Zavřít reklamu

EkonomikaPřesně před měsícem, tedy 18. října, oznámil Apple výsledky za čtvrtý fiskální kvartál(Q4). A nebyly jiné než famózní. Jednalo se totiž o nejlepší čísla, jaká kdy firma měla. Pojďme si je krátce připomenout:

Velmi úspěšný kvartál

Apple vygeneroval v Q4 tržby v celkové výši 20,34 miliard dolarů a z toho kvartální zisk 4,31 miliard dolarů. Abychom měli nějaké srovnání, pojďme se podívat na čísla za stejný kvartál roku 2009. Tehdy Apple hospodařil s příjmy 12,21 miliard a čistým čtvrtletním ziskem 2,53 miliard. V přepočtu na procenta tak vidíte, že nárůst tržeb je přesně 66,6% a čístý zisk se zvýšil o 70%. Toto jsou jistě krásná čísla, ale jak jsou na tom ostatní? Co takový Microsoft?

U Microsoftu musíme být na pozoru, neboť zatímco Applu začíná fiskální rok 1. října, tedy stejně jak většině firem v USA, Microsoft bere jako začátek fiskálního roku 1. červen. Proto pro přesné porovnání musíme u Microsoftu brát výsledky za první kvartál(Q1) roku 2011. Ty byly následující: Microsoft hospodařil s příjmy 16,20 miliard a čistým ziskem 5,41 miliard. Zatímco příjmy Microsoftu byly o čtvrtinu nižší než u Apple, s čistým ziskem je to přesně naopak. Microsoftu se povedlo, a to hlavně díky Windows 7, vygenerovat právě o čtvrtinu vyšší zisk než Apple. Ano, můžeme tedy řící, že výsledky Applu jsou fantastické, ale v porovnání s ostatními v odvětví to už tak ojedinělá čísla nejsou.

Peníze a zase peníze

V souvislosti se zveřejněnými výsledky hospodaření Applu se začaly v médiích probírat dvě hlavní věci.

První a důležitou informací bylo, že navzdory velké slávě, se kterou byly výsledky zveřejňovány, Wall Street reagoval poněkud jinak. Krátce po zveřejnění čísel došlo k poklesu ceny akcíí Apple o šest procent. Vinu na tom nesli analytici, neboť ti byli znepokojeni, jakým dílem se na zisku podílel jediný výrobek. Tím byl iPhone 4 a na celém zisku se podílel více jak 40 procenty. Dále se jim také nelíbil pokles hrubé marže. Není bez zajímavosti, že analytici se většinou shodli na tom, že pravděpodobně již nebude docházet po nějakou dobu k většímu růstu cen akcií. S odstupem měsíce můžeme říci, že se trefili velmi přesně. V den uveřejnění výsledků byla cena akcií lehce pod $300 za kus, nyní se cena s menšími výkyvy pohybuje kolem $304.

Druhou zajímavou zprávou, ze které měla média okurkové žně, byla informace, že Apple disponuje 51 miliardami dolarů, které může libovolně využít. Je pravdou, že tato částka nabízí Applu takřka neomezené možnosti akvizice případné konkurence nebo firem v jakémkoli odvětví. Nicméně je potřeba se na vše podívat z poněkud střízlivějšího pohledu. Ano, Apple má finance na koupi takových gigantů jako je finský výrobce mobilních telefonů Nokia (celková hodnota akcií firmy je 37,8 miliard) nebo třeba čínský vyhledávač číslo jedna Baidu (hodnota akcií je 36 miliard). Otázkou zůstává, proč by to vše Apple dělal? Není lepší zničit mobilní konkurenci ,,přímo na hřišti“? Apple nemůže koupit Google, jediného potenciálního konkurenta Baidu, tak ať se Google pere sám za sebe. Médii prolétla zpráva, že by Apple mohl koupit Sony. Ne že by na to Apple nemělo finance (Sony má v současné době hodnotu 35 miliard), ale v otázce byznysu se liší poměrně hodně, i když část produktů sdílí. Navíc by mohl vzniknout problém na straně Japonska, neboť tuto ryze domácí společnost by jistě nechtěli vydat do rukou cizí země. V poslední době se také velmi hovoří o koupi Facebooku. Tento krok by již připadal více v úvahu, neboť Apple má svůj Ping a propojení s Facebookem by byl výborný krok. Nemám na mysli základní propojení, které dnes již funguje, myslím tím úplnou integraci Pingu do této sociální sítě. Navíc se Steve Jobs již několikrát ukázal jako skvělý vizionář, třeba by mohl vidět další velkou příležitost právě ve Facebooku. Apple by navíc jistě uměl a dokázal využít jejich více jak 500 milionů uživatelů.

Při zpětném ohlédnutí na minulé akvizice ale zjistíme, že Apple se do tak velkého obchodu zatím nikdy nepustil. Akvizicí bylo více, například službu pro streamování hudby LaLa.com sice zakoupil, ale zatím jsme se žádné integrace s iTunes nedočkali.

Dalším důvodem proč nakonec k potenciální koupi dojít nemusí je, že Apple již devět let nevyplatil žádné dividendy. Jobsovi se vždy povedlo akcionáře přesvědčit, že by měli spořit na ,,horší časy“. Povedlo se mu to i letos na valné hromadě, ale tlak ze strany velkých akcionářů již hodně zesílil. Nicméně dle mého odhadu, tlak akcionářů zase poleví, neboť obavy z prodejů iPadu snad již mohou být definitivně pryč.

Jenom následující měsíce nám pomohou rozluštit další vývoj společnosti. Již začátkem roku se možná dočkáme CDMA verze iPhone 4 pro amerického operátora Verizon a  v lednu by mohla být oznámena nová generace iPadu. Toto vše pak bude náležitě probráno na další valné hromadě, předpokládané v březnu příštího roku. Do té doby nám nezbývá než čekat.

Krátké vysvětlení k několika termínům z textu:

fiskální rok – rozpočtový nebo daňový rok. Jedná se o dobu mezi dvěma ročními účetními uzávěrkami. Nemusí se shodovat s rokem kalendářním.

Q1, Q2, Q3, Q4 – jedná se o zkratky jednotlivých kvartálů. Setkáte se s nimi v  anglických textech.

hrubá marže – rozdíl mezi tržbami a náklady prodaného zboží. Jsou zde započteny provozní náklady atd.

akvizice – jedná se o právní a ekonomické převzetí podniku

Dnes nejčtenější

.