Zavřít reklamu
  • Otázky naprostého Mac OS panice, neboli začátečníka #42079

    Ahoj lidi, já jsem Zorin a toto jsou další moje Mac OS panické dotazy. Takže ostřílení Macaři, určitě budou vědět 🙂
    Přešel jsem z přes 10ti letého užívání Linuxu, a jinak jsem vyrostl klasicky na MS-DOS až nyní po Windows 10 (jak jsem psal posledních cca 10let Linux). Přešl jsem na Mac OS, protože mě ten systém lákal, taková výzvy, jako když už "umím" ten Win a Lin..... a taky hlavně proto, že jsem si od Apple koupil iPhone, který se mi zalíbil, pak jsem pokračoval dalšími věcmi a skončil nyní u Mac OS.

    Ták, tady jsou moje dotazy:
    1.1 Náhled oken při najetí do rohu. Ukážou se sice všechny okna, ale žádné nejde z tohoto náhledu zavřít!
    1.2 Druhá věc pak je i to, že z toho náhledu oken, nefunguje kliknutí mimo oken – na plochu, jako přepnutí se na plochu a skrytí/minimalizování všech ostatních oken.

    1. Spuštění programů, nebo uzavření dlouho trvá, jako by se Mac Os seknul, prostě čekám i několik vteřin. Děje se to jen někdy, dá se nějak zjistit, čím by to mohlo být?

    2. Při zavření jakéhokoli programu křížkem se ve skutečnosti program nezavře! Je to docela úsměvné, protože po zavření, musím zavřít i samotný program, takže v podstatě program uzavírám dvakrát. Jde někde nastavit, aby se křížkem ukončil celý program najednou?

    3. Finder, nastavoval jsem to už několikrát s tím, že jsem šel dle nějakého návodu, který mazal konfiguráky atd. Chvilku to vypadalo, že se to už konečně nastavilo, ale když jsem pak šel někam jinam do hlubší struktury složek, najednou to tam bylo zase úplně jinak, než jsem nastavoval.
      Chci jednoduché věci:
      a – složky vždy nad soubory
      b – aby si pamatoval všude velikost fontu a ikon
      c – aby se zobrazoval vždy v seznamovém zobrazení
      Toto chci aby bylo úplně všude a i když přepínám pohledy na řazení dne, nebo velikosti, atd. Prostě vždy složky nad.
      Jen pro upřesnění, nemám problém, že se to chová podivně nestandardně, ale ono se to chová pokaždé jinak, jednou se podsložky zobrazí jako ikony, podruhé jinde jako seznam, pak zas z jiným fontem, prostě jak kdyby tam bylo někde zaškrtnuté „random nastavení“, pro nasrání uživatele.

    4. když otevřu přílohu z emailu (Thunderbird), vždy se uloží na plochu, proč? Dá se to někde vypnout?

    5. Okna se nepřichytávají chytře k okrajům obrazovky. Vezmu okno buď normálně, nebo v zobrazení náhledu a najedu/šťouchnu s ním nahoru fullscreen, dolů/pravo/levo zobrazí se jen na dané půlce obrazovky a na druhou půlku můžu dát druhé okno. Našel jsem akorát na to aplikace, kde se to dá nastavit, ale nechce se mi věřit, že toto nastavení, nemá Mac někde v sobě.

    6. Tohle bude spíš speciální věc, než standard, protože je to jen v Linuxu a moc by mě potěšilo, kdyby to šlo i na Macu, protože je to dost život ulehčující věc, uživatelsky příjemná, no parádička a tou věcí je kopírování a vložení textu myší:
      Kopírování textu pouhým označením čehokoli kdekoli, tím myslím označím myší textu např. někde v LibreOffice, nebo Firefoxu a prostředním tlačítkem pak můžu opět kdekoli vložit.

    Je to docela průšvih, když máte zažité některé věci jako standard, který opravdu je standard již řadu let a funguje napříč nejrůznějšími operačními systémy a pak zjistíte, že Mac OS to buď v sobě má, ale někde schované v nějalé hlubší vrstvě nastavení, nebo možná vůbec nemá, což by byla ta horší varianta. Nemám problém se nějaké věci doučit, nebo naučit dělat jinak.

    Prozatím jsem musel nahradit programy:
    Finder - skvělým Double Commanderem, který je navíc multiplatformní, ale finder jsem úplně nezatratil a používám ho na nějaké primitivní nejzákladnější věci.
    Poštu - Thunderbirdem, protože tam mám cca 10 poštovních účtů a zálohu a to nevím, jak na vestavěném Mailu na Macu funguje, takže spíš z lenosti...
    Safari - FireFox, zase, jen proto, že na Safari jsem nenašel doplněk SpeedDial, jsem zvyklý mít po spuštění na první stránce cca 20 webů v záložce OSOBNÍ, což se zobrazuje v záhlaví a hned vedle toho mám cca dalších 10 složek tématicky rozdělených s dalšími kažá po 20ti kachlí.
    Doplněk je tady: https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/groupspeeddial/ kdyby někdo znal náhradu na Safari, potěšilo by mě to. Je to jediný doplněk, bez kterého se "neobejdu", ostatní jsem si dohledal, že něco by se našlo.
    Dokumenty na Mac OS jsem nezkoušel -LibreOffice osvědčené roky, bezplatné (o to sice nejde, nemám problém zaplatit...), bezproblémové. Škoda jen, že nám MS komplikuje život a jeho Office nedodržují standardy, nebo je mění, takže krom občasných problémů (které má i MS mezi svými verzemi MSO...)..... Ale mě to stačí. Časem možná prozkoumám ty Applí Office.

    Otázky naprostého Mac OS panice, neboli začátečníka #42092

    Ahoj, koukám, že jsi dlouho bez odpovědi, tak zkusím nějak zareagovat. Třeba někdo bude umět poradit lépe 🙂

    1.1 Nevím, jestli dobře chápu, ale nejlepší způsob jak přepínat mezi aplikacemi je pomocí zkrazky CMD+Tab. Popřípadě gestem na Magic Mouse a aplikaci si vyberu.

    1.2 K nečemu podobnému používám zkratku CMD+3.

    1. Mám CTO verzi iMacu 5k, u MacOS High Sierra bylo zapínání i vypínání aplikací okamžité. U OS Catalina pozoruji i já mírné zpomalení. U slabších zařízení je to pravděpodobně pomalejší. Každopádně ani na MacBook Air mi nedělalo problém začít pracovat v aplikaci, zatím co se nějaká jiná vypínala.

    2. Pokud se nepletu, křížek neukončuje program, ale jen zavírá okno. Program tedy běží na pozadí.... Vypínání aplikací je nejlepší za pomoci zkratky CMD+Q, CMD+Tab (vybere se aplikace) + Q (aplikace se ukončí.

    3. Bohužel nechápu otázku...

    4. Používám nativní aplikaci Mail. Mám účet google a centrum. Dříve jsem měl i seznam. Příloha se mi neuloží, pokud to sám nechci. Ke všem emailům mám přístup ze všech zařízení a okamžitě... Pojem záloha emailů je mi cizí... Jakmile aplikaci spáruji s emailovou adresou, tak se mi obsah do aplilace automaticky stáhne. Nevidím tedy moc důvod dělat nějakou zálohu. Vše ostatní se mi zálohuje na icloud automaticky (hesla, fotky, pozámky atd...).

    5. Dvě okna vedle sebe používám minimálně a když, tak si je vedle sebe manuálně došoupu 🙂 Třeba někdo ale bude vědět.

    7.Používám zkratky, nebo pravé tlačítko.

    Osobně sem před pár lety přešel z Windows, abych si práci zjednodušil, urychlil a hlavně doplnil ekosystém. Zvykl sem si pomerně rychle a pokud mi něco chybělo, našel sem si svou cestu jak pracovat rychle a efektivně. Pro někoho může být přechod samozrejmě složitější. V tu chvíli ale stojí za to popřemýšlet o tom, zda-li má cenu OS měnit.

    Otázky naprostého Mac OS panice, neboli začátečníka #42113

    Díky za reakci. Jsem zvyklý primárně na Linux (grafické prostředí Gnome, KDEčku a jiným jsem jaksi nepřišel na chuť) a tam se mi to zdá tedy jednodušší a příjemnější, propracovanější UX než na Macu, nic ve zlém a ani nic extra hrozného.

    1.1 najedu do rohu obrazovky pro zobrazení náhledů všech oken a programů, např v náhledu vidím sešit excelu, okno firefoxu, okno Gimpu, atd. no a teď se rozhodnu, že třeba to okno Gimpu zavřu. Postup je pak ten, že na to okno najeddu myší a kliknu na něj, tím se přepnu do Gimpu a pak ho musím zavřít buď ručně, nebo kl. zkratkou. Mě jde ale o to, zda to okno nejde nĚjak zavřít již v tom náhledu?
    Třeba Gnome v Linuxu má ten náhled taky (nevím kdo byl první, ale na tom nezáleží) a v tom náhledu, když najedu myší na ten náhled, tak se mi u toho náhledu ukáže i křížek, tak kliknu na křížek a tím se program uzavře. Takže nemusím klikat na náhled a pak ho uzavírat, ale uzavřu ho rovnou.

    1.2 CMD+3 mi nefunguje, nevím zda je to klasickou ne-macovskou klávesnicí, zkratka by měla být Win+3, ale nějk to nefunguje, nic se neděje, nebo to dělám blbě. Jde o to, jak se na Macu dostanu na plochu, kde jsou ikony, prostě jen plocha, aniž bych musel v právě spuŠtěném programu klikat na ikonu zmenšení aplikace do docku.
    Nebo zadruhé, když dám po najetí myší náhled všech oken aplikací, tak jak se tam dostanu na plochu?
    Třeba opět v Gnome naa Linuxu, stačí najet na ten roh, zobrazí se náhled aplikací, jak v Macu to mají stejně, akorát v Gnome stačí kliknout v těch náhledech na plochu a přepne mě to na plochu a všechny ostatní programy to minimalizuje.

    Asi je to tím, že jsem zvyklý na prostředí Gnome (je pravda, že ve Windows toho nejde daleko víc, než je na Macu a Linuxu, myslím spíš v UXku), které je opravdu dotažené v UX do detailů, ne tedy ve všem. Na Macu se mi zatím pracuje o "dost hůř", no spíš pár maličkostí se dělá trochu složitěji. Ale nevadí, věci které na Macu nejdou oželím, stejně jako na iPhonu, ale narozdíl od Androidu vs iOS, kde je to fakt jiný svět, jsem myslel, že UX Macu bude opravdu vymazlené, což opravdu je, ale jen graficky, to zas schází Linuxu, je hezký, ale nemá to tak dotažené.

    Zbytečně plácám, na Macu to asi jde jen složitějším způsobem, nevadí, těch pár prkotin prostě budu dělat trochu složitěji. Ono zas dělat pod Macem je lepší, protože je tady víc profi a lepšího SW, než to, co je pod Linuxem, byť primárně na mojí práci mi stačí pár multiplatformních věcí.

    Jinak mě napadlo, že se vrátím zpět na Linux, ale za 1. se nevzdávám tak lehce, za 2. přechod je z Linuxu pro mě takřka okamžitý a skoro bezbolestný, kdysi, když jsem přecházel z Win, byl to opravdu boj na pár měsíců, ale dal jsem to, tady je to fakt, jen pár drobností, co se dělá o jeden, nebo dva kliknutí navíc a za 3. když už používám vše od Apple, tak by byl hřích, zůstávat na Linuxu 🙂

    Ten mejl se asi doučím, protože jsem konzerva co stále jede na POP3jce....

    Otázky naprostého Mac OS panice, neboli začátečníka #42160

    Tak dostat se na plochu jde přes "F11", mám Windows klávesnici. Kdyby to někoho zajímalo, jde to nastavit i přes předvolby systému a mission control
    Já věděl, že taková banalita, někde bude, ale mám mac teprve chvíli.... a málo asi googlím 🙂

    Otázky naprostého Mac OS panice, neboli začátečníka #43011

    pokud jsi začátečník, tak ti doporučuji tento web, nebo YT videa. MAC mám několik roků, ale tento člověk je studnice vědomostí. Zde jsou určitě také odborníci. http://www.macmost.com , Myslím, že není otázka na kterou bys tam nenašel odpověď.

Odpověď na: Otázky naprostého Mac OS panice, neboli začátečníka

celý text

.