Zavřít reklamu

NetAPorter-iPad-App
Společně s příchodem iPadu na trh se také doslova roztrhl pytel s časopisy a brožurami určenými pro toto zařízení. Jedním z nejvíce medializovaných byl příchod časopisu Wired do digitálního věku, ovšem do vašeho iPadu si můžete stáhnout mnohem více časopisů, některé také zdarma, pojďme se podívat jaké mají časopisy výhody a jakými neduhy naopak trpí.

Časopisy byly odjakživa věc, kterou jste si buď nechali posílat do schránky, nebo je kupovali v trafice, ani s příchodem Kindle a dalších desítek zařízení pro čtení knih se tato skutečnost nezměnila, až iPad udělal revoluci, má to však svá ale. První, na co si musíte zvyknout a je potřeba na to upozornit je, že každý časopis se zezačátku tváří jako zdarma dostupná aplikace pro váš iPad, ovšem zdarma je pouze aplikace, do které si následně pomocí in app purchases plateb musíte kupovat jednotlivé čísla aplikací a to není zrovna levná záležitost, průměrná cena jednoho čísla je okolo 5 euro. Vyjímku tvoří dvě skupiny časopisů, tou první jsou časopisy, které jsou věnovány určité značce, nedávno se v iTunes App Store objevila například aplikace BMW magazine, která nabízí informace o novinkách od společnosti BMW. Druhou cestou jak získat zdarma časopis jsou časopisy nabízející přímé napojení na nějaký e-shop, ze kterého přímo v aplikaci můžete nakupovat, tím nejdokonalejším zdarma dostupným časopisem je NET-A-PORTER Magazine.

NET-A-PORTER Magazine

Aplikace je vytvořena pro stejnojmený obchod, který se zabývá luxusní módou pro dámy. Nevýhodou je, že pokud se například do některého kousku obuvi na 15cm podpatkách zamiluje stejně jako u mě vaše partnerka, pod 500Euro v shopu nenecháte. Nadruhou stranu je to skvělý příklad, na kterém si ukázat výhody digitálních časopisů. Aplikace automaticky stahuje každé nové číslo magazínu a nabídne vám jej k prolistování. Časopis zvolil formu nádherných obrázků, dělaných přímo pro něj, kde můžete přímo na každou fotografii modelky kliknout a zobrazí se vám nabídka oblečení, které má na sobě, následně si můžete oblečení zakoupit. Pokud se jedná o žhavé novinky, jsou doprávazeny 3D animacemi nebo videem z módní přehlídky. Kromě obrázků najdete v celém magazínu jen opravdu málo čtení, to je ovšem řešeno také zajímavě, jak scrollujete, automaticky se vám k aktuálním větám mění také obrázky.

Digitální časopis tedy nabízí přímé propojení na obchody, možnost nahradit dlouhé popisky videem, perfektní obrázky včetně 3D zobrazení, automatické měnění obrázků současně se průběhem čtení textu, krátké hry a hříčky, hudbu, přímé odkazy na zdroje textů a mnoho dalšího. To je sice perfektní, ovšem má to i svoje ale. Neexistuje jasný koncept a pokud si přečtete časopis Wired a následně například NET-A-PORTER, máte velký problém, jelikož nevíte na co kde kdy a proč klikat. V jednom časopise se po kliknutí na obrázek pouze zvětší stránka, v druhém se přehraje video, ve třetím se zobrazí další obrázky a v dalším se vám rovnou nabídne výrobek koupit. Nemáte tedy tušení co máte dělat a v podstatě je vše jen otázkou zkoušení klikání na jednotlivé faktory na stránce. Aplikace s magazíny jsou tedy rozhodně zajímavý koncept, ovšem chtělo by to, jak ostatně již upozornoval podcast Digit, sjednotit všechny různé nápady do jednoho časopisu, kterého se budou držet všechny ostatní. Zkuste si to sami!

NET-A-PORTER Magazine si můžete zdarma stáhnout v iTunes App Store pro iPad zde.

BMW Magazine si můžete zdarma stáhnout v iTunes App Store pro iPad zde.

Wired Magazine si můžete stáhnout za 2,99Euro (jedno číslo, v iTunes App Store zde.

Dnes nejčtenější

.