Zavřít reklamu

iPhone5Ačkoliv se iPhone 4 prodává jen několik měsíců, někteří fandové již spekulují o jeho případném nástupci, kterého Apple představí zřejmě během příštího roku. S největší pravděpodobností bude skok z iPhone 4 na iPhone 5 větší, než byl ten z modelu 3G na 3GS, jak z pohledu hardware tak z pohledu software.

Barevné varianty

Doposud se iPhony prodávaly jen ve dvou barevných variantách, černé a bílé. Úplně první generace telefonu se sice prodávala jen v jedné barvě, nicméně tento nedostatek plně kompenzovala odolným hliníkovým provedením. U iPhone 3G a 3GS se také hojně vyskytovalo praskání zadního krytu, který byl kvůli gps čipu vyroben z plastu. Nová generace telefonu iPhone by se mohla prodávat nejen v černé a bílé variantě, ale i v širším barevném spektru. Apple by tím mohl získat širší zákaznickou základnu.

Paměť

Současný iPhone 4 lze koupit buď s 16 GB paměti, nebo s 32 GB paměti. Příští generace by mohla obsahovat flash paměť s vyšší kapacitou. Očekávat můžeme 64 GB, které se zcela jistě budou hodit nejen na ukládání hudby a HD videa, ale také na hry a programy. Hry na iOS platformu jsou čím dál větší a současných 16 respektive 32 GB přestává pomalu ale jistě dostačovat. V době, kdy leckteré hry mají velikost přes 800 MB a velikost navigací se pohybuje okolo 1,5 GB bude velká pamět zcela jistě výhodou a impulzem ke koupi.

https://youtube.com/watch?v=KeoDLbaVRac

Anténa

Problém se signálem provází iPhone 4 od samého začátku prodeje. Apple nejdříve prohlásil, že problémy s anténou mají všechny modely iPhonů a inženýři se to rozhodli vyřešit vydáním iOS 4.0.1, který upravoval ukazatel signálu. Problém se tímto samozřejmě nevyřešil a Apple vyhlásil mamutí kampaň, která každému majiteli iPhone 4 dala možnost telefon vrátit a dostat zpět plnou částku. Současně s tím byl spuštěn „bumper“ program, který každému kdo si do stanoveného termínu koupil iPhone 4 zaručoval pouzdro dle vlastního výběru zdarma. Apple tímto prodělal několik miliónů dolarů, nicméně všeobecně je tento akt považován za férové gesto. U nového iPhonu se dá očekávat úplné vyřešení problému s anténou, ideálně použitím zcela odlišné konstrukce.

Fotoaparát

Telefon iPhone 4 dostal do vínku 5MPx fotoaparát s LED bleskem, automatickým i manuálním ostřením a možností natáčení HD videa. Ačkoliv Steve Jobs při představení současného iPhonu prohlásil, že se Apple za megapixely honit nebude a spíše se bude soustředit na zlepšování kvality fotografií. Pokud by na svém slovu Steve Jobs trval, nový iPhone by měl pravděpodobně stejný fotoaparát jako současná generace. Konkurence je však nemilosrdná a již prodává i 12MPx fotomobily. Nový iPhone by tak mohl mít 8MPx fotoaparát s xenonovým bleskem.

Drobnosti

Nový iPhone bude obsahovat i nový iOS, pravděpodobně označený iOS 5.0. Největší novinku by mohl přinést v oblasti nevyužitého lockscreenu. Proč prázdné místo neuvyužít jednoduchým widgetem, obdobně jako tomu je u Androidu? Apple by také mohl upravit využití technologie bluetooth, protože iPhone nativně neumí odesílat žádný multimediální obsah na ostatní telefony. Mnoho lidí (a především manažeři, kteří nemohou odesílat své vizitky) právě toho považuje za největší slabinu současného iPhonu.

iPhone_5

Závěrem

iPhone 5 bude určitě přelomový telefon, těžko spekulovat o tom, co obsahovat bude a co je v současné době jen utopickým přáním. Jednu fámu ale Apple v posledních dnech přece jen utnul. Světové servery spekulovaly o „sim kartě“, která by mohla být integrována napevno v těle telefonu a iPhone by se tím pádem mohl prodávat bez úvazku a dal by se přes internet jednoduše aktivovat u vámi vybraného operátora. Apple v tiskové zprávě však uvedl, že tuto metodu ještě nejméně dva roky nepoužije.

Dnes nejčtenější

.