racing srovnat s NFS Shift, pak je tato hra opravdu zajímavější než závodění ve známé hře, která očividně spoléhala na profláklou značku.

Klady: super ovládání, hratelnost, neomrzivý charakter hry

Zápory: velice málo, snad jen nepříliš vyvedený Delivery mód. Dal by se zde ješte zmínik nedostatek u skokánků, které ve hře víceméně nemají žádný speciální účel a není důvod na ně najíždet.

Dnes nejčtenější

.