Zavřít reklamu

V jednom za našich minulých článků jsme se zaměřili na kalibrování nebo také formování baterie přenosných počítačů MacBook. Zatím co řada uživatelů používá MacBook stejně jako já, tedy neustále připojený k externímu monitoru s tím, že jej přenášejí jednou za půl roku, u iPhone je situace zcela jiná. U takto používaných MacBooků vzniká problém v tom, že je baterie neustále nabita na plných 100%, což vede k tomu, že se elektrony v baterii nehýbou a mohou se poškodit.

Většinu iPhonů však trápí zcela rozdílný problém, uživatele je často nabízí již v době, kdy mají například ještě 10 – 15% baterie. V tomto případě dochází ke stejnému jevu, jen s tím, že se týká pouze části baterie, která se nikdy nevybije. Pro správné udržování lithiové baterie, kterou iPhone využívá je nutné, aby se alespoň jednou měsíčně pohnuly skutečně všechny elektrony.

Pokud tedy patříte mezi uživatele, kteří svůj iPhone pravidelně připojují ke zdroji elektrické energie předtím, než se displej zhasne v důsledku nízkého stavu baterie, je formování nebo chcete-li kalibrace baterie právě pro vás. Ještě dodám, že správně udržovaný iPhone by měl po více než 400 plných nabíjecích cyklech nabídnout 80% původní kapacity baterie. To znamená, že pokud vám iPhone vydržel na začátku nabitý 10 hodin, po 400 plných nabíjecích cyklech, by měl být schopen dosáhnout při stejném používání 8 hodin provozu. Jedním nabíjecím cyklem se pak rozumí vybití plně nabitého přístroje na 0% baterie a následné nabití na 100% kapacity baterie. V případě iPadu by pak měla baterie iPadu uchovat 80% své kapacity i po více než 1000 plných nabíjecích cyklech.

Pokud nyní v zimním období pociťujete slabší výdrž baterie než ve zbývajících teplých měsících roku, věřte že se nejedná o závadu přístroje nebo baterie. Každá baterie na světě, i ta v Lexusu je závislá na okolní teplotě. Čím nižší teplota, tím nižší výdrž baterie. Sám Apple pak doporučuje iPhone používat pouze v teplotách od 0 do 35 stupňů Celsia. Více o tom jak využívat iPhone v zimně se dozvíte v článku jak používat iPhone v mrazivém počasí a na co si dát pozor.

Jak kalibrovat baterii iPhone
Tento postup zajistí, že iPhone bude skutečně měřit reálnou kapacitu baterie a neukončí svoji činnost dříve než baterie skutečně nebude zcela vybitá. Výše uvedeným postupem zajistíte, že bude telefon pracovat s reálnou kapacitou baterie a tu bude také zobrazovat. Nestane se tak, že telefon špatně zobrazuje reálnou kapacitu baterie a vypne se dříve, než baterie skutečně nemá energii.

  1. Vybijte iPhone tak, že se sám vypne v důsledku nízkého stavu baterie.
  2. Připojte iPhone ke klasické nabíječce a nechte jej nabít na 100%.
  3. Odpojte iPhone od nabíječky a restartujte přístroje podržením tlačítka sleep a home button do chvíle, dokud se telefon nerestartuje.

Jak formovat baterii iPhone
Pro formování baterie iPhone se doporučuje následující postup. Ten však není nutné používat, pokud alespoň jednou měsíčně iPhone zcela nabijete a vybijete až do okamžiku, kdy se sám vypne. Na rozdíl od výše uvedeného postupu zajistíte formováním baterie pohyb veškerých elektronů v baterii, který je nutný alespoň jednou měsíčně k tomu, aby si baterie udržovala co nejdéle svoji kapacitu a neničila se.

  1. Vybijte iPhone tak, že se sám vypne v důsledku nízkého stavu baterie.
  2. Připojte iPhone k nabíječce nebo USB portu a nabíjejte jej dokud není baterie nabita na 100%.
  3. Tímto postupem zajistíte pohyb všech elektronů v baterii, který je nezbytný pro správné udržení kapacity baterie.

Stejný postup při kalibrování i při formování baterie samozřejmě platí nejen u mobilního telefonu iPhone, ale také hudebního přehrávače iPod touch nebo tabletu iPad. U všech zařízení společnosti Apple s vestavěnou baterií je důležité, aby došlo minimálně jednou měsíčně k pohybu všech elektronů, který zajistíte plným nabitím a vybitím přístroje až do momentu, kdy se sám nevypne v důsledku nízkého stavu baterie. O tom jak udržovat baterii u přenosných počítačů MacBook si můžete přečíst v článku formátování baterií snadno a rychle.

Informace o tom jak udržovat baterii v iPhone pochází z apple.com/batteries/iphone

Dnes nejčtenější

.