Zavřít reklamu

Vytvořené odpovědi

  • Odpověď: Macbook Air – antivir #9050

    Instalování antiviru typu Avast a spousty dalších do Maca je úplně zbytečné. Uživatel, který se umí chovat na internetu zodpovědně nemá na 99% zavirovaný počítač. Z mých zkušeností existuje pouhé 1% uživatelů, kteř měli zavirovaný počítač po mém proškolení o bezpečném chování na internetu. Pokud už mermomocí chcete antivir, tak se vykašlete na všechny free antiviry, které jen zpomalují počítat a kupte si VirusBarrier.

    PS: Občas stačí hledat ve starých tématech a najdete odpověď 🙂 Přidám moji odpověď ze staršího tématu. https://www.letemsvetemapplem.eu/forum/viewtopic.php?f=16&t=2437&p=5739#p5739

    Zdravím jako technik v Apple servisu se setkávám s ledasčím a to i s viry na macOS. Za posledních 5 let se objevili i tři trojské koně, které sice nebyli moc rozšířené, ale byli. Nicméně Apple pokaždé velmi rychle zajistil nápravu. Nějaké viry existují i dnes, ale převážně většině jde o Malware. K infikování Macu dojde v 90% případů tím, že si ho uživatel nainstaluje sám jako aplikaci kterou stáhl (neověřené zdroje atd... Typicky jde hlavně o Mackeeper) nebo přes neaktualizovaný Flash.

    Dále existuje AdWare, Spyware a další.

    Podle mě antivir na Macu není třeba, protože si tím jenom zpomalíte počítač. Pokud se chcete vyvarovat infikování Macu, tak se řiďte dvěma pravidly. 1) Nemít nainstalovaný Flash (největší díra do systému). Dneska se už dá fungovat bez něj a pokud ho opravdu potřebujete, tak nespoléhejte na automatické aktualizace a pravidelně to kontrolujte. 2) Rozumné chování na internetu. Tím je myšlenu, že uživatel nemá stahovat neznámé programy z divných stránek, má si ověřovat pravost url a certifikátů. Dobrý zdroj aplikací je třeba macupdate.com a to samé platí o emailu - neklikat na neznámé odkazy. Dále je důležité neklikat na na reklamy a vyskakovací okna ihned zavírat.

    Příznaky zavirování:
    Zpomalení počítače, přehřívání - procesor běží pořád na více něž 80%, vyskakování reklama ať klikne kamkoliv.

    Pokud si myslíte, že máte zavirovaný Mac a stáhnete si Antivir, kterým ho chceme odstranit, tak vám to nemusí vůbec pomoc. Malware se může umět schovat. Je proto lepší kontrolovat Mac z jiného Macu.

    My jsme to vyřešili tak, že zákazníkům nabízíme antivirovou kontrolu a odvirování + poučení o bezpečném chování na internetu, aby se vyvarovali zavirování. Díky tomu nemusí mít na Macu antivir, který jim je jenom zpomalí (hlavně starší a malé MacBooky s menším výkonem).

    Odpověď: Antivirus + malware ochrana #7018

    [quote="majdy":2nqbe840]parek4u: no ešte ma pouč čo všetko existuje na Mac, keď si taký odborník (čo niesi, pretože, keby áno tak si to poriešiš dávno sám a nedokážeš zrazu (ako si dokázal) identifikovať problém – malware). :lol: [/quote:2nqbe840] Zdravím jako technik v Apple servisu se setkávám s ledasčím a to i s viry na macOS. Za posledních 5 let se objevili i tři trojské koně, které sice nebyli moc rozšířené, ale byli. Nicméně Apple pokaždé velmi rychle zajistil nápravu. Nicméně nějaké viry existují i dnes, ale převážně většině jde o Malware. K infikování Macu dojde v 90% případů tím, že si ho uživatel nainstaluje sám jako aplikaci kterou stáhl (neověřené zdroje atd... Typicky jde hlavně o Mackeeper) nebo přes neaktualizovaný Flash. Zbytek je přes díry v systému, ale to je velmi, opravdu velmi ojedinělí případ. Dále existuje AdWare, Spyware a další. Podle mě antivir na Macu není třeba, protože si tím jenom zpomalíte počítač. Pokud se chcete vyvarovat infikování Macu, tak se řiďte dvěma pravidly. 1) Nemít nainstalovaný Flash (největší díra do systému). Dneska se už dá fungovat bez něj a pokud ho opravdu potřebujete, tak nespoléhejte na automatické aktualizace a pravidelně to kontrolujte. 2) Rozumné chování na internetu. Tím je myšlenu, že uživatel nemá stahovat neznámé programy z divných stránek, má si ověřovat pravost url a certifikátů. Dobrý zdroj aplikací je třeba macupdate.com a to samé platí o emailu - neklikat na neznámé odkazy. [b:2nqbe840]Příznaky zavirování:[/b:2nqbe840] Zpomalení počítače, přehřívání - procesor běží pořád na více něž 80%, vyskakování reklama ať klikne kamkoliv. Pokud si myslíte, že máte zavirovaný Mac a stáhnete si Antivir, kterým ho chceme odstranit, tak vám to nemusí vůbec pomoc. Malware se může umět schovat. Je proto lepší kontrolovat Mac z jiného Macu. My jsme to vyřešili tak, že zákazníkům nabízíme antivirovou kontrolu a odvirování + poučení o bezpečném pohybování na internetu, aby se vyvarovali zavirování. Díky tomu nemusí mít na Macu antivir, který jim je jenom zpomalí (hlavně starší a malé MacBooky s menším výkonem).

    Odpověď: Antivirus + malware ochrana #7017

    [quote="majdy":2s432gnk]parek4u: no ešte ma pouč čo všetko existuje na Mac, keď si taký odborník (čo niesi, pretože, keby áno tak si to poriešiš dávno sám a nedokážeš zrazu (ako si dokázal) identifikovať problém – malware). :lol: [/quote:2s432gnk] Zdravím jako technik v Apple servisu se setkávám s ledasčím a to i s viry na macOS. Za posledních 5 let se objevili i tři trojské koně, které sice nebyli moc rozšířené, ale byli. Nicméně Apple pokaždé velmi rychle zajistil nápravu. Nicméně nějaké viry existují i dnes, ale převážně většině jde o Malware. K infikování Macu dojde v 90% případů tím, že si ho uživatel nainstaluje sám jako aplikaci kterou stáhl (neověřené zdroje atd... Typicky jde hlavně o Mackeeper) nebo přes neaktualizovaný Flash. Zbytek je přes díry v systému, ale to je velmi, opravdu velmi ojedinělí případ. Dále existuje AdWare, Spyware a další. Podle mě antivir na Macu není třeba, protože si tím jenom zpomalíte počítač. Pokud se chcete vyvarovat infikování Macu, tak se řiďte dvěma pravidly. 1) Nemít nainstalovaný Flash (největší díra do systému). Dneska se už dá fungovat bez něj a pokud ho opravdu potřebujete, tak nespoléhejte na automatické aktualizace a pravidelně to kontrolujte. 2) Rozumné chování na internetu. Tím je myšlenu, že uživatel nemá stahovat neznámé programy z divných stránek, má si ověřovat pravost url a certifikátů. Dobrý zdroj aplikací je třeba macupdate.com a to samé platí o emailu - neklikat na neznámé odkazy. [b:2s432gnk]Příznaky zavirování:[/b:2s432gnk] Zpomalení počítače, přehřívání - procesor běží pořád na více něž 80%, vyskakování reklama ať klikne kamkoliv. Pokud si myslíte, že máte zavirovaný Mac a stáhnete si Antivir, kterým ho chceme odstranit, tak vám to nemusí vůbec pomoc. Malware se může umět schovat. Je proto lepší kontrolovat Mac z jiného Macu. My jsme to vyřešili tak, že zákazníkům nabízíme antivirovou kontrolu a odvirování + poučení o bezpečném pohybování na internetu, aby se vyvarovali zavirování. Díky tomu nemusí mít na Macu antivir, který jim je jenom zpomalí (hlavně starší a malé MacBooky s menším výkonem).

    Odpověď: Macbook Pro 2011 #6942

    To může být hned několik věcí. 1) Pokud stále máte klasický HDD, tak mohl odejít disk. 2) Počítač může být infikovaný malwarem (Pokud máte nainstalovaný Adobe Flash, tak to může být pravděpodobné). 3) Mohl odejít kabel mezi diskem a základní deskou, ale to by se systém asi vůbec nenačítal, ale pokud by odešel částečně, tak je to možné. 4) Chyba někde na základní desce, která bude neopravitelná, ale to tato závada je už opravdu velmi málo pravděpodobná. doporučuji navštívit servis, kde vám řeknou co s tím, ale osobně to vidím na ten vadný disk.

    Odpověď: iMac 4K úložisko #6660

    Pogo píše:
    Kontaktujem priamo servis pre iMac kvoli záruke a uvidím koľko to bude stáť.

    MAF: presne o tej zbernici som hovoril ale nie som si celkom istý či sa nachádza práve v mojej konfigurácií. Ak by sa nachádzal problem by bol vyriešený ľahšie.

    Podle mě o záruku tímto zásahem přijdete, ale otázka co na to řekne autorizovaný servis.

    Pokud bude vybírat SSD, tak si dejte pozor na to, které kupujete. Né všechny SSD do sběrnice jsou kompatibilní, protože Apple má sběrnici upravenou pro sebe. OWC vyrábí kompatibilní SSD disky do MacBooku, takže by to mělo fungovat i v iMacu .

    Odpověď: iPhone 5s si dělá co chce / VIRUS? #6713

    Nemáte náhodu jailbreak? Pokud by se zbláznil čip, tak se iPhone asi vůbec nefungoval, zasekával by se a na obrazovce by se objevila hláška "kernel panic".

    Odpověď: Harddisk #6705

    Jak už tady bylo zmíněno, tak pravděpodobně máte disk naformátován v NTFS. Může to přeformátovat do exFATu, který podporuje macOS i Win. Sám to takhle používám, ale počítejte s tím, že se najdou zařízení, které exFAT nebudou číst. Třeba Windows Vista, která nemá 100% podporu exFATu. Potom některé televize a multimediální přehrávače. Poté by jste si možná vystačil s FAT32 (na Macu je vidět jako MS-DOS), ale tento file stytém je už starší a mé některé nevýhody, ale někdo si s ním vystačím. Pokud tedy všechny vaše zařízení podporují exFAT, tak ho rozhodně použijte.

    Odpověď: Životnost Macu #6707

    Asi bude hodně záležet na konkrétní konfiguraci. Doporučuji koupit tedy nějakou vyšší. Například já jedu dodnes na Macu Pro mid 2010 a předpokládám, že ho budu mít ještě minimálně 2-3 roky. Možná i po skončení SW podpory od Applu se ho nezbavím 😉

    Odpověď: iMac 4K úložisko #6658

    Z@lik píše:
    urcitě bych nespojoval SSD a HDD jako jeden svazek už jen kvůli tomu že např. Půlka filmu bude na ssd a druhá na HDD. to stejné se systémem. Pokud chcete vymenit systémové hdd za ssd tak bych tak klidně dal jsem 128GB a pak přes Thunderbolt připojit nějaké externí úložiště např: https://www.alza.cz/wd-my-book-thunderbolt-duo-6-tb-d2427639.htm?o=1.

    Omlouvám se, ale kde jste k této informaci přišel? Z SSD a HDD jde vytvořit Fusion Drive (návod zde http://www.macworld.com/article/2014011/storage-drives/how-to-make-your-own-fusion-drive.html). Systém se nainstaluje na SSD vše si řídí sám. Vše se chová jako jeden disk. Systém pak určuje, které soubory jsou na SSD a které na HDD. Na SSD ponechává hlavně často používané programy. Pokud je program pak nepoužíváte systém ho přesune na HDD, aby nebyl zbytečně na SSD (čím méně je na SSD volného místa tím je pomalejší). Nemůže se stát, aby půlka souboru byla na SSD a druhá na HDD

    Sice nevím co pán na iMacu dělá, ale rozhodně bych ani nevolil 128 GB SSD. Podle mě je to na dnešní potřeby velmi málo! Protože systém a aplikace něco zaberou. Pak vám tam zbude třeba 50 GB místa a SSD se bude zpomalovat. Některým lidem to může stačit, ale já osobně 128 GB doporučuji jenom těm, který neužívají nic jiného než internetový prohlížeč. Hlavně je blbost mít mít pak aplikace externě na disku, když mohou být na SSD.

    Podle iFixitu jde do iMacu přidat SSD do sběrnice (návod zde: https://www.ifixit.com/Guide/iMac+Intel+21.5-Inch+Retina+4K+Display+SSD+Replacement/64109). A někde jsme i četl, že je na desce druhý SATA 3 port, takže jde přidat i kalsické SSD, ale je možné že to je jen u 27" 5K. Pokud tedy pán najde schopného technika, který má zkušenost s tenkými iMaci, tak si mlže enchat přidat SSD do sběrnice a vytvořit Fusion Drive.

    Odpověď: nefunkční Touch ID #6653

    Na chybu 53 to nevypadá. Touch ID se může rozbít třeba po vniku vody třeba. Nicméně pokud funguje Homebutton, tak to vnik vody asi nebude. Doporučuji před obnovením zálohy udělat tvrdý restart, kdy stisknete home button a sleep button zároveň a počkáme než se telefon vypne. Pak ho zapnete a uvidíte. Pokud to nepomůže, tak zkuste tu obnovu přes iTunes, jak už tady zaznělo.

    Odpověď: Mac se načítá, ale nezapne se #4662

    Pravděpodobně se vám rozbil disk nebo kabel, kterým je připojen k základní desce. Navštivte servis a oni poradí 😉

    Odpověď: iMac 4K úložisko #6655

    Pokud Apple nic razantně nezměnil u iMacu 21,5", tak je tato operace možné. Rovnou vám radím, aby jste se do toho nepouštěl sám a našel si specialistu, který je speciální nářadí na otevírání těchto tenkých iMaců. Apple se totiž rozhodl displej přilepit k tělu a je potřeba speciální nůž a taky být velmi opatrný jinak vám displej při otevírání praskne. Většina lidí chce minimálně 2000 Kč je za otevření iMacu, protože je to prostě velmi riziková operace.

    Doporučuji se podívat na iFixit popřípadě na zahraniční fóra, ověřit si jestli jde opravdu připojit SSD do sběrnice na desku. Poté zvážit jestli do toho opravdu jít a vyhledat někoho, kdo má s tímto zkušenosti. Pokud máte iMac v záruce, tak tímto zásahem o ní přijdete.

    Odpověď: iPhone reklamace iOpravna x Český servis #6588

    Zdravím,

    doporučuji se vyhnout iOpravně a Českému servisu také. Nevím co se s nimi stalo (hlavně s iOpravnou), ale poslední dobou mají hrozný přístup k zákazníkovi. Občas pokazí nějakou opravu a hlavně říkají věcí, které nejsou pravda. Proto můžu doporučit iStyle servis kam přešlo dost lidí z iOpravny a jednají seriózně.

    Z vlastní zkušenosti vím, že na baterku by měla být záruka 3 roky, protože se mi před rokem nafoukla baterka u iPhone 5, který byl už po záruce. Tenkrát jsem to řešil telefonicky s evropskou centrálou Applu v Irsku, kde mě pak poslali do Autorizovaného servisu (zvolil jsem právě iStyle). Během tří dní mi iStyle vyměnil telefon za nový kus a paní u pokladny mi právě říkala, že na baterku jsou tři roky. Nebo aspoň na nafouknutí baterky.

    Ve vašem případě bych určitě ověřil zda telefon nespadá do tohoto programu https://www.apple.com/support/iphone6s-unexpectedshutdown/

    Pokud do tohoto programu nespadá, tak bych zašel do iStyle servisu a zkusil se s nimi poradit. Popřípadě bych reklamoval telefon na místě, kde byl koupen.

.