Zavřít reklamu
  • mac mini M1, macbook Air M1, nebo počkat na M2 #45987

    Ahoj, zvažuji že bych přešel na M1 procesor, ale dost váhám. SW podpora nativně běžících aplikací je víc, než mizerná a o snad 99% horší, než na Linuxu. Prozatím to vypadá, že většina výrobců SW z vysoka kakají na to, aby kvůli Applu a jeho M1 předělávali svůj SW. Byť někteří už zareagovali a udělali M1 variantu, nebo tvoří.
    Jde mi primárně o tyto programy, které využívám denodenně a které bych rád využíval i nadále, ale jako nativní aplikace pro M1, protože virtualizovat nic nechci! Mám proto své důvody a nevirtualizoval jsem nic ani na Linuxu a nehodlám ani na jiném OS nic virtualizovat.

    Tohle používám nejčastěji:
    LibreOffice
    Thunderbird
    Firefox
    VLC, pokud existuje obstojná alternativa i pro M1 native, nebráním se
    Gimp, tady taky bych neměl problém přejít na něco M1 native, ale nevím na co?
    Double Commander, popřípadě můžu vymněnit za jiný file manager, M1 native
    FileZilla, pokud existuje obstojná alternativa i pro M1 native, nebráním se

    No a pak občas i tohle, ale oželel bych to, popřápadě vyměnil za jiné M1 native podobné aplikace:
    Transmission
    JDownloader2
    Master PDF Editor
    Mp3 tag
    Xn View MP

    Právě váhám, zda nepočkat, až výrobci SW překopou ještě svůj soft pro M1 native a než vyjde třema M1x, popřípadě M2, M3. Nebo zda už nyní by se dalo přejít.
    Prozatím mám mac mini 2020, i7 8700B Coffee Lake, 16GB RAM a S512 GB SD, kde mi vše běží perfektně a navíc tam mám v bootcampu Windows, kvůli hrám.

    mac mini M1, macbook Air M1, nebo počkat na M2 #46449

    Neviem ci pouzivas spravny pojem virtualizovat, lebo aj ked nieco nejde nativne na ARM tak sa to prekladá nie virtualizuje. Hlavne pri uzivani nerozpoznas rozdiel,ako mi islo vlc na intelackom macu tak ide aj na ARM, este aj rychlejsie. Ale v tvojom pripade ked hravas hry by som si nechal intel, kedze egpu na M1 nepouzijes a cez paralles je tam biedny vykon v hrach. Ja na M1 som skusal WoW a LoL a vsetko ide fajn, ale vo wine je to bieda.

    mac mini M1, macbook Air M1, nebo počkat na M2 #46450

    vsetky programy co si vypisal idu na M1 daleko lepsie nez na Inteli, aj Java aplikacie co som cakal velky problem idu uplne bez problemov, nehovoriac ze aplikacie pre arm pribudaju daleko rychlejsie nez som cakal, hry som u seba vyriesil hranim v gaming cloude, nepouzivam ziadny windows, ziadna instalacia, pekne otvorim hru v prehliadaci pripojim ovladac a hram, je to docela smiesne ze hram najnovsie hry a macbook air je tichucko akokeby nic nerobil 😀 ja prechod na m1 vobec nelutujem plus benefit instalacie iphone aplikacii na nezaplatenie :)...

    pre istotu mam nainstalovany windows v parallels ale uz som ho ani neotvoril nieje dovod 😀

    a este treba dodat ze aj ked spustis aplikaciu ktora nie je pre m1 vadaka rosette 2 a vykonu m1 to ide aj tak rychlejsie ako na inteli, neviem proste ako je to mozne ale mam to odkusane 😀

Odpověď na: mac mini M1, macbook Air M1, nebo počkat na M2

celý text

.