Zavřít reklamu

Denně chodím na fóra zabývající se našim jablečným telefonem iPhone a zjišťuju, že je čím dál více populární Jailbreak. Mnozí si, ale neuvědomují, že mít v telefonu JB je nejen nelegální, ale hlavně rizikové. Pro iPhone před pár měsíci vzniklo pár virů napadajících iPhone právě díky JB. Rád bych toto téma trocha oživil a připomněl vám jak se bránit, když už musíte mít JB. Existující viry využívali přístup do iPhone pomocí SSH. Změna hesla pro SSH by měla být pro všechny samozřejmá, ale bohužel tomu tak není. Dokonce jsem v žádném návodu na JB nenašel ani zmínku nebo doporučení o změně standardního hesla pro SSH.

K zabezpečení telefonu budeme potřebovat aplikaci MobileTerminal. Najdeme ji v katalogu Cydia, který je součástí „každého odblokovaného“ iPhonu(99% návodů doporučuje instalovat Cydii). Pro vyhledávání použije search a doporučoval bych dát hledat pouze „terminal“ .

Aplikaci si nainstalujeme, ale než ji budeme moct použít je nutné zapnout a vypnout váš telefon. Poté ji spustíme a do příkazového řádku napíšeme následující příkaz a potvrdíme.

login

Nyní nás program vyzve k vyplnění uživatelského jména (login) a hesla (password). Standardní nastavení je root jako uživatelské jméno a alpine jako heslo. Nezmatkujte, když při vypisování hesla neuvidíte na displeji žádné znaky. Text ve skutečnosti zadáváte, kvůli bezpečnosti se ale nezobrazuje. Zadané údaje potvrdíme opět klávesou enter.

Nyní by se původní prefix iPhone: ~ mobile$ měl změnit na iPhone: ~ root#. Když se tahle věta neobjeví nezoufejte, nejspíše jste udělali  jen někde chybu a vše můžeme udělat znovu. Pokud je vše v pořádku, zadáme následující příkaz a potvrdíme ho enterem:

passwd

Telefon zobrazí Changing password for root a vyzve nás k zadání nového hesla. Samozřejmě heslo budeme zadávat kvůli bezpečnosti dvakrát, kdyby jsme v jednom udělali chybu, aby jsme se později nedivili;)

Jsou i další možnosti jak zabránit útokům přes SSH, ale pomocí terminálu je to nejjednodušší. Ale vřele doporučuji tu nejlepší ochranu a to nedělat se svým iPhone pokusy a už vůbec ne Jailbreak!

Dnes nejčtenější

.