Zdravím, mám v plánu si zakoupit Macbook Air 2020 s Intelem i5 a vůbecc nevím, jestli je to správná volba. Potřebuju ho primárně do školy, takže hlavně pro Office, ale asi občas i nějaké menší programování. Taky by mě zajímalo, jestli nemáte někdo zkušenost s tím, jak na něm frčí windowsy (některé pokročilejší věci v office nejsou na macu). Na škole mi zbývá poslední rok, tak bych ho chtěla i na psaní bakalářky.
Díky za radu
-
za cenu MB A i5 si kup pořádný počítač s normálním OS a ne nějakou šizenou plečku 🙂
za tie peniaze odporucam poriadny telefon s androidom alebo tablet, dobre sa s tym pise, OS neseka ide super , android ma podpori cca 10 rokov, je lacny
Nechapu co ji cpete svoje androidy nebo windowsy kdyz se na to vubec neptala...
K otazce, pro tvoje ucely urcite staci, i windowsy na macu funguji v pohode. Nicmene mas 14 dni na vraceni, takze odzkousej a kdyz nebude vyhovovat tak vrat 🙂
Nedávno jsem koukal na srovnání různých MacBooků. Podle mě volíš naprosto správně. Procesor i5 je ideální, i3 je mnohem pomalejší za malý rozdíl v ceně, i7 se nedokáže projevit jelikož se za pár vteřin přehřeje, nynější generace Airu totiž nemá normální heatsink. Pokud neoceníš lepší barevný gamut na MacBooku Pro, cenový rozdíl je příliš velký a je opodstatněný až u dražších verzí se čtyřmi thunderbolty, které jsou mnohem výkoněší. Jenom doporučuji připlatit za větší RAM, je to velký příplatek, ale až bude ten počítač třeba prodat, skoro o ty samé peníze je možné za něj dostat více. 8GB ti bude stačit, ale za pár let tě začnou omezovat, hlavně když budeš mít zapnutý Word, Powerpoint, Skype, 5 záložek v Safari, iTunes, Mail a Fotky byť jen na pozadí. Taky to bude nejprodávanější konfigurace, protože každý prodejce řekne "to vám bohatě stačí" a ano, ale za 5 let to nestačí, jsou toho plné bazary a cena dole.
Osobně mám jako hlavní počítač MacBook Air z roku 2011. Momentálně ho používám pro práci, která zahrnuje jenom zpracování fotek z telefonu a práci s daty v Excelu a Wordu, výjmečně prezentace v Powerpointu, samozřejmě chození po Safari a td. Pracuju na externím monitoru 1440p 60Hz. Někdy i 3D modeluju nebo upravuju videa, chce to trpělivost, ale jde to. Ale mám officy 2011 a nejnovější OS tam jde nainstalovat High Sierra stará 2-3 roky. Od té doby se každý rok nezpomaluje, předpokládám, že MacBook Air 2014 s nejnovějším OS a Office bude stejně rychlý... S Windows na Macu zkušenosti nemám, ale předpokládám, že by ten můj nebyl s Windows 10 použitelný. 4GB RAM, dvoujádro 1.7 bez turbo boostu...
Životnost pro studenta je tedy cca 7 let (většina to stihne :-D). První rok mi odešlo SSD ale bylo vyměněno v záruce, od té doby zálohuju. Potom 6 let fungoval dobře i přes někdy kruté podmínky. Během posledních dvou let však bylo potřeba vyměnit baterku, klávesnici, přepastovat procesor, vyměnit pravý reproduktor a některé nožičky. Začíná mě zlobit USB... Koukám po novém no. Vidím to asi na Air 2020 s i5, 16GB RAM a 512GB SSD.