Zavřít reklamu

apple-led-cinema-display
Čím dál více lidí volí místo stolního Macu, kombinaci MacBook s nějakým velkým externím displejem, odpovídají tomu také čísla prodeje MacBooků v porovnání s iMacy a Mac Pro. Samozřejmě Mac OS na tyto uživatele myslí, pojďme se podívat, jak využít externí monitor co nejefektivněji. Pokud k MacBooku připojíte externí monitor, můžete používat buď oba displeje, nebo pouze ten externí. Kvůli lepšímu chlazení je vhodné mít MacBook otevřený, proto by byla škoda nevyužít jeho displej.

Pokud máte zaplé oba displeje, jak externí tak na MacBooku, standardně je jako primární používán displej MacBooku. Tím, že je primární, se na něm zobrazuje Menu Bar a Dock. Otevřete si System Preferences → Display. Nyní, pokud máte připojen externí displej, zvolte Gather Windows, nyní můžete pro každý displej nastavit zlášť rozlišení, v mém případě tedy zvolím 1920×1200 na Apple LED Cinema a 1440×900 na MacBook Pro.

Rozlišení můžete samozřejmě také volit v Menu Bar-u pod ikonkou displeje. Můžete také v položce Color nastavit barvy (ICC kalibrovaný profil), pro každý displej zvlášť. Zvolte položku Arrangement a nyní pomocí posunu obdelníčku můžete vybrat, který displej se kde nachází. Můžete libovolně změnit polohy displejů, tak aby následně přejíždění myší bylo plynulé, pokud například máte primární displej a v pravo vedle něj externí, je nelogické, abyste přejížděli doleva, ale plynule doprava.

V záložce Arrangement můžete také přesunout bílou lištu. Tím přesunete Dock a Menu Bar na libovolný displej. U prezentací se vám může hodit funkce Mirror Displays, díky které zobrazují oba displeje stejný obraz.

Pokud chcete používat pouze externí monitor, zavřete MacBook a počkejte až se uspí, následně jej probuďte myší nebo externí klávesnicí. Nyní můžete MacBook otevřít aby nedocházelo k přehřívání, ale jeho displej zůstane vypnutý.

MacBook a externý monitor, nastavenie duálneho zobrazenia

Pochopitelně při použití dvou monitorů, lze použít také rozdílné pozadí na plochu. Zvolte System Preferences a následně Desktop & Screen Saver. Nyní, pokud je připojen externí monitor, zobrazí se vám automaticky dvě okna s nabídkou na výběr. Jedno je na primárním, druhé na externím displeji. Zajímavé jsou pozadí na displej, které počítají s více monitory a umožní tak vytvořit na vašem pracovním stole panorama. Osobně si myslím, že je vhodné, aby byli displeje podobně velké, jinak tyto pozadí do jisté míry ztrácí efekt.

Dnes nejčtenější

.