Zavřít reklamu

Nasazení USB-C portu u letošních iPhonů 15 (Pro) vyvolalo mezi jablíčkáři rozporuplné reakce. Zatímco jedna skupina je z tohoto upgradu naprosto nadšená, druhá jej kritizuje s tím, že by iPhonům i nadále bohatě stačil Lightning. Ať už patříte do kterékoliv z těchto skupin, po přečtení následujících řádků budete muset uznat, že minimálně v jedné věc má USB-C nad Lightning jasně navrch.

Stránky Applu konkrétně odhalují to, že video ve formátu ProRes lze na iPhony 15 Pro (Max) se 128GB úložištěm natáčet jen v rozlišení 1080p při 30 fps, zatímco na modelech s úložištěm 256GB a vyšším je to pak možné natáček ve 4K při 60fps. Jedná se tedy o totéž omezení, které Apple nasadil i u iPhonů 13 Pro a 14 Pro. Zatímco však u iPhonů 13 Pro a 14 Pro nešlo toto omezení jakkoliv obejít a jediným řešením tedy bylo koupit iPhone s 256GB či vyšším úložištěm, u iPhonů 15 Pro řešení přeci jen je. Apple totiž umožňuje u 128GB modelů natáčení ve 4K při 60fps v ProRes s ukládáním záznamu přímo na externé úložiště. Pokud tedy nějaký ten externí disk k telefonu připojíte, můžete i s v základní verzi se 128GB úložištěm natáčet naplno – tedy ve 4K při 60fps.

iphone 14 iphone 15 LsA 5

Je sice pravda, tuto novinku ocení jen hrstka uživatelů, jelikož cílí primárně na profíky, nicméně je pozitivní, že po letech čekání je k dispozici. A co víc, externí disky schopné pojmout tento záznam seženete paradoxně za nižší cenu, než jaký je cenový rozdíl mezi 128GB a 256GB iPhonem 15 Pro. Dá se tedy říci, že koupě základního iPhonu 15 Pro, který následně doplníte externím úložištěm, je i ekonomicky smysluplným řešením, byť o komfortu tohoto řešení můžeme samozřejmě jen polemizovat. Pokud se pak ptáte na to, jak je možné, že nyní lze záznam ukládat přímo na externí úložiště a v předešlých letech to možné nebylo pak vězte, že za vším stojí USB-C. Zatímco Lightning totiž zvládal maximálně 480 Mb/s, USB-C v iPhonech 15 Pro nabízí rychlost až 10 Gb/s, takže je nesrovnatelně rychlejší a tedy vhodné pro přenos záznamu v reálném čase na externí úložiště. .

Dnes nejčtenější

.