Zavřít reklamu

Fotoaparát je pri telefónoch s androidom samozrejmosťou. Žiaľ, pri množstve telefónov je tento faktor takpovediac „odfláknutý“. Firma Samsung zatiahla za opačnú stranu lana a predstavila fotoaparát s operačným systémom android s výkonom high-end smartpho nu. O kvalitné fotografie sa stará 16MPx fotoaparát s 21-násobným optickým priblížením a podporou FullHD videa.

Niekto, kto tento model ešte v živote nevidel a ani si nečítal jeho technickú špecifikáciu, bude po otvorení balenia poriadne prekvapený. Škatuľa je síce na fotoaparát pomerne malá, no po otvorení na to hodnú chvíľu zostanete pozerať ako na zjavenie. Prvá vec, ktorá človeka prekvapí, je veľkosť, síce sa to pri 4.8 palcovom displeji dalo čakať, no človek by nepovedal, že fotoaparát zaberá celú šírku a dĺžku balenia. Už teraz bolo jasné, že sa žiadne nosenie vo vrecku realizovať nebude. O to sa však stará i hrúbka a hmotnosť zariadenia. Avšak nič iné by sa od Samsungu ani očakávať nedalo. Zameranie je jasné. Ide hlavne o fotoaparát s využitím ako herná konzola či prehrávač filmov.

Ozrutná konštrukcia
V dnešnej dobe 5-palcových mobilov nie sú rozmery displeja fotoaparátu až tak extravagantné, ak k tomu však pripočítame 3,5 centimetrovú hrúbku, vznikne nám dosť rozmerné zariadenie. Na hrúbke sa už ušetriť nedalo, tú udáva dosť rozmerný objektív. Možno by fotoaparátu viac „pristalo“, keby sa hrúbka zosekala na nejakých 4 až 4.2 palca, avšak treba sa zmieriť s tým, že je to veľké ťažké „hovado“.

Výrobca celkom šikovne spojil ovládacie prvky fotoaparátu s ovládacími prvkami smartphonu. Preto po stranách nájdeme len tlačidlo na odomknutie, klasické „foťákové“ tlačidlo s polohou pre zaostrenie a záber spolu s prvkami na nastavenie zoomu. Pri behu systému tieto prvky na nastavenie zoomu používame na nastavenie hlasitosti.
Síce ho na prvý pohľad neodhalíte, no na vysunutie blesku sa používa mechanické tlačidlo na ľavej strane. Stačí ho len jemne stisnúť a z hornej strany vyskočí do výšky 2cm modul s bleskom. Okrem tlačidla na vysunutie blesku nájdeme na ľavej strane i reproduktor.

Foťák pre (ne)náročných
Najdôležitejšou funkciou je, samozrejme, fotoaparát. Kebyže je poslabší, nemalo by zmysel utrácať toľké peniaze za toto unikátne zariadenie. Samozrejme, Samsung tento parameter dotiahol do dokonalosti. Fotoaparát fotí parádne snímky v rozlíšení 16MPx, pričom dokáže operovať až s 21- násobným zoomom a popri tom stále zaostrovať. Približovať sa dá aj počas natáčania videa. Treba pochváliť autofocus, ktorý sa vynájde naozaj vo všakovakých situáciách. A práve na toto má tento fotoaparát slúžiť, má sa postarať o to, aby aj fotka z rúk amatéra vyzerala parádne.

20130204_173022
20130204_145637
20130209_114432
20130209_114902
20130209_114850

Okrem fotenia ponúka fotoaparát aj natáčanie videa v rozlíšení FullHD – 1080p pri 30 snímkach za sekundu. Dokonca dokáže natáčať i video v spomalenom zábere pri 120 snímkach za sekundu, čo znamená štvornásobné spomalenie videa. Samsung pripravil mnoho predpripravených módov, a to naozaj pre každú situáciu. Ak by nestačilo, obraz si môžete doladiť i ručne. Ručné ladenie, je však dosť nedomyslené. Pri snahe zachovať dizajn bežného fotoaparátu sa ovládanie stalo dosť nepraktické a frustrujúce. Pri vysokej citlivosti sa však začínajú objavovať menšie muchy a fotografie začínajú strácať na kvalite.

Kvalitný displej
Samsung Galaxy Camera dokáže nielen daný moment kvalitne zachytiť, ale dokáže ho potom i kvalitne zobraziť. O to sa stará 4.8 palcový HD – 720p displej, zobrazujúci až 16 miliónov farieb. Formát 16:9 zaručí pohodlné prezeranie videí, filmov či editovanie fotografií.

Štvorjadro pod kapotou
Aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, Galaxy Camera zo sebou nosí štvorjadrový procesor s taktom jadra 1.4GHz. Zaručuje to rýchly beh systému a aplikácií. Pri práci s fotoaparátom sa nám však stalo, že fotoaparát pri približovaní fotografie mierne zaváhal a zoomovanie nebolo ani z ďaleka plynulé. Je síce možné, že to spôsobil v pozadí spustený fotoaparát, ale predsa, 1GB RAM by mal stačiť na to, aby zariadenie zvládlo nejaký ten multitasking. Výkonovo sa tak bez problémov môže rovnať svojim súrodencom s rady Galaxy.

Jelly Bean
A tu sa dostávame k hlavnému bonusu tohto zariadenia, čím je operačný systém android v najnovšej verzii Jelly Bean. Vyplýva z toho množstvo výhod. Samsung sa ich snažil zdôrazniť všetky, a tak nám fotoaparát prišiel s kopou predinštalovaných aplikácií . Niektoré sa celkom zídu, no nájde sa niekoľko takých, ktoré v živote nevyužijeme, a akurát nám tam budú zavadzať. Jelly Bean nám prišiel s klasickou TouchWiz nadstavbou, ktorú sme už v podobnom formáte videli aj pri modeli Galaxy SIII.

Galaxy Camera je teda takmer plne funkčný android smartphone. Jediné, čo chýba, je možnosť uskutočňovať hovory. No kto by veľmi chcel, určite sa to dá vyriešiť cez internet, keďže fotoaparát má zabudovanú šachtu na MicroSIM. Využiť ju na GSM hovory sa bežne nedá. Veď povedzme si pravdu, bolo by to dosť nepraktické, hlavne v tom, že sa zariadenie do bežného vrecka zmestí len tak tak. Veď uvidíme, čo vymyslia programátori z XDA-developers, čoskoro to možno možné bude. Kebyže sa to aj podarí, problémom bude, že hovory by sa dali uskutočňovať len v pokrytí 3G siete.

Screenshot_2013-02-10-18-26-03

Nechajme hovory hovormi a poďme k samotnému OS. To, načo nám na fotoaparát android vlastne je, sú multimédiá a sociálne siete. Fotoaparát ponúka plnú konektivitu. 3G a Wi-Fi zaručia plnohodnotné pripojenie k internetu. Umožní to zdieľať dvoje zážitky na sociálnych sieťach. Samsung obsiahol aj nejakú tú jednoduchú úpravu fotiek, dá sa aplikovať dosť veľa efektov a vybrať oblasti, kde chceme efekt aplikovať.

Screenshot_2013-02-10-18-15-33

Slabá batéria
Silnejší výkon znamená vyššiu spotrebu. Pri fotoaparáte týchto rozmerov to platí dvojnásobne. Výrobcovia to však mierne nevymerali a osadili batériu menšej kapacity, ako vídame pri modeli Galaxy SIII. Ide o biednych 1650 mAh, už len pri SIII to bolo 2100 mAh. A nebojím sa povedať, že pri aktívnom používaní má tento fotoaparát podstatne vyššiu spotrebu ako SIII. Majú síce osadený identický procesor a displej, no fotoaparát robí svoje. Zariadenie by nám malo vydržať 340 záberov či 6 hodín internetu alebo prehliadania videa.

Verdikt
Galaxy Camera nie je smartphone ani profesionálny fotoaparát. Je to nejaký hybrid, ktorý spája vlastnosti digitálneho fotoaparátu a smartphonu. Je však vidno, že výrobca uprednostnil potreby operačného systému pred fotoaparátom. Preto sa Galaxy Camera, žiaľ, nemôže rovnať so zrkadlovkami. Skôr by som to prirovnal k lepšiemu digitálnemu fotoaparátu, spojenom s výkonným smartphonom. Ak vám ide o kvalitu fotografií, kúpte si fotoaparát, ak však chcete niečo viac ako len vedieť fotiť, Galaxy Camera tvorí celkom zaujímavý hybrid, ktorý spojí vlastnosti bežného digitálu a high-end smartphonu.

Technická špecifikácia

Objektív: F = 4,1 – 86,1 mm (ekvivalent 35 mm filmu: 23 – 483 mm), 2,8 (širokouhlý objektív) – 5,9 (teleobjektív), 21-násobný zoom
Procesor: Štvorjadrový aplikačný 1,4 GHz procesor
Displej: HD Super Clear LCD (TFT) 4,8″1.280 x 720 (HD)
Rozmery: 70,8×128, 7×19,1mm
Hmotnosť: 300 g
Operačný systém: Android 4.1 (Jelly Bean)

Dnes nejčtenější

.