Zavřít reklamu
  • HomeKit a scény #51260

Ahoj,

mám dotaz ohledně scén v rámci HomeKitu. Mám doma několik chytrých zařízení, která komunikují s HomePodem. Manuální ovládání funguje bez problémů, scény typu v tolik a tolik hodin, nebo když něco třeba svítí, tak... fungují. Ale například scéna, kdy "Poslední odejde z domu", nebo "Někdo přijde domů" vůbec nefungují.

Nastavil jsem si, že když poslední osoba odejde z domu (všichni jsme na Apple zařízeních), tak aby se snížila teplota v domě o 2 stupně celsia. Nikdy se tato automatizace neprovedla. Stejně tak při příchodu domů (opačná akce). Zkoušel jsem i napojit na tuto automatizaci věci jako pozhasínání zapomenutých světel, televizorů a podobně. Nikdy nic.

Jak tato scéna funguje technicky? Co je potřeba zajistit, aby se automatizovaně provedla? Polohové služby máme zapnuté všichni, takže HomeKit musí poznat, že doma už nikdo není a akci vyvolat. Napadá mi jen jedna věc - máme doma i tablety (iPady) a ty samozřejmě s sebou nebereme. Je možné, že tato přítomná zařízení způsobují, že si automatizace myslí, že doma ještě někdo je? Existuje tedy nějaká možnost, jak tato zařízení z "detekce" vyloučit, aniž bychom je museli třeba úplně vypínat?

Díky za info.
    Petr.

HomeKit a scény #51261

iPad by s tím neměl souviset, protože si u polohových dat u domácnosti nastavujete konkrétní zařízení, pokud se nepletu. Nicméně mě Vámi zmíněné automatizace přestaly fungovat po aktualizaci na iOS 16 a také zjišťuji proč.

HomeKit a scény #51262

To je dobrá poznámka a otázka. Já jsem bohužel nikde tu volbu, u kterého zařízení sledovat polohová data nenašel. Jediná možnost je u iPadu zvolit, zda má být zástupným zařízením pro řízení domácnosti. Tuhle volbu mám kvůli spotřebě vypnutou, takže o domácnost se stará jen HomePod (mini).

HomeKit a scény #51263

Tak ještě malý update:

V telefonu mám jako polohu (v iCloud -> Najít) zvoleno "Toto zařízení", ani jiné vybrat nejde. Ve scéně je nastaveno "Odejde poslední člověk" a jsou tam zvoleni členové naší rodiny. Jen u mého jména je doplněna poznámka "Tento iPhone", u ostatních ne. Tak se podívám, jestli to mají nastavené správně u sebe. Snad to pomůže (napíšu).

Edit: Tak jsem koukal do nastavení a všichni to mají nastaveno správně (v iCloud -> Najít -> zvolen vždy daný iPhone). Jen tedy u jednoho člena nebylo zapnuto sdílení polohy. Uvidíme, jak se to bude chovat po zapnutí. Čekal bych, že to toho člena bude maximálně ignorovat, ne že to ovlivní chování celé automatizace.

HomeKit a scény #51264

Kdyžtak dejte vědět. Sám s tím ale nyní také bojují po instalaci nového iOS. Dříve jsem neměl problém a jak píšete, nastavení jsem měl stejná.

Odpověď na: HomeKit a scény

celý text

.