Zavřít reklamu
  • HomeKit a scény #51260

    Ahoj,

    mám dotaz ohledně scén v rámci HomeKitu. Mám doma několik chytrých zařízení, která komunikují s HomePodem. Manuální ovládání funguje bez problémů, scény typu v tolik a tolik hodin, nebo když něco třeba svítí, tak... fungují. Ale například scéna, kdy "Poslední odejde z domu", nebo "Někdo přijde domů" vůbec nefungují.

    Nastavil jsem si, že když poslední osoba odejde z domu (všichni jsme na Apple zařízeních), tak aby se snížila teplota v domě o 2 stupně celsia. Nikdy se tato automatizace neprovedla. Stejně tak při příchodu domů (opačná akce). Zkoušel jsem i napojit na tuto automatizaci věci jako pozhasínání zapomenutých světel, televizorů a podobně. Nikdy nic.

    Jak tato scéna funguje technicky? Co je potřeba zajistit, aby se automatizovaně provedla? Polohové služby máme zapnuté všichni, takže HomeKit musí poznat, že doma už nikdo není a akci vyvolat. Napadá mi jen jedna věc - máme doma i tablety (iPady) a ty samozřejmě s sebou nebereme. Je možné, že tato přítomná zařízení způsobují, že si automatizace myslí, že doma ještě někdo je? Existuje tedy nějaká možnost, jak tato zařízení z "detekce" vyloučit, aniž bychom je museli třeba úplně vypínat?

    Díky za info.
    Petr.

    HomeKit a scény #51261

    iPad by s tím neměl souviset, protože si u polohových dat u domácnosti nastavujete konkrétní zařízení, pokud se nepletu. Nicméně mě Vámi zmíněné automatizace přestaly fungovat po aktualizaci na iOS 16 a také zjišťuji proč.

    HomeKit a scény #51262

    To je dobrá poznámka a otázka. Já jsem bohužel nikde tu volbu, u kterého zařízení sledovat polohová data nenašel. Jediná možnost je u iPadu zvolit, zda má být zástupným zařízením pro řízení domácnosti. Tuhle volbu mám kvůli spotřebě vypnutou, takže o domácnost se stará jen HomePod (mini).

    HomeKit a scény #51263

    Tak ještě malý update:

    V telefonu mám jako polohu (v iCloud -> Najít) zvoleno "Toto zařízení", ani jiné vybrat nejde. Ve scéně je nastaveno "Odejde poslední člověk" a jsou tam zvoleni členové naší rodiny. Jen u mého jména je doplněna poznámka "Tento iPhone", u ostatních ne. Tak se podívám, jestli to mají nastavené správně u sebe. Snad to pomůže (napíšu).

    Edit: Tak jsem koukal do nastavení a všichni to mají nastaveno správně (v iCloud -> Najít -> zvolen vždy daný iPhone). Jen tedy u jednoho člena nebylo zapnuto sdílení polohy. Uvidíme, jak se to bude chovat po zapnutí. Čekal bych, že to toho člena bude maximálně ignorovat, ne že to ovlivní chování celé automatizace.

    HomeKit a scény #51264

    Kdyžtak dejte vědět. Sám s tím ale nyní také bojují po instalaci nového iOS. Dříve jsem neměl problém a jak píšete, nastavení jsem měl stejná.

    HomeKit a scény #51275

    Tak nerad bych to zakřiknul, ale dnes jsem namátkovou kontrolou zjistil, že scény s automatizací pro příchod / odchod fungují. Je to tedy zvláštní, v podstatě jsem jen u jednoho člena domácnosti povolil sdílení polohy v iCloudu a najednou to funguje pro všechny. Snad to vydrží…

    HomeKit a scény #51281

    Tak to u nás doma zatím žádný posun. Automatizace vycházející z polohových údajů nefungují.

    HomeKit a scény #51283

    Také se přidávám. Homekit mám chvíli, pár dnů, ale automatizace závislé na poloze nefungují. Bohužel. Celkem zklamani

    HomeKit a scény #51284

    Tak mám trošku obavu, že jsem to opravdu zakřiknul. Schválně jsem nechal doma nastavené topení na 22 stupňů, v mé nepřítomnosti (resp. nepřítomnosti všech v domácnosti) se měla teplota snížit na 21 stupňů. Teď jsem přišel do práce, doma nikdo není a scéna se nespustila, vše je tak, jak jsem odešel z domu. Čili opět automatizace nefunkční 🙁 ... to jsem z toho jelen, tohle mi docela mrzí. Ještě máme doma dva Google Huby (displej s reproduktorem), které to umí též, ale opravdu se mi nechce Googlu udělovat oprávnění ve špehování, jestli jsem doma, nebo ne. Applu důvěřuji poněkud více.

    HomeKit a scény #51285

    Ještě jsem teď narazil na jednu věc. Když scénu spustím ručně, vše se provede (alespoň jsem si nevšiml, že by se neco neproběhlo), ale v samotné scéně se objeví hláška “chyba”. Nenašel jsem ovšem místo, kde bych se dozvěděl o oné chybě více. Netušíte, kde hledat?

    https://share.icloud.com/photos/0fdOxXgLVkgmsGOGWtcftnzBw

    HomeKit a scény #51331

    Ahoj, tak narazil někdo na nějaké řešení? Já sem teď koukal a žádnou chybu nikde nevidím. Zkusil jsem automatizace znovu vytvořit a stejně nic. Přitom pokud automatizaci “otestuji”, tak funguje. Ale při příchodu / odchodu ani rána :/

    HomeKit a scény #51353

    Já jsem teda zjistil, že mi to funguje jen v případě, že jsem opravdu dál od domu a dám tomu čas, aby se to projevilo. Poslední dobou už to tolik nekontroluju, ale když si náhodou vzpomenu, tak obvykle ta automatizace běží. Takže to asi jakože funguje, ale jak moc dobře nejsem schopen říct. 100% spolehlivost se asi nekoná.

    HomeKit a scény #51449

    Zdravím, také bojuji s podobným problémem… Už jsem se naučil, že telefon má poměrně velký radius kolem domácnosti, ve kterém “je stále” někdo doma.
    Také jsem si na kameře všiml, že rozpoznávání tváří u sebe má příznak “někdo je doma”.
    Je pravdou, že automatizace “nikdo doma” se občas spustí a občas ne:-( Možná že jsou v konfliktu kamera a iPhone… Kamera totiž hlásí jen “někdo jde” ale neví, jestli domů či ven. Takže systém může preferovat data z kamery a ne z telefonu…
    Jiný postřehy nemám, ale taky mě to strašně štve, protože jsem na to navázal topení v domě…

    HomeKit a scény #51459

    Máte pravdu, že ten radius je opravdu velký. Pracuji cca 100 metrů od domova a stále jsem považován jako "doma". Jakmile odejdu ještě trochu dál (alespoň 200 metrů), pak už doma nejsem a scéna se spustí. Je škoda, že se nedá nastavit více parametrů, nebo doladit, na základě čeho a jak má HomeKit uplatňovat scénu "doma" a "mimo domov" 🙁

    HomeKit a scény #51558

    Dobry den,
    nasel jste uz nekdo nejakou chybu?
    Dekuji za odpoved.

Odpověď na: HomeKit a scény

celý text

.