Zavrieť reklamu

Od predstavenia macOS Monterey uplynulo už niekoľko dní, počas ktorých sa do hlbín nového operačného systému pre Macy ponorilo obrovské množstvo užívateľov, či už testerov alebo nadšencov, ktorí si zaobstarali verejne dostupné „neverejné“ beta profily Vďaka tomu sa na webe objavujú informácie o novinkách, ktoré neboli tak zásadné na to, aby o nich Apple hovoril počas keynote, ale stále sú pomerne zaujímavé. A presne to je prípad novej možnosti zmazania dát z Macu.

Do Macov totiž konečne dorazila možnosť, ktorú mohli majitelia iPhonov a iPadov využívať už roky, a to funkcia zmazania všetkých dát v zariadení. Pokiaľ ste chceli doteraz odstrániť všetky dáta v Macu (za pomocou systémového riešenia), jediným spôsobom bolo vykonať kompletné naformátovanie vrátane preinštalovania macOS. To je mnohokrát otravné pretože nie vždy treba mazať celý systém vrátane rôznych nastavení a pod. To sa teraz mení.

Vďaka novému nastaveniu bude možné zmazať kompletné užívateľské dáta vrátane aplikácií, zároveň však dôjde k zachovaniu verzie a základného nastavenia operačného systému, vrátane nastavenia užívateľských profilov. Celý proces bude navyše o poznanie rýchlejší. Nové nastavenie podľa Applu dôkladne premaže kompletné užívateľské dáta, vrátane kryptovacích kľúčov uložených v bezpečnostnom čipe T2. Po zmazaní by tak nemalo byť možné dáta obnoviť.

Nová možnosť zmazania dát sa nachádza v Predvoľbách systému, av záložke predvoľby systému na hornom ovládacom paneli. Jediné čo je k tomu potreba je znalosť administrátorského hesla k užívateľskému účtu, prípadne celému počítaču. Po vykonaní zmazania sa Mac dostane do stavu nového kusu a pri spustení ponúkne základné nastavenie.

Dnes najčítanejšie

.