Zamknij reklame

Jeśli śledziłeś konferencje prasowe firmy w ostatnich latach Apple i przedstawiając swoje urządzenia, prawdopodobnie zauważyłeś nowy nacisk firmy na prywatność. Prawda jest taka, że ​​w tym kierunku Apple mniej więcej dotrzymują słowa i naprawdę starają się oferować ludziom nowe funkcje chroniące ich bezpieczeństwo i prywatność przy każdej nowej aktualizacji ich systemów operacyjnych.

Przykładem jest możliwość ograniczenia dostępu aplikacji do zdjęć zapisanych na Twoim urządzeniu. Funkcja ta została pierwotnie wprowadzona w systemach operacyjnych iOS 14 i iPadOS 14, ale w kilku ostatnich wersjach systemów iOS i iPadOS został nieznacznie zmodyfikowany. Wcześniej jedynymi opcjami ograniczającymi dostęp aplikacji do Zdjęć było udostępnianie wszystkich zdjęć w bibliotece lub udzielenie im pełnego dostępu.

Jak ograniczyć dostęp aplikacji do zdjęć

Teraz możesz wybrać, które aplikacje będą miały dostęp do Twoich zdjęć, a także ograniczyć liczbę zdjęć, do których będziesz mieć dostęp. ProOto jak ograniczyć dostęp aplikacji do aplikacji Zdjęcia na iPhonie lub iPadzie.

  • Uruchom na iPhonie Ustawienia.
  • Przewiń w dół, aż dojdziesz do sekcji pokazującej wszystkie zainstalowane aplikacje.
  • Szukaj wybierz aplikację, do którego chcesz ograniczyć dostęp do aplikacji Zdjęcia.
  • Kliknij na Fotki.
  • Wybierz Ograniczony dostęp.

Zostaniesz teraz przekierowany do swojej biblioteki zdjęć, gdzie możesz wybrać zdjęcia, które chcesz udostępnić. Po wybraniu niezbędnych zdjęć wystarczy kliknąć przycisk Gotowe w prawym górnym rogu. Apple Dodatkowo umożliwia powrót do wybranych zdjęć i edycję ich później w konkretnej aplikacji innej firmy. Możesz nawet cofnąć (lub przyznać) dostęp do całej swojej biblioteki zdjęć, jeśli korzystasz z aplikacji takich jak Google Photos, Flickr lub cloudprzechowywanie elektroniczne.

Najczęściej czytane dzisiaj

.