Zavřít reklamu
  • Velká spotřeba mobilních dat Mediální služby iTunes #49864

    Ahoj,
    měl bych dotaz. Poslední měsíce se mi stává, že mi "něco" záhadně vysaje mobilní data u mého t-mobile tarifu. Mám 10GB tarif. Telefon iPhone 12, poslední iOS. Když se podívám do Mobilní data - Systémové služby - tak tam nejvíce žere služba "Mediální služby iTunes". Příkoupil jsem si např 1GB tarifu a během vteřiny! byly data zase pryč díky Mediální služby iTunes.
    Mám placený tarif Apple Music, nějakou chvíli jsem měl zaplou loosless kvalitu, ale to jsem pak hned vypnul, Dolby Atmos taky vypnuté, streamování přes mobilní data na Vysoká efektivita. Samozřejmě mám iCloud, fotky se mi synchronizují, ale ne více jako dříve a to jsem si běžně vystačil s polovinou dat tarifu.
    Co přesně jsou Mediální služby iTunes - jaké data přes to jedou a jak to zkrotit?
    Momentálně jsem s daty na nule a už se mi nechtějí přikupovat a bojím se, že až mi naskočí za pár dní nové zúčtovací období, tak mi to zase hned vysaje.
    Dá se někde zobrazit podobná tabulka která služba či aplikace žere kolik dat přes Wi-Fi?
    Díky za pomoc...

    Boris

    Velká spotřeba mobilních dat Mediální služby iTunes #49878

    Ahoj Borisi,

    enormní spotřeba dat způsobená "Mediálními službami iTunes" je ve světě iOS bohužel celkem běžná. Neexistuje vyloženě jedno správné řešení, které tento problém dokáže vyřešit. Je nutné najít, co přesně mobilní data spotřebovává. Internetová fóra jsou plná různých řešení, každé je ale prostě a jednoduše jiné.

    Pokud posloucháš podcasty skrze nativní aplikaci Podcasty, a zároveň máš Apple Watch, tak může být problém zde. V takovém případě můžeš mít nastaveno, že se všechny podcasty stahují do Apple Watch, k čemuž nedochází přes Bluetooth, ale přes Wi-Fi či mobilní data. Můžeš vypnout v aplikaci Watch -> Podcasty, kde zaškrtni u Přidat epizody možnost Vlastní a zkus stanice a epizody odškrtnout. Tímto způsobem dokázalo problém vyřešit mnoho uživatelů.

    Dále může být problém, pokud patříš mezi předplatitele Apple Music a máš více Apple zařízení. Můžeš mít aktivní synchronizaci obsahu napříč všemi Apple zařízeními, k čemu může opět docházet přes data. Vypnutí provedeš na iPhonu v Nastavení -> Hudba, kde deaktivuj Synchronizovat knihovnu.

    Pokud to nepomůže, zkusil bych postupně nativním aplikacím zamezit přístup k mobilním datům, hlavně tedy Hudbě (Apple Music), Podcastům a Apple TV. Toho docílíš v Nastavení, kde níže rozklikni konkrétní aplikaci, a poté deaktivuj možnosti spojené se stahováním obsahu přes mobilní data. Zkoušel bych to postupně s jednotlivými apliakcemi. Nejedná se bohužel o ideální řešení a jedná se spíše o pokus omyl.

    V neposlední řadě doporučuji deaktivovat Asistenta Wi-Fi, který při detekci nestabilní či nekvalitní WI-Fi automaticky přepojí iPhone na data bez toho, aniž by o tom dal vědět. Vypneš v Nastavení -> Mobilní data, kde sjeď úplně dolů a pomocí přepínače proveď deaktivaci. Asistent Wi-Fi sice nesouvisí s mediálními službami iTunes, i přesto ale může zůsobovat neplechu.

    Nepomůže-li ani jedna z těchto rad, tak nejspíše uděláš nejlépe v případě, že provedeš obnovení iPhonu do továrního nastavení. V některých případech se jedná o jediné možné východisko a znal jsem kamaráda s podobným problémem, který byl nakonec taktéž dohnán k obnovení. Řeší to většinu problémů. Primárně můžeš zkusit si do Macu (či PC) udělat komplet zálohu iPhonu, následně ho resetuj, a poté obnov data v úvodním průvodci právě přes zálohu, kterou jsi vytvořil na Macu (či iTunes na PC). Pokud tohle nepomůže, tak přijde na řadu čistá instalace iOS, tj. odstranění všech dat. Pokud ale využíváš iCloud, tak se nejedná o problém, jelikož se ti data natáhnou zpět a systém bude čistý. Tohle mohu doporučit i skrze zrychlení iPhonu, které je pozorovatelné.

    V poslední době bohužel existuje podobných problémů, které nemají ideální řešení, a které Apple bohužel neřeší, relativně hodně. Pozoruji to nejen osobně, a to jak na iPhonu či Macu, kde nějaké chyby existují již několik let, ale také v rámci komentářů u našich článků či na různých fórech. Přijde mi to, jako by Apple snad ani nevěděl, jak má některé své problémy řešit - a nutno zmínit, že mnoho z těchto problémů je nesmírně otravných, stejně jako ten, který řešíš ty.

    Každopádně doufám, že se budeme schopni někam pohnout, a že se ti nadměrná spotřeba dat podaří vyřešit. Určitě dej vědět, jak jsi postoupil.

    Díky moc a přeji pěkný den.

Odpověď na: Velká spotřeba mobilních dat Mediální služby iTunes

celý text

.